Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Мильна, лужна вода змиває цей вірус"

  • 05.04.2020, 17:44
  • 23.5K

Про те, як не сплутати перші ознаки коронавірусу з сезонною алергією, чому варто мити вулиці мильними розчинами та носити маску, а не респіратор - у розмові з оториноларингологом Адріаном Онутчаком.

— Адріане Васильовичу, чи доцільно носити маску, бо є суперечливі думки лікарів щодо цього?

— Доцільно. І саме маску, а не респіратор, бо вона затримує почасти вдих і видих, а респіратор — тільки вдих, та дозволяє зробити вільний видих. Респіратори потрібні як засоби індивідуального захисту медпрацівників у лікарнях з пацієнтами на коронавірус.

— У багатьох країнах миють вулиці з милом. Це конче потрібно?

— Так, це дуже важливо. Непогано було би і у Львові бачити машини, які миють вулиці. І не тільки у центрі, а й у віддалених районах міста, щоб змити порохи і бруд. Особливо довкола супермаркетів, біля продуктових ринків! І робити це вдосвіта. Таку гігієну вулиць слід би було робити щовесни. Весною, коли немає дощів, алергіки задихаються. Цвітіння трав, дерев, порох — усе це сприяє загостренню сезонних алергій. До речі, перші прояви Covid-19 такі ж, як при будь-якій респіраторній інфекції за незначними відмінностями. Тому важливо відрізняти, де набряк від інвазії вірусу, а де — внаслідок алергії, адже саме зараз починається сезонне цвітіння трав і дерев. Симптоми схожі: відчуття закладеності носа, нежить, важкість у переніссі, біль голови, втрата нюху, навіть незначний субфебрилітет.

Тож, цього року мити вулиці — особлива необхідність, оскільки ще додалася пандемія поряд із сезонними загостреннями захворювань. Після малосніжної зими було дивно спостерігати, як посипали піском і сіллю вулиці у Львові наприкінці зими на сухий асфальт. Чи не можна було якось заощадити цей пісок і сіль на наступну зиму. Можна перейняти закордонний досвід і повчитися мити вулиці й автомобілі мильними розчинами, — принаймні ті, які виходять із зон ураження і мусять їхати у безпечні місця. Їх треба дезінфікувати.

— Мильна вода — лужне середовище, яке вбиває вірус?

— Не буквально вбиває, але у певному розумінні пошкоджує стінки віруса і робить його відкритим і вразливим до інших згубних до нього факторів, які впливають на його життєдіяльність (ультрафіолетове проміння, температурний режим, дезінфікуючі розчини). Мильна, лужна вода змиває цей вірус.

— Епідеміологи мають про це казати?

— Так, але у процесі реорганізації санепідемслужби багато працівників були звільнені. Тепер їх треба кликати і попросити застосувати свої знання і досвід у ситуації, що склалася. Люди мають відповідну освіту і кваліфікацію, знають, що робити у таких випадках. Медики масово емігрували за кордон, бо там вищі зарплати та і загалом статус лікаря. Та навіть у розвинутих країнах світу бракує кваліфікованих медиків, що казати про Україну.

— Ще і тому важливо не допустити до навантаження на медицину?

— Завдання кожного з нас і посадовців на усіх рівнях влади не допустити, стримати різкий пік епідемії, щоб не було хвилі, наче цунамі, в епідемічній фазі, коли лікарні в один момент будуть переповнені пацієнтами з важкими станами. Якщо буде пологий плавний характер зростання захворюваності на Covid-19, то система, сподіваємося, встигне зорієнтуватися і впоратися кількісно. Неналежне розуміння важливості усіх необхідних заходів у передепідемічній фазі призвело до таких трагічних втрат, як це сталося в Італії, Іспанії. А там медицина високого рівня і при цьому соціально орінтована, тобто багато медичних програм фінансується з державного бюджету цих країн.

— Карантин оголошено, але людей на вулицях ще багато, особливо, коли потепліло і пригріло сонечко…

— Пікнік на свіжому повітрі — непогано, але лише у тому випадку, коли це сім’я — люди, які постійно перебувають в одному приміщенні. Якщо ж там зібралися сусіди, родичі, десять — двадцять осіб, — то це вже недотримання правил карантину. Якщо парком прогулюються чоловік з дружиною, що постійно перебувають разом, у цьому немає небезпеки. Важливо, якщо вони зустрінуть друзів, щоб з ними спілкувалися на відстані більше, аніж два метри.

— У соцмережах поширюють інформацію про те, що якщо є слиз, соплі, то це добре, бо цей вірус висушує слизову настільки, що не дає дихати…

— Кожен вірус, якщо проникає в організм, викликає подразнення, і організм починає з ним вести боротьбу. Слизова вбирає частинки вірусу і збільшує кількість слизу. Це не є щось особливе. Інша річ, що цей вірус викликає втрату смаку, нюху. Нюхові рецептори тісно пов’язані у мозку із смаковими рецепторами, тому така перехресна дія відбувається. Якщо є такий симптом, варто пройти тестування. Але таке може ставатися й у людей, які мають алергічні нежиті, риніти. У сезонний період набряк слизової можливий через алергію. Вже зараз спостерігаємо загострення хронічних алергічних синуситів, риносинуситів — а це сильно набрякає слизова і закриває нюхову щілину. Тоді людина теж втрачає нюх, але на це інша причина. Якщо людина ніколи не мала алергічних синуситів чи риносинуситів раптом втрачає нюх, варто пройти обстеження на коронавірус.

Не раджу надмірно виполіскувати по кільканадцять разів на день горло чи ніс, щоб не вимити природного захисту зі слизової. Не варто заливатися алкоголем, обпікаючи слизову.

— Одяг, у якому прийшли з вулиці, також потрібно кудись виносити з приміщення?

— Важливо, щоб верхній одяг не дотикався до домашнього одягу, до піжами, щоб була окрема шафа чи вішак в іншому кутку коридору. Взуття, штани, куртка — верхній одяг, який потрібно залишити десь за межами доступу. Нічого нового у цьому немає. Приходячи до лікарні, людям кажуть зняти верхній одяг. Кожен лікар просить не заходити у кабінет у верхньому одязі. Для цього існує гардероб, бахіли, одноразові халати. Бо на верхньому одязі можна принести з вулиці якісь бактерії чи віруси.

Схожі новини