Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нова «чума» на наші голови…

Якщо людство не встановить контролю над коронавірусом Covid-2019, ним заразиться… 2/3 населення планети!

Новий коронавірус Covid-19 (таку офіційну назву дала йому ВООЗ), епідемія якого «косить» Китай, упевнено шириться світом: 13 підтверджених випадків у США, 30 — у Таїланді, вісім — у Великій Британії, щонайменше два — у Росії. Загалом випадки хвороби зафіксовані у 29 країнах.

Як заявила днями міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька, п’ятьох громадян України перевіряють на інфікування новим коронавірусом. Троє з них повернулися з Китаю. Ще дві особи — контактували з потенційними хворими.

З Уханя наших громадян евакуюють чартерним рейсом. Усіх пасажирів літака помістять у карантин на два тижні у заклад санаторнокурортного типу на території Київської області. Хто виступає проти вимушеної ізоляції, мусить лишитися у Китаї.

За інформацією МЗС, наданій за запитом BBC News Україна, двоє інфікованих українців перебувають на лайнері Diamond Princess, що стоїть на карантині біля берегів Японії. Хвороба у них має легкий перебіг. Загалом на судні перебуває 25 українців. Усі — члени екіпажу. Вірус, з яким раніше людство не мало справи, забрав життя вже понад 1000 людей.

Найбільш криваві жнива недуга вчинила минулої неділі — за одну добу померло 97 хворих. Більшість померлих — жителі провінції Хубей у Китаї, із самісінького вогнища епідемії. Поза Китаєм смертельні випадки зафіксовано лише на Філіппінах і у Гонконгу. Небезпечним патогеном заразилося близько 43 тисяч осіб.

«Якщо нам не вдасться взяти вірус під контроль, він може вразити понад 2/3 населення світу, — б’є на сполох The Gardian, посилаючись на слова Габріеля Люнга, фахівця з Гонконга, провідного експерта з епідемій, спровокованих коронавірусами. — Це — жахливо велике число».

Смертність від вірусу не перевищує 2%. Начебто не так уже й багато, але якщо ним інфікується 60−80% людства, то помре… 90- 120 мільйонів людей! Найкращі уми світу мізкують над тим, як боротися з не відомою раніше загрозою. Програмісти створили складну комп’ютерну модель, яка дозволяє відстежувати і прогнозувати передачу вірусу. Спеціалісти Американського центру з контролю і профілактики захворювань розробили діагностичні тести на основі аналізу ДНК вірусу. Результати можна отримати приблизно за чотири години, але для роботи знадобиться дороге лабораторне обладнання.

Тож зараз їхні колеги, дослідники Каліфорнійського університету у Сан-Франциско і наукові співробітники біотехнологічних компаній, працюють над створенням діагностичних тестів, які не потребуватимуть спеціалізованого обладнання. «Коаліція інновацій з готовності до епідемій» надала одній із фармацевтичних компаній грант на суму 9 млн доларів, аби та розробила вакцину за рекордно короткий термін — 16 тижнів. Але, зважаючи на те, як швидко коронавіруси мутують, ці зусилля можуть не дати бажаного результату.

2%

Такою є летальність нового вірусу. Тобто помирає лише кожен 50-ий інфікований. Новий коронавірус — більш небезпечний, ніж вірус, який спричиняє сезонний грип, від якого помирає один хворий із тисячі. Водночас смертність під час епідемії SARS становила 10%, а від MERS — 37%, але тоді коронавіруси так швидко, як Covid-2019, не поширювалися. І тоді за всю епідемію померло менше людей, ніж зараз, коли нова епідемія ще навіть не сягнула свого піку.

Лікарі-інфекціоністи добирають різні комбінації противірусних препаратів, які б дозволили найбільш ефективно лікувати загадкову недугу. У ході клінічних випробувань вдалося підтвердити випадок одужання у пацієнта, якого лікували препаратом проти вірусу Ебола (дослідники припускають, що аналогічний ефект гарантуватимуть ліки від малярії), та хворого, якому одночасно давали ліки від грипу і СНІДу.

Однак провідні науковці світу не можуть сказати точно, скільки часу займуть пошуки ефективної вакцинопрофілактики та лікування хвороби — тижні, місяці чи навіть роки. Коронавіруси вже встигли наробити переполоху у світі. Епідемії SARS (2003 року) та MERS (2013), які також почалися з Китаю, — справа їхніх «рук». Але й досі, попри роки копіткої роботи над створенням вакцини і ліків від них, значним успіхом ці спроби не увінчалися.

