Передплата 2024 «Добрий господар»

Картопляно-гречаний пиріг – символ краю

На Спаса в Яворові уп’яте провели фестиваль забавки й пирога

В Яворові уп’яте вшанували фестивалем культурні символи краю — яворівську забавку і традиційний картопляно-гречаний пиріг. З-поміж 715 фестивалів із 39 країн світу «Яворівські забавки» ще 2018 року отримали відзнаку «Видатні фестивалі Європи». Серед володарів цього своєрідного Оскара Європи лише три українські фестивалі (ще «Файне місто Тернопіль» і Гоголь-Фест).

Яскраве різноманіття традиційної забавки. Фото автора
Яскраве різноманіття традиційної забавки. Фото автора

Цьогорічне свято в Яворові роз­почалося з відкриття муралу на від­новленому районному Народному домі «Сокіл». На ньому автор, Святос­лав Владика, зобразив кольорові яво­рівські іграшки.

Після відкриття муралу відбулось представлення народних промислів Яво­рівщини та нагородження майстрів, які роблять і передають наступним поколін­ням вміння виготовляти традиційні міс­цеві забавки. Майстри провели майстер-клас, на якому всі охочі спробували виготовити яворівську іграшку власно­руч. Розмальовували в яскраві кольори забавки — жовтий, зелений і червоний. Саме ці кольори і домінували на святі.

Тут пробували багато різновидів яво­рівського пирога, а також познайоми­лись із найкращими господинями краю. На завершення нагородили переможців дистанційного конкурсу на найкращий рецепт та спечений за ним пиріг, який напередодні провели серед господинь району. У намірах яворівчан — створити музей яворівської забавки і пирога. Міс­цеві майстри і управлінці району подали такий проєкт на всеукраїнський громад­ський бюджет.

Яворівські господині приготували пиріг та інші страви. Фото автора
Яворівські господині приготували пиріг та інші страви. Фото автора

Яворівський пиріг та забавка мають уві­йти до Реєстру нематеріальної культурної спадщини України. Львівська ОДА взяла на себе фінансові затрати щодо внесен­ня яворівської забавки і пирога до цього Реєстру, а також організаційну і промо­підтримку подібних свят. Усі необхідні до­кументи подано до комісії при Міністерстві культури. А вже з наступного року розпо­чнеться процедура внесення у Реєстр не­матеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Фото автора
Фото автора

Схожі новини