Передплата 2024 «Добрий господар»

У сільській школі на Поліссі ростуть банани

Тут квітує розкішний зимовий сад

У невеличкій сільській школі в Городку Маневицького району є диво-сад. Рослини квітують у мушлях, горщиках, підвішених догори корінням до стелі, водяних «капсулах» тощо. Навіть цілі зелені стіни є, створені з декоративних вазонів. А все — завдяки директору Ніні Терещенко (на фото), яка за фахом географ-біолог, а за покликанням — великий природолюб.

Вихованці пані Ніни три­мають лідерські позиції в Україні з озеленення рідної школи. Неодноразово ставали переможцями різних конкурсів, залишаючи позаду учасників з багатомільйонних міст. А цьо­го року замахнулися на цікавий проєкт — створення тропічного зимового саду.

Ніна Михайлівна зі своїми по­мічниками створила дивовиж­ну красу! Поєднані різні техніки висаджування рослин. Вазони ростуть у кульках з моху, підві­шених на струнах. Зеленіють фітостіни, у яких рослини роз­міщені вертикально, у спеціаль­них конструкціях. Дивують квіти, висаджені у мушлях чи пеньоч­ках, або ж вирощені у колбах з водою. Вражає і сад хижих рос­лин, які «поїдають» комах. А які гарні тут банани та алоказії, за листям яких може сховатися людина!

Усе тоне у природній красі — барвах, запахах та звуках. Адже виспівують у цьому рослинно­му раї справжні канарейки! А ще бігають поміж розлогим лис­тям шиншили, в акваріумі хлю­почуться рибки, окремо живуть равлики-ахатини та павук-пта­хоїд. Окрасою саду є водоспад, що мелодійно дзюркоче в такт пташиному співу.

Колись Ніна Михайлів­на працювала вчителем у цій школі. Та пізніше роботу змі­нила. Повернутися у рідні стіни підштовхнула… війна на сході України. У той момент і чоло­вік, і син пішли служити в АТО. Щоб менше заглиблюватися у думки, які тривожили душу, по­годилася на вакансію директо­ра школи. Мала багато цікавих ідей, і, втілюючи їх, відволіка­лася від особистого. Благо, обидва її воїни повернулися з фронту живими — і з великим ентузіазмом й натхненням по­чали з’являтися у школі нові проєкти директорки.

Фото авторки

Волинська область

Схожі новини