Перший у світі пацієнт із MERS (Близькосхідним респіраторним синдромом) заразився патогеном від верблюда. Передача Covid-2019 відбулася, ймовірно, від кажана. Цих тварин китайці вживають у їжу й застосовують як ліки у народній медицині. А віруси, які здатні долати міжвидові бар’єри, — вкрай небезпечні. «Covid-2019 спричиняє пневмонію і затримку рідини у легенях, що призводить до дихальної недостатності, — пояснює доктор Джек Коулман-молодший, старший медичний директор Інституту здоров’я легенів (США). — Також створюються умови для приєднання бактерійної інфекції. Якщо людина курить, похилого віку або має хронічні захворювання легенів, — перебіг недуги у неї буде важчим, і є більший ризик летальних наслідків».

Але й це ще не все. Коронавірус може спричиняти незворотні ушкодження центральної нервової системи, які нагадуватимуть людині про перенесене захворювання до кінця її життя!

Коронавірус Covid-2019 може поширюватися вентиляційними шахтами. Видання The New York Times наводить доказ на підтвердження цієї гіпотези: у Гонконгу захворіли два мешканці багатоповерхівки. Між собою не контактували, бо жили на різних поверхах.

Що нового дізналися вчені про вірус?

Патоген найбільш активно поширюється у місцях великого скупчення людей. У Тяньцзіні, місті, в якому живе 15 млн осіб, інфікування коронавірусом підтвердили у 102 хворих. З них 33 або відвідували один із найбільших торгових центрів, або працювали у ньому, або контактували з відвідувачами чи працівниками. Комплекс крамниць опечатали і проводять дезінфекцію у всіх приміщеннях. Covid-2019 може, так само як збудник кору, поширюватися вентиляційними шахтами.

Видання The New York Times наводить доказ на підтвердження цієї гіпотези: у Гонконгу захворіли два мешканці багатоповерхівки. Між собою не контактували, бо жили на різних поверхах. Та й інфікована 62-річна жінка з дому практично не виходила. Епідеміологи забили на сполох, коли, оглядаючи її помешкання, зауважили, що отвір, який веде у вентиляційну шахту, відкритий. Серед інфікованих трапляються «суперпоширювачі вірусу».

Під час кашлю або чхання такі особи викидають набагато більшу кількість вірусних частинок, ніж інші пацієнти.

«Тепер зрозуміло, як одному хворому вдалося заразити одразу 14 медичних працівників», — наводить приклад ВВС.

Такі ж «суперпоширювачі» доклалися до зараження коронавірусами під час епідемій SARS (атипової пневмонії) та MERS. «На око» ідентифікувати цих осіб неможливо. Науковці припускають, що такі хворі легше переносять недугу. У них може не бути симптомів (високої температури, кашлю, задишки, утрудненого дихання) або ці прояви будуть мало вираженими. Зрозуміло, така людина, почуваючись здоровою, не ізолюватиме себе від оточення. Навпаки, активно з ним контактуватиме, подорожуватиме (у тому числі на далекі відстані). За підрахунками доктора Амеша Адалья, фахівця з інфекційних захворювань Центру охорони здоров’я Джонса Хопкінса, один хворий заражає у середньому 1,4−2,5 людей. Імунітет після перенесеного захворювання формується, але ненадовго. Згодом людина може знову захворіти.

38 балів зі 100

щодо готовності до боротьби з епідеміями дали Україні укладачі рейтингу Global Health Security Index, оцінивши її як «нижчу від середньої». Зі 195 країн ми на 94 позиції, поряд з Домініканською Республікою, Зімбабве, Нігерією та Іраном. Для порівняння, Китай у цьому рейтингу — на 51-му місці.

Як уберегтися від інфікування?

Часто мийте руки з милом (не менш ніж 20 секунд, особливо після відвідин туалету, перед їдою, після кашлю і чхання). Користуйтеся антисептиками (вміст спирту — не менше 60%). За можливості уникайте місць великого скупчення людей, тримайтеся подалі від людей з ознаками застуди, не торкайтеся немитими руками очей, носа, рота. Якщо повернулися з материкового Китаю, Таїланду, Японії, Південної Кореї, Гонконгу, Тайваню, Сінгапуру, Малайзії чи Макао, і у вас є ознаки застуди/грипу, не виходьте з дому і зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем.