Передплата 2024 «Добра кухня»

“Дівчата активно купують обновки, бо за карантин розміри одягу трішечки змінилися”...

У крамницях одягу й взуття покупцям міряють температуру, дають одноразові рукавички, просять дезінфікувати руки

Карантинні послаблення нарешті дійшли до магазинів одягу, взуття й шкіряних аксесуарів. Двері відчинили і непродовольчі ринки. А з 18 травня запрацювали бутики з обновками, які орендують зали у торгово-розважальних центрах. У такі крамниці вирушила з інспекцією журналістка «ВЗ». Чи є там антисептики? Чи дотримуються клієнти санітарних умов, особливо під час примірки одягу та взуття?

«Маріє, на шопінг не збираєшся? — спитала на вихідних колежанка, з якою вибралися на післякарантинну каву. — Мені вже так потрібно купити нові джинси, якусь красиву блузку, щось літнє… Бо за карантин трішечки набрала зайвих кілограмів. Давай за компанію!». Відповіла, що в магазини піду лише в рамках журналістської інспекції. Однак згодом мої плани змінилися. Ціни на одяг були настільки привабливі, що я не втрималася від спокуси придбати обновки.

Спершу завітала в бутик жіночого одягу ІРЕМ, що на вул. Зеленій. Як годиться, заходжу у масці. При вході продавчиня Олена ввічливо попросила мене ретельно продезінфікувати руки. «Пані, мушу поміряти вашу температуру, — сказала жінка. — У вас все нормально — 36,2 градуса. Давайте щось разом підбирати».

Перш ніж журналістка “ВЗ” приступила до вибору обновок для примірки, їй поміряли температуру
Перш ніж журналістка “ВЗ” приступила до вибору обновок для примірки, їй поміряли температуру

Уточнюю у продавчині, яким чином міряти одяг. Відповіла, що головна вимога — торкатися одягу чи аксесуарів можна лише в рукавичках, які після використання кидають у смітник і утилізують. Також після кожної примірки продавці можуть побризкати річ антисептиком.

Розпитую про ціни. Їх не підвищували і найближчим часом цього не робитимуть. Пані Олена каже, власники йдуть клієнтам назустріч, дають хороші «карантинні» знижки — мінус 20−30%. А деякі речі можуть продавати і на 40−50% дешевше. Щоправда, продавчині треба зателефонувати власниці бутика й попросити дозволу (такий сценарій був у мене, я придбала в цьому магазині жакет — Авт.). Уперше в житті примірка одягу видалася мені не надто приємним процесом. Робити це в одноразових поліетиленових рукавичках незручно: пітніють долоні, важко застібати гудзики…

Плаття можна придбати за 2−3 тисячі гривень, є і дешевші варіанти. Піджаки — від 800 гривень, спідниці — від тисячі, штани — 1200−1800. Одяг у цьому бутику — «фабрична Туреччина», хорошої якості.

Завітала також у магазин «Марлен», що на вул. Франка. Тут теж торгують турецьким взуттям та одягом, а ще є чимало варіантів реплік (копій відомих брендів — Gucci, Christian Dior тощо). При вході мене попросили скористатися антисептиком і одягнути одноразові рукавички. Температуру не міряли, лише уточнили, як моє самопочуття. Продавці — у масках.

Оскільки в магазині з клієнтів була лише я, уточнила, чи жінки купують щось під час карантину, чи економлять на собі. «Ви вже у нас третя, — відповіла продавчиня. — Тепер дівчата активно купують обновки, бо за карантин розміри одягу трішечки змінилися… Зараз вигідно купувати: на одяг даємо мінус 50%. А ось на взуття не робимо знижки, бо це майже нові колекції».

За літні туфлі у цьому магазині правлять майже три тисячі гривень, за кросівки — від півтори тисячі. Блузки — 1465 гривень, плаття — від 2 тисяч гривень, шкіряні ремені Gucci та Hermes — 700 гривень (на аксесуари не дають знижок).

На дверях магазину взуття Magnet, що на вул. Князя Романа, оголошення: «Прошу в магазин без масок не заходити!». При вході є антисептик та одноразові рукавички. У цьому магазині побачила найбільше покупців. І молоді панянки, і 40-річні чоловіки, і пенсіонери. Купували взуття всією сім’єю — чоловік з дружиною, у візочку — дитина грудного віку. Клієнти дотримуються дистанції (на десять квадратних метрів площі — один покупець), на підлозі промарковано «лінії розмежування».

Як же не зайти за обновками у магазин жіночої білизни? Магазин «Інтрига» заманює гостей 25%-ми знижками. Тут мені теж поміряли температуру, попросили одягнути рукавички. Вирішила домовитися з продавчинею, щоб уникнути температурного скринінгу, оскільки під час мого шопінгу це вже робили кілька разів. Молода продавчиня не погодилася — правила одні для всіх. «Маємо чітко дотримуватися вимог, — відповіла дівчина. — У нашому магазині є все: антисептики, рукавички, термометр. Після кожного клієнта миємо зі спеціальним розчином підлогу. Бо зараз усе перевіряють і можуть нас оштрафувати… Задля ретельного провітрювання двері нашого магазину відчинені постійно».

Продавчиня сказала, через карантинні нововведення витрати магазину трохи зросли. «За хороший антисептик треба викласти 300 гривень, — каже жінка. — Захисні маски та рукавички теж не дешеві. Це все наші додаткові витрати… Але на життя не нарікаємо: разом мусимо зупинити смертельний коронавірус».

Фото авторки

Схожі новини