Передплата 2024 «Добрий господар»

Диво-гарбузи

У руках майстрів овочі перетворюються на шедеври

Цьогоріч гарбузи непогано вродили. Вистачить і на гарбузову кашу господарям, і на десерт корівкам, кроликам та свинкам. А дехто ще й заготовив їх для творчості. На гарбузах малюють картини, з них вирізьблюють люстри та вази і роблять інші цікаві речі.

Справжні художні шедеври з гарбу­зів лагенарій ство­рюють українці Володи­мир та Ольга Сергієнки. Якось побачили пляшеч­ки з гарбуза в Одесі й привезли додому у Київ кілька насінин декоратив­ної ягоди. Коли дозріли плоди, їх зірвали та по­клали вдома, як декор. Та пані Ользі не давало спокою питання, як кра­ще оздобити незвичної форми гарбуз. І в мережі знайшла цікаві фото, як городній плід перетвори­ти на розкішну люстру.

— Гарбузові світиль­ники дуже популярні як у Європі, так і в азіатських країнах, — говорить жінка. — А в Туреччині оздобу лю­блять пишнішу — яскраву, з інкрустацією камінням. Ми ж вирішили створити щось своє, делікатніше й водночас не менш роз­кішне.

Роботи Іллі Златова
Роботи Іллі Златова

У звичайному житті Володимир займається виготовленням меблів, а його дружина — бух­галтер. Та коли вдома з’являються лагенарії, викроюють час для творчості. З-під їхніх рук з’являються дивовижні вази, люстри, світильни­ки. Малюнок — різьбле­ний, пропускає обмежену кількість світла. Тож коли вночі увімкнути такий сві­тильник, то здається, що ти опинився під зоряним небом.

А пенсіонер Ілля Зла­тов із села Кулевча Са­ратського району, що на Одещині, вже 17 років розмальовує «кратун­ки» — декоративні гар­бузи. За національністю він — болгарин, за фахом — історик, а за покли­ком душі — митець. Його предки виготовляли з кратунків посуд, в яко­му тримали сіль, ложки, борошно, спеції чи вино, молоко, олію. У таких ємностях жінки носили своїм половинкам у поле джерельну воду. Ілля Са­вельович вирішив піти далі — й перетворив гар­бузи на витвори мисте­цтва. На них став зобра­жати побутові сюжети чи навіть цілі гуморески та казки! Гарбузові картини майстра є у приватних колекціях у Болгарії, Іта­лії, Франції, Німеччині та США.