Передплата 2024 «Добрий господар»

Ринки відкриті для покупців. Але не для всіх

При вході усім міряють температуру й змушують дезінфікувати руки.

Якщо на експрес-термометрі бодай 37,1 градуса, на закупи не пускають

Продуктові ринки Львова повноцінно приймають по­купців (нагадаємо, базари закрили на карантин з 18 квітня 2020 року). Що­правда, уряд запровадив для ринків низку обмежень: між торговими рядами повинні бути скляні захисні екра­ни, відстань між робочими місцями — щонайменше три метри, кожні три годи­ни — дезінфекція, на десяти квадратних метрах ринку — один покупець. Продавці й покупці мають бути в масках, рукавичках, біля ринку чи всередині — жодної стихій­ної торгівлі. Журналіст «ВЗ» завітала на популярний у львів’ян Стрийський ринок, аби проінспектувати, чи дотримуються там каран­тинних заходів та чи подо­рожчали продукти.

Від самого ранку біля Стрийського ринку виши­кувалася чимала черга. Се­ред охочих закупитися на ринку — і матері з немовлятами, і літ­ні люди на милицях. При вході охоронець міряє температуру, просить продезінфікувати руки і взяти одноразові рукавички, — щоб не торкатися фруктів і ово­чів голими руками. Атмосфера в середині ринку не така, як за­вжди, таке відчуття, що чогось бракує. Чимало торгових ря­дів, оббиті захисними екранами, були порожніми. Торгувати ви­йшли далеко не всі продавці… Як розповів «ВЗ» директор Стрий­ського ринку Назар Сенів, на захисні екрани з поліетиленових плівок ринок витратив 10 тисяч гривень. Монтували такі екрани цілий день, але тепер дотримано усіх карантинних вимог торгівлі. Директор каже, територію рин­ку ретельно дезінфікують спеці­альним розчином. Плюс кожен продавець кожні три години має протирати антисептиками свої робочі поверхні й робити про це запис у спеціальному зошиті. Ці записи перевіряє адміністратор.

Продавець Іван Фоловко, який чимало років торгує на цьо­му ринку свіжим м’ясом, пока­зує мені зошит із відмітками про дезінфекцію. Біля кожної години — підпис, що свідчить про вико­нану роботу. А ще під час каран­тину пан Іван зі своїм партнером по торгівлі вирішили обладна­ти магазин спеціальними скля­ними дверцятами, — аби покуп­ці не контактували ні з товаром, ні з продавцями. Ціну м’яса по­трібно уточнювати через малий отвір у привідчинених дверця­тах. Торкатися м’яса, навіть у рукавичках, зась! Бо безпека під час карантину — понад усе.

Іван Фоловко каже, під час карантину ціну м’яса не підви­щував. Що буде далі, не береть­ся прогнозувати, бо це залежить від гуртових постачальників. Кі­лограм телячої шинки — 170 гри­вень, свиняче м’ясо — 120−130, а полядвиця — 140.

Фрукти на Стрийському ринку не подорожчали, а дещо навіть стало дешевшим, ніж коштувало до Великодніх свят. За кіло полу­ниці просять 150 гривень, грана­ти — 75, яблука — 15, апельсини — 45, лимони — 65−70. Потішила вартість імбиру — 250 гривень за кілограм (у розпал каранти­ну коштував 400−500 гривень, а у деяких супермаркетах — 600. — Авт.). Авокадо продають по 55 гривень за штуку. За печериці правлять 35 гривень за кілограм. Упаковка польського салатно­го листя — 45 гривень. Молода морква — 65 гривень за кілограм.

«Карантинні обмеження по­трібні, щоб зберегти здоров’я людей в умовах пандемії коро­навірусу, — каже Назар Сенів. — Підтримуємо рішення уряду та Львівської мерії. Хоча карантин і тимчасове закриття ринку вда­рили по підприємцях… Але не надто критично. Якби карантин продовжили, тоді ситуація була б гіршою. Зараз у нас оренда — 10 гривень за погонний метр. Після карантину не будемо під­німати ціни. Поки що тут не тор­гують квітами. Домовилися з цими підприємцями, що наразі беремо з них лише вартість екс­плуатаційних витрат — 20−30% від суми оренди».

Схожі новини