Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рання картопля обмерзла повністю!

Несподівано сильні заморозки пошкодили практично усю городину, що встигла зійти чи розцвісти

Ранок 13 травня багатьом селянам Західної України приніс справжню біду: через мороз уночі, який у деяких районах сягав 3−5 градусів, померзло усе: яблуні, вишні, полуниця, які саме почали цвісти… А ще обмерзла та зів’яла практично уся картопля, яка встигла зійти. Якщо без полуниці можна обійтись, то картопля у цей скрутний час є для багатьох людей другим хлібом.

Прибита травневими морозами полуниця
Прибита травневими морозами полуниця

«Ще вчора так гарно було видно рядоч­ки, а зараз — чорне поле, — каже пані Ганна. — Померзли картопля, кукурудза, буряки. На одному городі, що ближче до річки, ку­курудзу доведеться пересівати. Добре, що насіння ще є. А пастевні (кормові) буряки треба докупити. А це не дешево — кіло на­сіння коштує 170 гривень. На іншому горо­ді, який ближче до лісу, заморозки, певно, були не такі сильні. Листочки тільки зверху покрутились, то, сподіваюсь, все відійде. Аби тільки більше такого морозу не було». Жінка тішиться, що звечора понакрива­ла грядки агроволокном, тому принаймні моркву, червоний буряк та огірки врятува­ла. Каже, приморозки у травні — не дивина, але переважно більше одного градуса мо­розу не буває. Цього ж разу її термометр о п’ятій ранку показував три градуси морозу.

Такої температури достатньо, аби за­гинув буряк, який встиг посходити, каже керівник фермерського господар­ства «Ярко», голова Асоціації фер­мерів та приватних землевласників Львівщини Ярослав Кардаш. «Зараз важко оцінити рівень завданих збит­ків, але шкода серйозна, — стверджує пан Ярослав. — У присадибних ділян­ках ще можна було зреагувати й накри­ти грядки плівкою чи агроволокном, але у промислових масштабах це зроби­ти нереально. Якщо говорити про ран­ню картоплю, то 100% обмерзло. Це не значить, що вона загинула. Картопля відросте, але її розвиток піде з великим запізненням. Ті фермери, які розрахову­вали на ранню картоплю, збиратимуть урожай пізніше. Більші проблеми у тих, хто займається полуницею. Уся зав’язь, яка уже була, — обмерзла. Зверху вигля­дає, наче все нормально, але середин­ка квітки почорніла, отже, ягоди там уже не буде. Єдина надія на те, що ще не розцвіло.

За словами фермера, через зміни клімату та брак вологи працювати на землі стає усе важче. Через м’які без­сніжні зими на полях сухо. Тож аграрії намагаються швидше висадити урожай, аби захопити хоч трохи вологи. Каже, цього року була настільки посушлива весна, що злакові культури не встигли наростити достатню вегетативну масу. Пшениця та ячмінь уже починають йти у «трубку», а стебла ще не доросли до тієї висоти, яка потрібна для нормаль­ного розвитку. Тому навіть без замороз­ків прогнози на урожай цього року були не найкращими.

Тепер аграрії мають проблему — що робити з тими площами, де посіви по­вністю знищили заморозки?. «Пересі­вати зерновими вже запізно. Єдине, що ще можна посіяти, — гречка. Теоретич­но, можна посіяти горох, але якщо фер­мер цією культурою не займався, то на­вряд чи він на це піде. Ще картоплю не пізно садити, але треба мати насіння. Столовий буряк, моркву можна. Але за­галом буде серйозний недобір урожаю ріпаку, а соя могла й зовсім загинути».

Утім, нетипові заморозки в середині травня — проблема не лише Украї­ни. За даними порталу East Fruit, мо­роз і навіть сніг пошкодили поля в усій Східній Європі. Найбільше збитків за­знали плантації полуниці, лохини, а та­кож кісточкових дерев, адже саме зараз вони цвітуть. Причому в Польщі втра­ти можуть бути більшими, ніж в Україні, оскільки там у деяких місцях випав тов­стий шар снігу.

Фото авторки

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень