Ревінь знову у тренді (Рецепти від "Високого Замку")
Сприятливо впливає на рівень цукру в крові та гостроту зору
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/412955/revin3.jpg)
Шматки румбарбару, вмочені у цукор, колись були неабиякими ласощами на початку літа. Та з часом кущ почали сприймати як бур’ян, забувши, що його можна використовувати для приготування смачних і корисних десертів. Нині ж ревінь переживає період відродження популярності — відомі кулінари презентують різноманітні рецепти із кисло-солодкими стеблами.
Батьківщиною ревеню вважають Тибет і Китай. Стародавні китайські цілителі призначали висушений корінь ревеню як жарознижувальний засіб. Найперші згадки про це датовані 2700 до н. е. Сьогодні ж ревінь росте практично на всіх континентах, та найбільше його вирощують у США і Великій Британії.
Англійці, які обожнюють ревінь, навіть розробили в кінці XIX століття особливу технологію його вирощування. У закритих теплицях стебла ревеню вирощували до 60 см, зрізали їх при світлі свічок, щоб зберегти ніжний смак і особливий колір. До 1962 року з «ревеневого трикутника», що утворився у графстві Йоркші, щодня ходив спеціальний «ревеневий» експрес, який доставляв свіжі стебла у Лондон. Донині щорічно в Йоркші у лютому проводять фестиваль на честь цієї рослини.
В Україні ревінь часто називають румбамбаром, рабабаром. Це слово перекладають як «чужинець з берегів Волги». Саме цей різновид — «сибірський ревінь», який шанували в Європі, і дав йому назву.
Вітамінів у ревеню більше, ніж у білоголової капусти, огірках, помідорах та інших традиційних городніх культурах. Лише два стебла можуть задовольнити добову потребу людини у вітаміні С. Ревінь допоможе поліпшити апетит, травлення і наситити організм корисними речовинами. Він містять також вітаміни групи А, B, PP, каротин, пектин, а також калій, магній, фосфор і має загальнозміцнювальні і тонізуючі властивості. Ревінь є хорошим жовчогінним і проносним засобом. Сприятливо впливає на рівень цукру в крові і гостроту зору. Його використовують як протизастудний засіб, а також при анемії.
Ревінь часто використовують як овоч у салатах, борщах, соусах. Оскільки його так часто готували як фрукт, а не як овоч, що у середині минулого століття нью-йоркський суд саме фруктом його й проголосив.
Використовують його й у пирогах, галетах, крамблах, роблять з нього варення, желе, муси, пудинги, цукати, варять компоти, киселі, роблять вино… У Великій Британії, Ірландії та США ревеневий пиріг — улюблена для багатьох страва.
Пиріг з ревенем на сметані
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/revin%D1%8C-pyrih.jpg)
165 г (12 ст. ложок) вершкового масла, 2 склянки цукру, 220 г ревеню (приблизно 5 стебел завтовшки 1 см), близько 1,5−1,75 склянки борошна, 1 ч. ложка крупнозернистої солі, 0,5 ч. ложка соди, дрібка меленого мускатного горіха, 2 великі яйця, ¼ склянки кислого молока або кефіру, ¼ склянки сметани, 1 ч. ложка ванільного екстракту, 1 ч. ложка дрібно натертої лимонної цедри.
Розігріти духовку до 175 °C. Скропити олією дно і внутрішні стінки квадратного металевого дека розміром 22 см. У невеликій каструлі на середньому вогні нагріти, часто помішуючи, 4 ст. ложки вершкового масла і ¾ склянки цукру, поки масло не розтане. Перелити у підготовлену форму. Розрізати ревінь горизонтально навпіл від краю до краю, поклавши пласким боком донизу. Тримати верхню і нижню частини разом і нарізати стебла навскіс на шматки завдовжки близько 5 см. Загалом має вийти близько 90 шматочків. Розкласти їх у вигляді ялинки на дні підготовленої форми, спершу поставивши верхівки в ряд під кутом 45°, потім — у протилежному напрямку наступний ряд (пари мають утворити акуратну букву V). Злегка втиснути шматочки ревеню в цукрову суміш, щоб вони прилипли. У мисці змішати борошно, решту цукру, сіль, соду, мускатний горіх. У невеликій каструлі розтопити решту (8 ст. ложок) масла, перелити в більшу миску. Додати яйця, кисле молоко, сметану, ваніль, лимонну цедру і збити на однорідну масу. Змішати борошняну суміш з яєчною і замісити тісто. Вилити тісто на ревіть у формі і акуратно розрівняти. Злегка тричі гримнути формою об стільницю, щоб вийшли всі бульбашки повітря. Випікати, поки зубочистка, встромлена в середину пирога, не вийде чистою, а сам пиріг не покриється золотистою скоринкою, близько 40 хв. Перекласти його на решітку і дати охолонути 10 хв. Перевернути форму з пирогом на блюдо. Дати охолонути близько 1 год., нарізати.
Десерт з ревенем і полуницями
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/05/revin%D1%8C-desert.jpg)
2 склянки полуниць (очищених і нарізаних шматками), 2 склянки нарізаного ревеню, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки води, 1 склянка борошна, 2 ч. ложки розпушувача, ¼ ч. ложки солі, 0,5 склянки молока, ледь підсолоджені збиті вершки.
У каструлі з кришкою, яка щільно закривається, змішати полуниці, ревінь, цукор і 0,5 склянки води. Варити на середньому вогні при малому кипінні близько 10 хв. Тим часом у мисці змішати борошно, розпушувач і сіль. Додати молоко і швидко перемішати. Опускати тісто ложками на поверхню ледь киплячих фруктів. Готувати 10 хв без кришки, потім накрити кришкою і готувати ще 10 хв. Подавати в неглибоких чашах, прикрасивши збитими вершками.