Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На новорічному столі головне – достатньо шампанського, а не закуски

Львів’яни «підкуповують» продукти до Різдва і кажуть, що олів’є уже не в моді

1724 гривні — у стільки обійдеться бюджетне новорічне застілля на сім’ю з чотирьох осіб, порахували експерти. Однак чимало пересічних львів’ян зізнаються — не планують витрачати на застілля і половини цієї суми. А справжню «забаву» готуватимуть уже на Різдво. Навіть ялинку багато хто планує купувати вже перед Святим вечором, бо після Нового року ціни впадуть.

На одному з найбільших ринків міста — При­вокзальному — особливо­го передсвяткового ажіотажу немає. Хіба що мандаринки по­дорожчали — кілограм обійдеть­ся у 30−45 гривень. За 25 мож­на купити хіба неліквід, хоча на початку грудня за таку ціну мож­на було купити гарні мандарин­ки без кісточок. Утім, часи, коли продавці мандарин за новорічні свята могли заробити цілі стат­ки, а люди воювали у чергах за можливість купити кілограм святкового аромату, минули.

«Ми б поставили, може, трошки більші ціни, бо хіба то заробіток? Але якийсь супер­маркет зробить акцію по 25, і всі поженуть туди, як на Миколая було (тоді на базарі мандарини подорожчали до 30−40 грн, а у супермаркеті поруч влаштували акцію по 24,99 грн)», — каже про­давчиня з незвичним ім’ям Ага­та. Жінка торгує на вулиці, тож не може не натішитись теплій зимі. «У мороз фрукти перемер­зають і швидко псуються. Осо­бливо банани і ананаси. До речі, останніми роками перед Новим роком відчутно зростає попит саме на ананаси. Вони пасують до шампанського», — каже жін­ка. Один ананас коштує 80−100 грн, залежно від розміру. У су­пермаркеті ціни схожі — від 70−80 грн. Є невеличкі, по 24,99 грн за штуку. Зверху наче непогані, але, судячи з запаху, всередині уже добряче зіпсовані.

Біля ятки поруч скупчились кілька бабусь. Виявилось, тут продають мак до куті, адже для більшості галичан саме Різдво — головне свято. Склянка чесь­кого маку коштує 25 грн. Жіноч­ки беруть по кілька зернят ку­штувати — чи не гірчить. «Торік купила такий гіркий, що кутю ніхто їсти не хотів. Нема, як ко­лись, свій домашній був. Со­лоденький, масний, а купле­ний треш-треш, а він скрипить під зубами», — розповідає жін­ка. Питаю, що готуватиме на Новий рік. «Та то молоді святку­ють. Онуки йдуть десь у ресто­ран чи до ялинки. Ще колись як були концерти по телевізору, то ми сиділи до 12-ї. А тепер щось таке дурне показують, що я ля­гаю спати. Гостину готую вже на Різдво. Потрохи вже підкуповую продукти, щоб потім не все від­разу», — каже жінка.

Інша пані, років п’ятдесяти, взагалі каже, що гучне святку­вання Нового року придумали… москалі. «Ми ніколи не готували великого застілля на Новий рік. Моя покійна мама навіть свари­ла, як я ковбасу купувала на Но­вий рік. Бо до Різдва ще піст. Ка­зала, як я хочу „Новий год“, то можу йти до сусідки-росіянки на „пєльмєні, водочку і сєльо­дочку“, — згадує вона. — Що го­туватиму цього року, ще не ви­рішила. Запечу курку чи рибу, зроблю якийсь салат. Але точно не олів’є. Намагаємось не вико­ристовувати майонезу. Пляцок до кави спече донька. Фрукти купимо. От і все», — каже жінка.

Трохи більше людей на ринку у рядах зі свіжим м’ясом. Воно й не дивно, адже такого вибору м’яса в супермаркеті не знайде­те. Та й ціни привабливі. Напри­клад, кілограм яловичої вирізки — 140 грн, тоді як у супермарке­ті — від 160. Щоправда, на рин­ках у спальних районах ціни на м’ясо вищі.

