Африканські равлики із галицьких Рудників
Ферму із вирощування цих молюсків обладнали на місці літнього табору для колгоспних корів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/421370/rawlyky-1.jpg)
Це село, розташоване на півдорозі між Львовом і Трускавцем, дотепер славилося рибою. Скуштувати коропа, впійманого і по- особливому приготованого у Рудниках, мріяв не один гурман. У давні часи рибу із тутешніх ставків у ящиках із льодом чи кропивою (щоб карасі-щуки були свіжими) возили для вельмож із Кракова і Варшави. Нині Рудники розширюють свою підприємницьку славу за рахунок… африканських равликів. Ферму із вирощування цих молюсків обладнали на місці літнього табору для колгоспних корів пенсіонер, колишній працівник рибгоспу Василь Чень та його 41-річний син Юрій.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/rawlyky-3.jpg)
Канапка, молодильний крем і… віагра
У Європі цих слизьких створінь у мушлях з ріжками-локаторами давно вважають неабияким делікатесом. Комусь страви з равликів нагадують смажені білі гриби, інші кажуть про їхню схожість з тушкованими курячими шлунками. Топкулінари мають десятки рецептів приготування їжі із цієї екзотики — від канапок до супів. Власні фірмові закуски із равликів навчилася готувати і дружина пана Юрія Мар’яна. Особливо їй вдаються равлики, фаршировані горіховим соусом — подає цю смакоту у равликових мушлях. Пригощає нею родину і гостей, які приходять до Ченів на свята.
Фахівці переконують, що м’ясо африканського равлика виграє конкуренцію у свинини, телятини. Бо не містить холестерину. У ньому багато білків — тому ситне і поживне. При цьому зайвої ваги від його споживання не наберете. А ще (нехай занотують це ті, хто потребує додаткових емоцій у коханні!) равлики є першокласним афродизіаком…
Медики навчилися брати від молюсків речовину, яка допомагає епілептикам. А косметологи слизом цих «мюллерів» омолоджують шкіру вибагливих модниць. Через це у світі такий великий попит на равликів.
Колись тут паслися корови, тепер — екзоти у мушлях
Ще три роки тому Юрій Чень зі своєю фірмою встановлював у Дрогобичі системи вентиляції і опалення. Робота непогана, але захотілося відкрити власну справу ближче від дому. Тож зосередився у рідному селі на вирощуванні равликів, оскільки вважав цей напрям перспективним.
Разом із діловим партнером Володимиром Довбушем батько і син Чені заснували ТзОВ «Волюта». Таку назву має завиток равлика. «Цехами» із його вирощування стали бетонні навіси для худоби, які колись були майновими паями селян. Підприємці викупили колишню ферму, переобладнали, відремонтували її. Із навісів зробили закриті бокси, розмістили там сучасну котельню, яка дає тепле повітря і вологу, встановили вентилятори, провели комунікації. У 72-метровій галереї обладнали 10 стелажів, де після водних процедур чекають свого часу потрапити на прилавок африканські равлики.
Пан Юрій звертає увагу на десятки невеликих горщиків із землею, що нагадують вазонки. Виростають у них не квіти, а «мюллери», точніше, їхні зародки. Господар перевернув один горщичок, легенько стукнув по його дну — і серед розсипаного чорнозему бачу невеличке, завбільшки з наперсток, біле гроно — ікра. Бачив я її усяку — чорну, червону, жовту (кабачкову). Білосніжну равликову ікру оглядав уперше.
Продукують її «мюллери» серед ночі: самки заповзають у теплий ґрунт і тихо протягом кількох годин (а часом і цілу добу) роблять свою материнську справу. Можуть «виробити» від 60 до 120 ікринок вагою до п’яти грамів. Стільки ж важить сам равлик без мушлі!
«Мечуть» ікру равлики за температури 18−20 градусів. При цьому має бути забезпечено 100-відсоткову вологість. Удень рівень її зменшують, а то равлики і далі будуть активними, не відпочинуть. А втомленими перестануть «нестися».
Зібраний «урожай» ікри поміщають у спеціальні лотки (на зразок тих, в яких носять їжу), герметично закривають, пишуть на них дату і поміщають на стелажі, де тепло і волого. Через три тижні там мають вилупитися маленькі, наче мініатюрні ґудзики, равлики.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/09/rawlyky-2.jpg)
Новонароджених крихіток виносять… пастися на поле, засіяне спеціальною кормовою культурою — перко (гібрид китайської капусти і озимої суріпиці). Ця трава містить багато білка, любить вологу, росте швидко, має багато листяної маси. Це саме те, що потрібно равликам. На спеціальних столах-дошках (на полі встановлено таких майже дві тисячі!) підгодовують сухим кормом. Щоб полегшити «мюллерам» перетравлення цього корму, обладнано систему поливу, яка зволожує його. Волога погода — найкраще, чого хочуть равлики. Спеки не люблять, від сонця ховаються у тінь під згаданими столами-дошками. Не люблять равлики і… солі. Із неї доглядальники роблять по периметру поля спеціальні бар’єри — щоб равлики не розповзлися за межі відведеної їм території.
Годують равликів один раз — увечері. Окремий корм дають їм під час репродукції, інший — під час відгодівлі. «На десерт» подають нарізану моркву і гарбузи, які багаті на корисні вітаміни.
Активний спосіб життя равлики ведуть по ночах. У темінь мандрують, харчуються, шукають собі пару, паруються.
Понад усе ці особини люблять сангігієну. Тому щодня їхні «столи для приймання їжі» ретельно миють. «Пуцують» і їх самих, особливо активно на завершальній стадії, під час підготовки на продаж (товарну готовність визначають за завернутою і твердою «губою» на мушлі). Окрема процедура — внутрішнє очищення. Протягом дев’яти діб «африканцям» влаштовують голодування — щоб з їхньої середини вийшли усі нечистоти. Після «душу» і сушки під вентилятором равликів, наче горіхи, пакують у сітки.
Є кому виростити — нема куди продати…
Від появи ікри до зрілого віку «мюллери» виростають за пів року. У березні вилупилися, у вересні — «повнолітні». Перед зимою, коли равлики-продуценти «ідуть у відпустку», їх переносять у холодильні камери, де вони впадають у сплячку (можуть спати до дев’яти місяців). Під впливом холоду (+5°) згортаються, закриваються у своїх мушлях плівкою і дрімають — чекаючи, коли їх розбудять для звичної роботи. До неї приступають навесні.
Торік равликові фермери Чені заклали 950 кг маточного стада. Цього сезону зменшили «поголів'я» до пів тонни. Все через коронавірус! У зв’язку із пандемією в Європі різко впала кількість туристів, які були основними споживачами равликових делікатесів.
В Україні збути вирощену продукцію теж непросто. З тих же причин: з туристами у нас не густо. У тому числі — у сусідньому з Рудниками Трускавці чи у Моршині. Для рядових українців равликове м’ясо — надто дороге задоволення. У"Волюті", яка ще не вибралася зі стартових боргів, сподіваються, що таких, як вони, підприємців-новаторів, підтримає держава фінансовими програмами.
А поки що на цю ферму вчащають не покупці, а відвідувачі. Були на екскурсіях гості із Франції та Канади. У альтанці із очерету дегустували смачне м’ясо, яке зготувала дружина пана Юрка. Нахвалювали. Та одна лише похвала мало тішить рудниківських підприємців…