Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У магазин без маски зась! А на спортмайданчик – тільки самому та з дезінфектором

У львівських парках наразі ще можна гуляти й бігати, але не більше двох осіб разом

Через збільшення в Україні хворих на коронавірус уряд знову посилив обмеження під час карантину. Відтепер перебувати в громадських місцях, зокрема в магазинах, без маски чи захисного респіратора заборонено! Іти по вулиці групою з понад двох осіб відтепер також не можна (раніше правила карантину забороняли ходити групами з понад 10 осіб).

Згідно з постановою Кабміну, переміщатися групами біль­ше двох осіб можна буде у двох випадках — якщо це супровід дітей та службова необхідність. Також каран­тин забороняє перебування в гро­мадських місцях осіб, які не мають 16 років, без супроводу повнолітніх, від­відування парків, скверів, зон відпо­чинку, лісопаркових та прибережних зон. Виняток — вигул домашніх тварин і службова необхідність. Заборонено займатися спортом на спортивних майданчиках, дитячі майданчики теж мають бути порожніми.

Журналістка «ВЗ» поцікавилася, як нові правила карантину працюва­тимуть у Львові. Виявляється, кожна мерія адаптовує карантин під власні потреби

Так, міський голова Льво­ва Андрій Садовий сказав, що затяті спортсмени все ж можуть тренуватися на спортивних май­данчиках, але якщо вони там самі (не більше однієї особи). Як правило, чимало клієнтів фіт­нес-центрів під час карантину виконували вправи на майдан­чиках, а біля них перебували їхні тренери. Відео з тренувань оприлюднювали у соцмережах. Деякі тренери працювали навіть з групою своїх клієнтів… Тепер це буде заборонено. Садовий каже, вуличні тренажери потріб­но протерти дезінфектором — до і після тренування.

«Ми не приймали рішен­ня щодо бігунів, але заборо­нили використання дитячих майданчиків, тому що діти там неконтрольовано збираються, і це несе загрозу, — наголосив Садовий. — На спортмайдан­чиках можна тренуватися, але одному і добре все продезінфі­кувати. Це елементарні заходи, які запроваджують також в інших країнах».

Із 2 квітня муніципальна варта та поліція патрулюють львівські парки й сквери. Особливо «зе­лені оази» шмонатимуть на ви­хідних. Приводом для цього ста­ли прикрі випадки, коли минулих вихідних під час карантину жите­лі Львова та області збиралися на пікніки… «Те, що було минулих вихідних, — за межею здорового глузду, — обурюється Садовий. — Люди палять ватру, смажать шашлики! Це недопустимі речі. Подивіться, що робиться в Італії, Франції, Німеччині… Ми про­сто не розуміємо, на порозі якої біди стоїмо. Спрогнозувати, як коронавірус буде розвиватися в Україні, не можемо, тому треба дотримуватися карантину».

Днями у місті Лева продезін­фікували парки ім. Івана Франка та «Високий Замок». Дитячі май­данчики в цих зелених зонах об­городили червоною стрічкою.

Заступник міського голо­ви Львова з питань розвитку Андрій Москаленко додав, що у львівських парках забороне­но їсти, пити і перебувати там більше двох годин. Таке рішен­ня ухвалила спеціальна комісія з питань надзвичайних ситуацій після того, як уряд посилив ка­рантин. Гуляти дозволяють лише у найближчому до помешкання сквері чи парку, і треба дотри­муватися двометрової дистан­ції. Не потрібно їхати трамваєм через пів Львова, щоб годину посидіти на лавочці в улюблено­му парку…

Начальниця управ­ління екології та благоустрою Львівської міської ради Олек­сандра Сладкова додала: на лавочках парків не можна грати в шахи, заборонено торкатися лавок руками (сідати можна). Га­няти м’яча в парку — зась. Зі зна­йомими в парках і скверах треба вітатися здалеку, близько одне до одного не підходити.

Ще одне карантинне ново­введення у Львові — з понеділка, 6 квітня, усі заклади торгівлі, яким дозволено працювати, мають пе­рейти на безготівкову оплату. Для ринків таке правило діятиме з 20 квітня. Отже, щоб купити кілограм ковбаси на ринку, потрібно буде скинути продавцю гроші «на карт­ку» або заплатити карткою через термінал. Але чи є на базарах термінали? Андрій Москаленко пояснив, що базарні підприєм­ці мають звернутися у банк, щоб встановити собі апарат для роз­рахунку карткою. При цьому за термінал банки братимуть менше одного відсотка від обігу опера­цій.

Схожі новини