Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Іван Собко: "300 % премій за квітень досі не виплатили через затримку роботи Національної служби здоров’я"

Чому медикам досі не виплатили 300% премії за квітень? Які додаткові виплати отримають медичні працівники, які захворіли на коронавірус? Яка головна причина інфікування лікарів? І чи офіційна статистика хворих медиків відповідає реальному стану речей?

Про це — у розмові з заступником голови Львівської ОДА Іваном Собком.

— Коли медики отримають 300% премії за квітень?

— Перш за все, нагадаю про виплати за березень. Допоки відповідальною за виплати, зарплати і премії була Львівська ОДА, департамент охорони здоров’я, і в тому числі я, як профільний заступник, ми по березню виплатили ці премії у стислі терміни — за декілька днів, як прийшла субвенція з державного бюджету. А перед тим, як прийшли ці державні кошти, ми видали з обласного бюджету по окладу кожному медику, який працював із ковідними хворими.

З 1 квітня вступає в дію реформа медицини ІІ — ІІІ рівня. Відповідно Національна служба здоров’я України (НСЗУ) стає у повній мірі відповідальною за виплати премій, заробітних плат — відповідно до підписаних контрактів медичних установ ІІ — ІІІ рівня.

Яка причина затримки виплат квітневих премій? По-перше, медичні установи очікували на так звані «ковідні пакети» Національної служби здоров’я, під які законтрактувалися (підписали контракти із НСЗУ). На сьогодні у Львівській області законтрактовані всі ковідні медичні установи ІІ — ІІІ рівня. Контракт — це певна медична послуга по ковід-19, за яку держава платить за кожного пролікованого ковідного хворого. Відповідно кожна установа, до прикладу екстрена служба чи інфекційна лікарня, чи Охматдит, тобто будь-яка ковідна лікарня, яка є у переліках, визначених, згідно із рішенням обласної комісії ТЕБ та НС, отримає планове фінансування. Премії по 300% на установу залежать від того, скільки буде пролікованих хворих. Премії отримають усі. Але ці кошти мають прийти з державного бюджету. Виплата премій затримується через затримку роботи НСЗУ і через те, що запізно були сформовані окремі «ковідні пакети», по яких йдуть кошти на премії.

Усі наші медичні установи, які працювали із ковідними хворими, законтрактовані. НСЗУ має якнайшвидше надіслала контракти, в яких є сума коштів. І від цієї суми коштів кожна установа отримає свої гроші, які мають надійти напряму медичним установам. Ні Козицький, ні Собко, ні Ганущин, ні Чемерис на ці виплати, на організаційно-правовий процес, не впливають.

— То коли можна очікувати ці кошти?

— Наприклад, «екстренка» вже має контракт, і я сподіваюся, у понеділок, 25 травня, кошти будуть на рахунку цієї медичної установи. Так само в інфекційній лікарні, Центрі легеневого здоров’я. Тобто, чим швидше установа законтрактується, тим швидше отримає гроші. Час контрактування по «ковідних пакетах» — до 29 травня. Питання до НСЗУ. Ми не є розпорядниками коштів.

— Скільком медикам були виплачені премії у 300%?

— За березень премії отримали 514 медиків. Це були дві установи — інфекційна лікарня і Центр екстреної медичної допомоги. Крім того, по окладу кожному медичному працівнику обласних лікарень першої лінії, які працювали по ковіду.

— Багато медиків захворіли на ковід. Скільки їм виплатять додатково?

— На сесії облради, за спільної ініціативи обласної ради і ЛОДА, прийняли рішення підтримати фінансово медиків, які захворіли на ковід. По два оклади для тих, хто працював із ковідом у ковідних лікарнях, і по одному окладу для медиків з лікарень, які не входять до числа ковідних. Наприклад, Львівська обласна клінічна лікарня не входить у число ковідних, але там медик два тижні був госпіталізований із підтвердженим ковідом. То він отримає один оклад. А якщо медик, наприклад, із Центру легеневого здоров’я був на стаціонарі — отримає два оклади.

