Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зайві кілограми від солодкого і… стресу?

Щоденні переживання можуть призвести не лише до ожиріння, а й до діабету

Депресивні настрої і пов’язана з ними пасивність провокують ожиріння. Статистика говорить, що 47% жителів Землі схильні «заїдати» свій стрес. Це — головна причина, чому у світі зростає кількість людей із зайвою вагою. Методи боротьби зі стресом у кожного свої, але багатьом знайома ситуація, коли, відчуваючи слабкість і безпорадність, починаємо шукати «розради» і душевного спокою в їжі. Напевно, ви помічали, що у складних ситуаціях загострюється бажання з’їсти що-небудь солодке, жирне, калорійне?

Усі знаємо, що робить нас товстими: коли споживаємо калорій більше, ніж спалюємо. Але це не дає відповіді на більш цікаве питання: чому саме переїда­ємо? Чому іноді відчуваємо нестримне ба­жання з’їсти шматок торта або шоколаду, хоча знаємо, що вже за кілька хвилин пошко­дуємо про це? Це просто жадібність чи все-таки з нами відбувається щось інше? Попри важливість самоконтролю, з’являється де­далі більше підтверджень того, що стрес ві­діграє значну роль у збільшенні ваги.

Хронічний стрес погіршує сон і викликає підвищення рівня цукру у крові. Це призво­дить до посилення відчуття голоду та «заї­дання» проблем, що, своєю чергою, тягне за собою подальше порушення сну, зрос­тання рівня напруги та змін рівня глюко­зи у крові. З часом це може призвести не лише до появи зайвої ваги, а й діабету 2-го типу. Коли відчуваємо стрес, наше тіло пе­реходить у режим «бийся або тікай» — вва­жає, що його атакують, і, щоб забезпечити м’язи енергією, вивільняє у кров глюкозу. Але якщо нам ця енергія не потрібна для того, щоб втекти від небезпеки, підшлунко­ва залоза, аби повернути рівень цукру у кро­ві до норми, починає посилено виробляти інсулін. Підвищення рівня інсуліну та падін­ня глюкози у крові провокують появу відчут­тя голоду. Це пояснює, чому під час стресу у нас виникає потреба у солодких вуглеводах.

Те саме відбувається, коли погано спимо вночі. Дослідження, проведене вченими з Королівського коледжу у Лондоні, показало, що якщо людям не давати спати, вони спо­живатимуть у середньому додатково 385 ккал на день — приблизно стільки міститься у великому кексі. У дітей, які погано сплять, також часто прокидається «вовчий апетит».

Цікаво, що у стресовій ситуації орга­нізм людини інакше сприймає смак їжі, ніж в емоційно стабільний період, «неадекват­но оцінює» її жирність та калорійність. Втра­чається здатність «вчасно зупинитися» і можливість контролювати кількість і якість з’їденого. Подібна поведінка більше при­таманна жінкам. Це пов’язано з більшою емоційністю, що пояснюється змінами гор­монального фону. Більшість чоловіків інак­ше реагують на стрес. Стрес спонукає їх до дій, швидкого вирішення проблеми. Жінки схильні довше і сильніше переживати, і не завжди швидко можуть прийняти рішення. Намагаючись вибратися з «емоційної паст­ки», починають «заспокоюватися» додатко­вою порцією не завжди корисної та здоро­вої їжі.

Їжа часто стає «ліками» від образ і са­мотності, злості і розгубленості, слабкос­ті і безпорадності, страху та навіть заздрос­ті. Такі «слабкості» не минають без наслідків для здоров’я і фігури. Якщо часто засто­совувати такий метод боротьби зі стресом і життєвими негараздами, можна не тіль­ки «наїсти» зайві кілограми, а й зіткнутися з більш серйозними проблемами.

Набравши вагу, не займаємося спортом, бо заважає задишка. Не виходимо зайвий раз у світ, сидимо вдома і далі товстіємо. Опиняємося у «замкнутому колі», вирватися з якого надзвичайно складно. Що ж роби­ти тим, хто переживає стрес чи депресію? Люди, що мають зайву вагу, повинні три­мати під контролем свої емоції й настрій. Не піддавайтеся паніці, мисліть позитивно. Заспокоюйте себе тим, що ви не самотні у своїй проблемі.

Якщо вам сумно, якщо хвилюєтеся, шукай­те розради не у тортах і морозиві, а у спорті і свіжому повітрі. Їжте полуниці, морепродук­ти, мідії, шоколад, але по одному шматочку за один раз, а не по цілій плитці. Шоколад по­винен бути натуральним темним, а не молоч­ним. Допомагає впоратися з депресією аро­матерапія — ефірні олії апельсина, лимона й мандарина покращать настрій.

До речі…

Як можна зменшити щоденний стрес? Допоможуть дихальні вправи. Виконуй­те їх стоячи, сидячи або лежачи — як ком­фортніше.

Почніть дихати якомога глибше, че­рез ніс, не докладаючи зусиль, рахую­чи до п’яти. Потім м’яко видихніть через рот, також рахуючи до п’яти. Продо­вжуйте вдихати через ніс і видихати че­рез рот. Виконуйте вправу протягом 3−5 хвилин.

Схожі новини