Передплата 2024 «Добра кухня»

Налиті сонцем яблука збирають Михайло та Марта Майовці

На їхній ділянці ростуть яблу­ні семи сортів

У селі Шоломині Пустомитівського району тривалий час функціонує господарство «Флорина» Михайла та Марти Майовців. Започаткував його батько чоловіка — пан Ярослав — ще 1991 року. Почав із вирощування зернових, але згодом перепрофілювався на садівництво.

2000 року родина висади­ла яблуньки (шпалер­ним способом, за гол­ландською технологією). Тепер більшість площі зайнята плодовими деревцями (овочів майже не залишилося).

Михайло змалку допомагав татові. Вже зі шостого класу їздив автомобілем «Газ», трактором (аби дістатися керма, школяре­ві доводилося підкладати на сидіння по­душку). Власне тоді накопичив достатньо необхідних знань та навичок. А здобувши в аграрному університеті фах агронома, перебрав справу у свої руки. Працюють разом із дружиною (вчорашнім банкіром). Сторонніх людей запрошують хіба під час збирання врожаю.

Усі решту операцій викону­ють самотужки (обрізування крони, проріджування зав’язей, підживлення, поливи тощо).

Надійною помічницею Михайла стала дружина Марта. Фото автора
Надійною помічницею Михайла стала дружина Марта. Фото автора

На їхній ділянці ростуть яблу­ні семи сортів. Господар віддає перевагу тим, що добре почува­ються в наших умовах. Зокре­ма, йдеться про Айдаред, пло­ди якого успішно зберігаються. Щоправда, згадані насадження мають проблеми з борошнис­тою росою і піддатливі до парші. Тим часом Топаз стійкий проти багатьох недуг. Ще ж чудово за­рекомендували себе Флорина, Чемпіон, Джонаголд.

Зауважимо, що нинішній се­зон видався не надто щедрим на яблука, адже навесні по­вторні заморозки пошкодили цвіт, а потім довго утримувала­ся прохолодна дощова погода, котра не сприяла формуванню зав’язей. Та все ж завдяки пра­вильному догляду значну части­ну врожаю вдалося врятувати.

Також є у Майовців груші. А цьогоріч невелику площу ґаз­ди засадили персиками. Сорти канадські, морозостійкі, тож успішно прижилися. Відтак є надія, що невдовзі збиратимуть і соковиті плоди зазначених кіс­точкових.

Схожі новини