Передплата 2024 «Добра кухня»

«Треба було самій перенародитися, щоб робити реборнів»

Галина Кіт із Давидова робить ляльки, як дві краплі води схожі на немовлят

«Немовля» як живе. Такі ляльки називаються реборнами. Думаєте, їх привозять з-за кордону? Я теж колись так думала, тож здивувалася, що реборнів роблять і у Львівській області.

Фото з особистого альбому Галини Кіт
Фото з особистого альбому Галини Кіт

Галина Кіт з Давидова, що на Львів­щині, навіть у дитячих мріях не мала такого бажання робити ляльки. Каже, якби хтось колись їй напророчив, що виготовлятиме «немовлят», нізащо б не повірила.

Медсестра за освітою вийшла заміж, але не сподівалася, що доля підготувала їй важке випробування. Перша донечка Василинка народилася у Галини та Оле­га з діагнозом дитячий церебральний па­раліч. Дівчинка не ходить. У січні наступ­ного року Василинці виповниться десять років. Увесь цей час Галина займається донечкою — з нею і вдома, і на подвір’ї, але завжди разом.

— Ляльки почала робити завдяки своїй Василинці, — каже Галина. — Це вона мене багато чому навчила. Дякуючи їй, пере­осмислила багато речей. Донедавна на­віть не розуміла слова «реборн». Коли подивилася переклад з англійської, зди­вувалася: «реборн» означає «заново на­роджений» або «перенароджений». Так воно і сталося: треба було самій перена­родитися, щоб почати робити ці ляльки. Василинка дуже давно мріяла про таку ляльку. Казала: «Мамо, я тебе буду слу­хати і буду старатися ходити, але пообі­цяй, що купиш мені таку ляльку-немов­ля». Лялька реборн стала для Василинки стимулом.

Галина пообіцяла і слова дотримала. Довелося викласти понад три тисячі гри­вень (!) і придбати донечці цю дивовиж­ну ляльку. Саме тоді Галина почала при­глядатися — як можна зробити таке диво? Шукала інформацію на різних сайтах. Для початку купувала не дуже дорогих лисих реборнів і вчилася пришивати їм волоссячко. І продавала реборнів «воло­сатих». А потім вчилася малювати. Техні­ку прошивки волосся освоїла і вирішила зробити власну першу ляльку. Два роки тому зробила свого першого реборна. Працювала над ним добрих три місяці.

— Я робила, а потім витирала аж до нульового матеріалу, бо мені здавало­ся, що лялька більше схожа на ляльку, а не на немовля, — каже Галина. — Волосся прошила, але мені не сподобалося, тож повисмикувала до останньої волосинки. І робила це доти, доки не вийшло так, як я цього хотіла.

— Волосся купуєте натуральне чи штучне?

— Це спеціальне волосся, називаєть­ся махером. Воно на дотик шовковис­те, як у немовляти при народженні. Наче «пух». Але я прошиваю і натуральне, бо воно більш стійкіше. Дитина, коли отри­мує таку ляльку, хоче зачесати її, помити голову, і той пух довго на голові не втри­мається. Тому краще, звісно, натуральне волосся.

— Першу ляльку залишили собі чи продали?

— Довелося продати. Потрібні були гроші на лікування Василинці. Купила ля­лечку, прошила волоссячко і продала на 500 гривень дорожче. Мені дуже хотіло­ся бодай невеликими коштами допомог­ти сімейному бюджету. Чоловік Олег за­ймається ремонтом машин, але копійка зайвою ніколи не буває. Перед тим, як я почала робити реборни, я була така «нюня», скаржилася на життя, не сприй­мала того, чому інші діти ходять, а моя донечка — ні. Мене всі жаліли. Я ж мо­гла давно вийти на роботу, а доводить­ся сидіти з хворою дитиною. Але відчуття жалю — не те, що мені треба. Коли поча­ла робити реборни, переосмислила своє життя: прийняла ту ситуацію, і вдячна Бо­гові, що у мене є мої діточки, мій чоловік, і я їм потрібна! Почала радіти життю, яке у мене є.

Фото з особистого альбому Галини Кіт
Фото з особистого альбому Галини Кіт

— Яка вартість ваших «немовлят»?

— Залежить від вартості матеріалів, які купую. Замовляю в Німеччині або в Спо­лучених Штатах Америки, іноді Китаю. Навіть голочки для прошивання волосся треба замовляти за кордоном. В Украї­ні купую пензлики і махер — волосся. На оченятах можна зекономити до тисячі гривень. Скажімо, оченята купую від 150 гривень до тисячі за пару. Але ті, за ти­сячу, мають живий погляд, це також руч­на робота. Лисенька лялька — дешевша, з волоссям — дорожча. Тому й ціна — від 3500 до 9000 гривень. От зараз працюю над лялькою, яка має відповідати півто­рарічній дитині, там, звісно, набагато більше роботи, коштуватиме дев’ять ти­сяч. Лише за заготовку я заплатила 4500! А це тільки руки-ноги і голова. Плюс тре­ба купити добротний одяг цій «дитині». Маю таку мрію — підтримати програму проти абортів. Хочу виготовити формоч­ки, щоб потім робити лялечки у вигляді ембріонів.

— Скільки ляльок зробили за два роки?

— Понад двадцять. Повільно роблю, бо треба час і дітям присвятити, і хатній ро­боті, та й господарка є. Хобі має прино­сити задоволення, а не перетворитися на каторгу. Хочу, щоб кожна лялька була ексклюзивною. Замовлення маю до кін­ця року. Якби навіть хтось просив на Ми­колая, не встигну.

— Реборнів купують дітям чи, на­впаки, бездітні пари?

— Більшість — це родини, у яких багато дітей. І усі доглядають за «немовлятами», бо вони милують око. Знаю сім’ю, у якій чотири реборни.

— Лялькам імена даєте?

— Моя молодша донечка — семирічна Настя — любить називати реборнів. Була і Камілла, і Джонні. Один з телеканалів розповідав, що я лялькам імен не даю через те, що з ними важко розставатися. Але мені ніколи з лялькою не було важ­ко розставатися. Попри те, що вкладаю душу у свій виріб, розумію, що це — лише замовлення.

— Як ставиться ваш чоловік до цьо­го захоплення?

— Захоплюється моїми роботами. Ми живемо з батьками чоловіка. Чоловікові мама якось сказала: «Олег бавиться ве­ликими машинками, а Галя — ляльками».

— Діти просять залишити їм бодай ще одну лялечку?

— Запитують: «Мамо, а це буде моя си­ліконка?». Пояснюю, що це замовлення. Але Насті змушена все ж таки була одну подарувати — Вероніку.

Схожі новини