Оселедець на ринку та­кож дешевший. 40 грн за кі­лограм мороженого, 62 — уже маринований. Але є одне ве­личезне «але» — заморожена риба викладена у картонних ящиках зверху на морозиль­них камерах. «Пані, беріть осе­ледець, тільки винесли, покла­дете в морозилку, будете мати на свята», — припрошує про­давчиня. Так само тут у ящиках продають заморожену печінку (теляча — 29 грн за кілограм) і курячі стегна. Дивлячись на це — ціни уже не мають значен­ня. Тому не дивно, що основна категорія покупців на базарі — люди середнього та старшого віку. Вони купують тут, бо зви­кли. Ну і, може, різниця в ціні на кілька гривень має для них принципове значення.

Молоді люди віддають пе­ревагу супермаркетам. І спра­ва, мабуть, не в цінах, бо є і бюджетні мережі, і дорогі. Зре­штою, є навіть спеціальні додат­ки для смартфонів, які дозволя­ють відстежувати акції у різних мережах. Щодо якості товарів — питання також сумнівне, адже і в супермаркетах повно фальси­фікату, продуктів з перебитими термінами придатності тощо. Це питання комфорту. Адже більшість супермаркетів мають власні парковки, тоді як при­паркуватись біля базару — про­блема. Усередині грає приємна музика, а під ногами не чвакає болото. Крім того, на ринку чим ближче до свята, тим вищими стають ціни на святкові това­ри. У супермаркетах, навпаки, з’являються тематичні акції. На­приклад, зараз практично у всіх мережах є акційні ціни на шам­панське (пляшка — від 80 грн), ікру (в середньому 100 грн за 80-грамову баночку), манда­рини тощо. Зрештою, гастро­номічні смаки у різних поколінь — різні. Для людей, що звикли святкувати Новий рік з «Голу­бим вогником», традиційними є шуба та олів’є. Однак серед тих, кому зараз в середньому 30, — олів’є уже не в моді. Вони часті­ше готують салати на основі са­латних міксів. І не лише тому, що рахують калорії. Всипати в мис­ку салат з пакета, додати якесь м’ясо, помідор чи сир швидше, ніж нарізати миску олів’є, яке перед тим ще й зварити тре­ба. Тому останні кілька років пе­ред святами пакети салату ста­ють такими ж дефіцитними, як колись була банка горошку. До речі, один пакет салату (180 г) коштує 34 грн. Непоганий біз­нес.

«Ми уже кілька років святку­ємо Новий рік вдома у когось з нашої компанії. Цього року при­ймаємо гостей у себе. З готу­ваннями не заморочуємось. Уже замовили доставку суші, зробимо канапки з ікрою. Свято — це настрій, а не їжа. Головне, щоб вистачило шампанського. А ще в нас з друзями традиція — на Новий рік ми обов’язково купуємо якусь веселу настільну гру, співаємо в караоке», — каже Марта, яка з закупів у «Сільпо» «вивезла» італійський пенето­не, п’ять пляшок шампанського, стільки ж горілки, а ще «бейліз» та бехеровку. З таким «меню» — увесь порахований експертами бюджет піде лише на алкоголь. І Новий рік, мабуть, зустрінуть не усі.

Враховуючи, що молоді люди люблять скуповувати продукти до свята в останній момент, щоб можна було взяти сири чи ков­баси нарізкою, а часто — і готові салати, не дивно, що 31 числа у супермаркетах будуть черги до кас, як колись за мандаринами. Тому, якщо не хочете в останні години перед Новим роком псу­вати собі нерви у черзі чи шука­ючи місце на парковці, краще зробити покупки заздалегідь. Принаймні те, що може кілька днів постояти

Схожі новини