Ринки відкриті для покупців. Але не для всіх
При вході усім міряють температуру й змушують дезінфікувати руки.
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/412044/runok.jpg)
Якщо на експрес-термометрі бодай 37,1 градуса, на закупи не пускають
Продуктові ринки Львова повноцінно приймають покупців (нагадаємо, базари закрили на карантин з 18 квітня 2020 року). Щоправда, уряд запровадив для ринків низку обмежень: між торговими рядами повинні бути скляні захисні екрани, відстань між робочими місцями — щонайменше три метри, кожні три години — дезінфекція, на десяти квадратних метрах ринку — один покупець. Продавці й покупці мають бути в масках, рукавичках, біля ринку чи всередині — жодної стихійної торгівлі. Журналіст «ВЗ» завітала на популярний у львів’ян Стрийський ринок, аби проінспектувати, чи дотримуються там карантинних заходів та чи подорожчали продукти.
Від самого ранку біля Стрийського ринку вишикувалася чимала черга. Серед охочих закупитися на ринку — і матері з немовлятами, і літні люди на милицях. При вході охоронець міряє температуру, просить продезінфікувати руки і взяти одноразові рукавички, — щоб не торкатися фруктів і овочів голими руками. Атмосфера в середині ринку не така, як завжди, таке відчуття, що чогось бракує. Чимало торгових рядів, оббиті захисними екранами, були порожніми. Торгувати вийшли далеко не всі продавці… Як розповів «ВЗ» директор Стрийського ринку Назар Сенів, на захисні екрани з поліетиленових плівок ринок витратив 10 тисяч гривень. Монтували такі екрани цілий день, але тепер дотримано усіх карантинних вимог торгівлі. Директор каже, територію ринку ретельно дезінфікують спеціальним розчином. Плюс кожен продавець кожні три години має протирати антисептиками свої робочі поверхні й робити про це запис у спеціальному зошиті. Ці записи перевіряє адміністратор.
Продавець Іван Фоловко, який чимало років торгує на цьому ринку свіжим м’ясом, показує мені зошит із відмітками про дезінфекцію. Біля кожної години — підпис, що свідчить про виконану роботу. А ще під час карантину пан Іван зі своїм партнером по торгівлі вирішили обладнати магазин спеціальними скляними дверцятами, — аби покупці не контактували ні з товаром, ні з продавцями. Ціну м’яса потрібно уточнювати через малий отвір у привідчинених дверцятах. Торкатися м’яса, навіть у рукавичках, зась! Бо безпека під час карантину — понад усе.
Іван Фоловко каже, під час карантину ціну м’яса не підвищував. Що буде далі, не береться прогнозувати, бо це залежить від гуртових постачальників. Кілограм телячої шинки — 170 гривень, свиняче м’ясо — 120−130, а полядвиця — 140.
Фрукти на Стрийському ринку не подорожчали, а дещо навіть стало дешевшим, ніж коштувало до Великодніх свят. За кіло полуниці просять 150 гривень, гранати — 75, яблука — 15, апельсини — 45, лимони — 65−70. Потішила вартість імбиру — 250 гривень за кілограм (у розпал карантину коштував 400−500 гривень, а у деяких супермаркетах — 600. — Авт.). Авокадо продають по 55 гривень за штуку. За печериці правлять 35 гривень за кілограм. Упаковка польського салатного листя — 45 гривень. Молода морква — 65 гривень за кілограм.
«Карантинні обмеження потрібні, щоб зберегти здоров’я людей в умовах пандемії коронавірусу, — каже Назар Сенів. — Підтримуємо рішення уряду та Львівської мерії. Хоча карантин і тимчасове закриття ринку вдарили по підприємцях… Але не надто критично. Якби карантин продовжили, тоді ситуація була б гіршою. Зараз у нас оренда — 10 гривень за погонний метр. Після карантину не будемо піднімати ціни. Поки що тут не торгують квітами. Домовилися з цими підприємцями, що наразі беремо з них лише вартість експлуатаційних витрат — 20−30% від суми оренди».