В області вже є 340 медиків, які захворіли на ковід. На сесії прийняли рішення, що медиків з міста Львова і з районів області фінансуватимуть засновники цих медичних закладів. Якщо це районні лікарні, то районні бюджети можуть знайти у себе тих 20−30 тисяч для їхнього преміювання і виплатити допомогу трьом чи чотирьом медикам. Місто Львів виплатить усім захворілим медикам по 10 тисяч грн. ЛОДА взяла на себе зобов’язання допомогти нашим обласним медичним установам, в першу чергу, тим, які працюють із ковідом. Це по два оклади кожному медику, який мав стаціонарне двотижневе лікування.

Не тільки медики отримають ці виплати, а й інші працівники медичної установи, які захворіли — технічний персонал або водій екстреної допомоги. Ці люди прирівняні до медиків. Для цього до 1 червня маємо підписати розпорядження голови ЛОДА Максима Козицького про скерування коштів медикам медичних обласних установ.

— Багато лікарів захворіло в Обласній клінічній лікарні, у Лікарні швидкої медичної допомоги. Але ж вони не працювали з ковідними хворими. Водночас в інфекційній лікарні ніхто не захворів, хоча там одні ковідні хворі. Можливо, деякі лікарі легковажать небезпекою зараження, не використовують належним чином засоби індивідуального захисту, спілкуються з друзями, хоча знають, що є потенційними носіями вірусу?

— Не йдеться про те, що у тих лікарнях не було засобів захисту. Були! Коли ще не була заборонена планова госпіталізація, ковідні лікарні приймали тільки ковідних хворих, всі інші хворі йшли в обласну лікарню. Була частина пацієнтів без симптомів, які заявляли, що не мали контактів з хворими, не були за кордоном. Проте за десять днів у лікарів, які їх оглядали, з'явилася температура, задишка тощо. Через те, що пацієнти обманювали лікарів, зараз є багато хворих медиків. З5 хворих лікарів в обласній лікарні — це невелика цифра, це не означає, що лікарня «горить». Там є понад тисячу медичних працівників, то 35 хворих — це малий відсоток. На сьогодні «горить» лікарня швидкої допомоги у Львові, там 72 хворих медиків. Серед сімейних лікарів — близько півсотні хворих. Причина — лукавство пацієнтів…

— Хто ж лікуватиме пацієнтів у лікарні швидкої допомоги, якщо захворіло стільки лікарів?

— Наразі дають собі раду. Але, думаю, число захворілих медиків буде рости. Бо 72 — це підтверджених ПРЛ-тестами. Тестування триває. Треба зрозуміти причини цього спалаху. Міський штаб розглядав це питання. Керівниця штабу пані Слічна була на засіданні обласної комісії ТЕБ та НС, це питання прозвучало. Ми відкрили другу лінію медичних закладів по районах (районні кущові лікарні у Стебнику, Кам’янці-Бузькій, Сокалю), оскільки в обласних лікарнях на 70−90% місця заповнені пацієнтами, або тими мешканцями області, які очікують на результати ПРЛ-тестувань. Тому й відтермінували до 29 травня послаблення карантинних заходів — щоб розуміти, наскільки ця тенденція є загрозливою чи ситуація стабілізується.

— Тобто, кількість захворілих на ковід медиків значно більша, ніж офіційна статистика?

— Так, бо один захворів і не самоізолювався, і від нього захворів другий, третій. А від них захворіло десять, а від тих — п’ятдесят… Наприклад, в обласній адміністрації кожного ранку міряють температуру, усі керівники департаментів зранку обходять кабінети підлеглих, дивляться, чи все добре, питають, як почуваються. І всі знають, що при мінімальній симптоматиці людина має залишатися вдома, працювати дистанційно. На сьогодні в ЛОДА із 600 працівників — жодного хворого. Тому що усі чітко знають протокол. Але мені дивно, що самі лікарі порушують. Хто, як не вони, мають навчити людей, як правильно діяти, показати своїм прикладом?

Схожі новини