Передплата 2024 «Добра кухня»

«Найгірші показники охоплення щепленнями від гепатиту В – в Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях»

«Це – саме ті області, які сьогодні найбільше потерпають від коронавірусної хвороби», – зауважує головний лікар України Віктор Ляшко

Оксана Нагорнічевська — інвалід І групи. Жінка страждає від хронічної ниркової недостатності. Хворі нирки не виконують своєї основної функції — не очищають кров, тож за них це робить апарат. Гепатит С у пані Оксани виявили восени 2019 року та безкоштовно пролікували у Київській міській клінічній лікарні № 5. Однак, як стверджує сама пацієнтка, ця недуга не стала для неї несподіванкою: «Хворі, які проходять замісну ниркову терапію, перебувають у групі ризику інфікування вірусними гепатитами. У діалізних центрах в Україні гепатитом С щороку інфікується кожен п’ятий пацієнт». Пані Оксана стала однією з 9 тисяч пацієнтів, які торік успішно пройшли медикаментозне лікування від гепатиту С за кошти держави. Цьогоріч таку можливість матиме 50 тисяч хворих. Проте і цього недостатньо.

«За даними досліджень, ві­русним гепатитом С інфікова­но 1,3 млн. українців. Під ме­дичним наглядом перебуває лише 6,5% з них, тобто лише 87 тис. хворих отри­мує медичну допомогу, гарантовану дер­жавою. Гепатитом В інфіковано 560 тис. осіб. Під медичним наглядом перебу­ває ще менше — 4,2% (23,6 тис.)», — такі дані озвучив на прес-конференції, організованій Interfax-Україна, в. о. гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін. Си­туація з вчасним виявленням вірусних гепатитів у світі ненабагато краща. Лише кожен п’ятий хворий на гепатит С знає про свій діагноз. Серед інфікованих ге­патитом В таких ще менше — 9%.

Якщо порівнювати з ВІЛ-інфекцією, вірусними гепатитами В та С інфіковано у дев’ять разів більше людей. За рівнем смертності серед інфекційних захворю­вань вірусні гепатити В та С посідають друге місце у світі, поступаючись лише туберкульозу. Щороку забирають 1,5 млн життів.

Торік у листопаді Україна приєднала­ся до Глобальної Стратегії ВООЗ з елі­мінації вірусних гепатитів В та С. Тоді ж була ухвалена Державна стратегія про­тидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. За словами заступника міністра охорони здоров’я, головного санітарного лі­каря України Віктора Ляшка, до цьо­го часу МОЗ планує запобігти 90% нових випадків інфікування вірусними гепати­тами, виявити 90% хворих, які не знають про свою хворобу, і забезпечити лікуван­ням 90% пацієнтів. Реалізація стратегії збільшить витрати на охорону здоров’я приблизно на 1,5%, але завдяки цьому смертність від вірусних гепатитів до 2030 року вдасться знизити на 5%.

Багато українців переконані, що цироз загрожує лише тим, хто зловживає алко­голем, а на вірусні гепатити хворіють пе­реважно споживачі ін’єкційних нарко­тиків і працівники комерційного сексу. Віруси гепатиту В та С передаються па­рентеральним шляхом, тобто з кров’ю. Якщо у вас був незахищений стате­вий акт (навіть з постійним партнером), якщо ви перенесли будь-яке оператив­не втручання, відвідували стоматолога чи косметологічний салон, автоматич­но потрапляєте у групу ризику. Найбіль­ше ризикують медичні працівники, адже вони постійно контактують з біологічни­ми рідинами. «Перевіритися також треба жінкам, адже вони роблять манікюри, пе­дикюри, татуаж. Це все — фактори ризи­ку», — перелічує лікар-інфекціоніст-ге­патолог Христина Пронюк.

Близько 80% випадків цирозу та ге­патоцелюлярної карциноми (раку печін­ки) викликані вірусами гепатитів В та С, яких медики називають «лагідними вбив­цями». До появи ускладнень вірусні гепа­тити, як правило, мають безсимптомний перебіг.

Вірусний гепатит В — невиліковний. Можна лише контролювати його пере­біг. «А от у разі інфікування гепатитом С сучасні противірусні препарати дозволя­ють досягти позитивного ефекту у понад 95% хворих. Лікування триває від 12 до 24 тижнів і практично не викликає побіч­них реакцій», — запевняє Ігор Кузін.

Гепатолог Христина Пронюк наголо­шує: проводити таке лікування можна лише під наглядом лікаря. «Деякі пацієн­ти за власні кошти здають аналіз на ге­нотип вірусу (вірус гепатиту С має кілька генотипів. Авт.) та кількісне визначен­ня вірусу (т. зв. „вірусне навантаження“). В інтернет-аптеках купують інтерферо­ни (інтерферони — „на слуху“, але зараз застосовується більш сучасне лікуван­ня пангенотипними препаратами прямої дії)… Важливо також оцінити ступінь фі­брозу печінки. Пацієнти з цирозом печін­ки, особливо, коли є вже декомпенсація цього органа, повинні перебувати під на­глядом лікарів-інфекціоністів у спеціалі­зованих закладах охорони здоров’я. Це — важкі пацієнти. У деяких випадках те­рапія може призвести до погіршення їх­нього стану».

Аби пролікуватися від вірусних гепа­титів В та С за кошти державного бю­джету, перше, що потрібно зробити, — звернутися до сімейного лікаря. Про­тестуватися можна й за свій кошт. На сайті Центру громадського здоров’я розміщена інтерактивна мапа лабора­торій, де можна пройти тестування екс­прес-тестами або діагностику (методом ПЛР). Там же ж розміщений перелік ліку­вальних закладів.

Вакцини від гепатиту С не існує. Вак­цину від гепатиту В внесли у Національ­ний календар профілактичних щеплень лише у 2002 році, а це означає, що укра­їнці, старші за 18 років, не захищені від цієї хвороби. Щоб зробити щеплення, необхід­но звернутися до сімейного лікаря. Лікар безкоштовно проведе тестування швидки­ми тестами (такі тести включені у програму державних гарантій). Якщо результат на ге­патит В виявиться позитивним і попередній діагноз буде підтверджений лабораторно, вакцинуватися немає сенсу. Інфікування ві­русом гепатиту С не є протипоказанням до імунізації. Навпаки, вакцина від гепатиту В убереже від ризику ко-інфекції (вакцина від гепатиту В захищає також від гепатиту D). У випадку інфікування двома і більше віруса­ми гепатиту перебіг захворювань є набага­то важчим і має гірші прогнози.

Повний цикл вакцинації передбачає проведення трьох щеплень. Дітям ще­плення роблять у першу добу, на 2-ий та 6-ий місяць життя. Дітей та осіб із груп ри­зику (зокрема медичних працівників) вак­цинують безкоштовно.

Через пандемію Covid-19 охоплен­ня плановими щепленнями (порівняно з аналогічним періодом минулого року) знизилося на 5%. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко зауважив ці­каву закономірність: «Найгірші показни­ки охоплення щепленнями від гепатиту В — в Івано-Франківській, Львівській та Чер­нівецькій областях. Це — саме ті області, які сьогодні найбільше потерпають від коро­навірусної хвороби»…

Схожі новини