Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ціна раритетної поштівки може сягати 200 доларів

У кав’ярні «Штука» – виставка новорічно-різдвяних поштівок львівських колекціонерів Оксани Бобошко-Вандерховен і Євгена Булавіна

Чому саме поштівки на тему Різдва? Тому, що Різдво і Великдень — два основні родинні свята, які об’єднують людей емоціями. Саме на ці свята обмінювалися і висилали поштою листівки з привітаннями.

Співавторка виставки новорічно-різдвяних поштівок львів’янка Оксана Бобошко-Вандерховен колекціонує поштівки понад двадцять років. Зараз її приватна колекція налічує їх понад дві тися­чі. Тему для колекціонування обрала цікаву — жінка на поштовій листівці.

Загалом ілюстрована поштівка з’явилася не так давно, близько 120 років тому, однак межа ХІХ — ХХ століття стала її золотим ві­ком. У колекції львів’янки саме такі поштів­ки. Це листівки золотої епохи арт-нуво, або, як її називають у Галичині, сецесії. У цей період жінка заполонила собою все, її об­раз був усюди — в архітектурі, інтер’єрах, екстер’єрах, декорах. Листівки межі ХХ сто­ліття цікаві з огляду на їхній дизайн.

Ними не тільки вітали одне одного, а й прикрашали кімнати. Наприклад, гар­ні поштові новорічні листівки викладали на спеціальній таці біля головного столу чи на кухні біля креденсу. У цей час вони були масового виробництва і видавали­ся великими накладами. Колекціонерам не так важко їх здобути. Однак для ко­лекціонування Оксана Бобошко обирає поштівки, які випускали лімітованими серіями. Вони менш доступні, тому при­дбати їх можна на аукціонах, що вона часто й робить. Проте надає перевагу блошиним ринкам, завдяки яким і попо­внює свою колекцію. Там знаходить те, що шукає.

Ціна поштівки може коливатися у діа­пазоні від одного до 200 доларів. «Для мене кожна поштівка, яка приходить у колекцію, на той момент є найціннішою, бо я її вполювала. Далі вона поповнює колекцію. Приходить нова», — каже ко­лекціонерка.

Для прикладу, на аукціоні у Відні жін­ка придбала три поштівки Кірхнера. Це прізвище нічого не говорить звичайним людям, але багато значить для колек­ціонерів. Кірхнер — знаний у світі ко­лекціонерства ілюстратор. Його робіт просто так на ринку не купиш, лише на аукціонах. Вони надзвичайно вишукані, на них зображені жінки доби сецесії. У віденських варштатах була спеціальна організація, яка виготовляла речі часу сецесії. Там працювала Мела Мутер, теж ілюстраторка, поштівки якої над­звичайно важко знайти. У пані Оксани є лише одна поштівка її авторства. По­штівки з ілюстраціями Мели Мутер зо­бражали моду того часу.

Нинішня виставка — вже третя, в якій бере участь Оксана Бобошко-Ван­дерховен. Тепер вони разом з Євгеном Булавіним, власником кав’ярні «Штука» і колекціонером, вирішили представити раритетні поштівки з тематикою Різдва.

Колекціонер Євген Булавін експонує теж надзвичайно цікаві поштівки. На них — сцени Різдва Христового, до того ж у дуже цікавому оформленні — укра­їнською вишивкою. «Думаю, людям це буде дуже цікаво, бо воно — українське. Це 30-ті роки, коли художники, малюю­чи картини, переносили їх на поштівки. Тема Різдва, Святої вечері, Марії та Ісуса, а також теми фольклорні, бо най­більш виражені традиції святкування українського Різдва — у селі. Феноме­нальні листівки», — зазначає Оксана Бо­бошко-Вандерховен.

Фото з відкритих джерел