На новорічному столі головне – достатньо шампанського, а не закуски
Львів’яни «підкуповують» продукти до Різдва і кажуть, що олів’є уже не в моді
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/403370/zakupy2.jpg)
1724 гривні — у стільки обійдеться бюджетне новорічне застілля на сім’ю з чотирьох осіб, порахували експерти. Однак чимало пересічних львів’ян зізнаються — не планують витрачати на застілля і половини цієї суми. А справжню «забаву» готуватимуть уже на Різдво. Навіть ялинку багато хто планує купувати вже перед Святим вечором, бо після Нового року ціни впадуть.
На одному з найбільших ринків міста — Привокзальному — особливого передсвяткового ажіотажу немає. Хіба що мандаринки подорожчали — кілограм обійдеться у 30−45 гривень. За 25 можна купити хіба неліквід, хоча на початку грудня за таку ціну можна було купити гарні мандаринки без кісточок. Утім, часи, коли продавці мандарин за новорічні свята могли заробити цілі статки, а люди воювали у чергах за можливість купити кілограм святкового аромату, минули.
«Ми б поставили, може, трошки більші ціни, бо хіба то заробіток? Але якийсь супермаркет зробить акцію по 25, і всі поженуть туди, як на Миколая було (тоді на базарі мандарини подорожчали до 30−40 грн, а у супермаркеті поруч влаштували акцію по 24,99 грн)», — каже продавчиня з незвичним ім’ям Агата. Жінка торгує на вулиці, тож не може не натішитись теплій зимі. «У мороз фрукти перемерзають і швидко псуються. Особливо банани і ананаси. До речі, останніми роками перед Новим роком відчутно зростає попит саме на ананаси. Вони пасують до шампанського», — каже жінка. Один ананас коштує 80−100 грн, залежно від розміру. У супермаркеті ціни схожі — від 70−80 грн. Є невеличкі, по 24,99 грн за штуку. Зверху наче непогані, але, судячи з запаху, всередині уже добряче зіпсовані.
Біля ятки поруч скупчились кілька бабусь. Виявилось, тут продають мак до куті, адже для більшості галичан саме Різдво — головне свято. Склянка чеського маку коштує 25 грн. Жіночки беруть по кілька зернят куштувати — чи не гірчить. «Торік купила такий гіркий, що кутю ніхто їсти не хотів. Нема, як колись, свій домашній був. Солоденький, масний, а куплений треш-треш, а він скрипить під зубами», — розповідає жінка. Питаю, що готуватиме на Новий рік. «Та то молоді святкують. Онуки йдуть десь у ресторан чи до ялинки. Ще колись як були концерти по телевізору, то ми сиділи до 12-ї. А тепер щось таке дурне показують, що я лягаю спати. Гостину готую вже на Різдво. Потрохи вже підкуповую продукти, щоб потім не все відразу», — каже жінка.
Інша пані, років п’ятдесяти, взагалі каже, що гучне святкування Нового року придумали… москалі. «Ми ніколи не готували великого застілля на Новий рік. Моя покійна мама навіть сварила, як я ковбасу купувала на Новий рік. Бо до Різдва ще піст. Казала, як я хочу „Новий год“, то можу йти до сусідки-росіянки на „пєльмєні, водочку і сєльодочку“, — згадує вона. — Що готуватиму цього року, ще не вирішила. Запечу курку чи рибу, зроблю якийсь салат. Але точно не олів’є. Намагаємось не використовувати майонезу. Пляцок до кави спече донька. Фрукти купимо. От і все», — каже жінка.
Трохи більше людей на ринку у рядах зі свіжим м’ясом. Воно й не дивно, адже такого вибору м’яса в супермаркеті не знайдете. Та й ціни привабливі. Наприклад, кілограм яловичої вирізки — 140 грн, тоді як у супермаркеті — від 160. Щоправда, на ринках у спальних районах ціни на м’ясо вищі.
Оселедець на ринку також дешевший. 40 грн за кілограм мороженого, 62 — уже маринований. Але є одне величезне «але» — заморожена риба викладена у картонних ящиках зверху на морозильних камерах. «Пані, беріть оселедець, тільки винесли, покладете в морозилку, будете мати на свята», — припрошує продавчиня. Так само тут у ящиках продають заморожену печінку (теляча — 29 грн за кілограм) і курячі стегна. Дивлячись на це — ціни уже не мають значення. Тому не дивно, що основна категорія покупців на базарі — люди середнього та старшого віку. Вони купують тут, бо звикли. Ну і, може, різниця в ціні на кілька гривень має для них принципове значення.
Молоді люди віддають перевагу супермаркетам. І справа, мабуть, не в цінах, бо є і бюджетні мережі, і дорогі. Зрештою, є навіть спеціальні додатки для смартфонів, які дозволяють відстежувати акції у різних мережах. Щодо якості товарів — питання також сумнівне, адже і в супермаркетах повно фальсифікату, продуктів з перебитими термінами придатності тощо. Це питання комфорту. Адже більшість супермаркетів мають власні парковки, тоді як припаркуватись біля базару — проблема. Усередині грає приємна музика, а під ногами не чвакає болото. Крім того, на ринку чим ближче до свята, тим вищими стають ціни на святкові товари. У супермаркетах, навпаки, з’являються тематичні акції. Наприклад, зараз практично у всіх мережах є акційні ціни на шампанське (пляшка — від 80 грн), ікру (в середньому 100 грн за 80-грамову баночку), мандарини тощо. Зрештою, гастрономічні смаки у різних поколінь — різні. Для людей, що звикли святкувати Новий рік з «Голубим вогником», традиційними є шуба та олів’є. Однак серед тих, кому зараз в середньому 30, — олів’є уже не в моді. Вони частіше готують салати на основі салатних міксів. І не лише тому, що рахують калорії. Всипати в миску салат з пакета, додати якесь м’ясо, помідор чи сир швидше, ніж нарізати миску олів’є, яке перед тим ще й зварити треба. Тому останні кілька років перед святами пакети салату стають такими ж дефіцитними, як колись була банка горошку. До речі, один пакет салату (180 г) коштує 34 грн. Непоганий бізнес.
«Ми уже кілька років святкуємо Новий рік вдома у когось з нашої компанії. Цього року приймаємо гостей у себе. З готуваннями не заморочуємось. Уже замовили доставку суші, зробимо канапки з ікрою. Свято — це настрій, а не їжа. Головне, щоб вистачило шампанського. А ще в нас з друзями традиція — на Новий рік ми обов’язково купуємо якусь веселу настільну гру, співаємо в караоке», — каже Марта, яка з закупів у «Сільпо» «вивезла» італійський пенетоне, п’ять пляшок шампанського, стільки ж горілки, а ще «бейліз» та бехеровку. З таким «меню» — увесь порахований експертами бюджет піде лише на алкоголь. І Новий рік, мабуть, зустрінуть не усі.
Враховуючи, що молоді люди люблять скуповувати продукти до свята в останній момент, щоб можна було взяти сири чи ковбаси нарізкою, а часто — і готові салати, не дивно, що 31 числа у супермаркетах будуть черги до кас, як колись за мандаринами. Тому, якщо не хочете в останні години перед Новим роком псувати собі нерви у черзі чи шукаючи місце на парковці, краще зробити покупки заздалегідь. Принаймні те, що може кілька днів постояти