Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як створювати картини на борошні?

Цього навчають дітей «ковбойки» – на пекарському майстер-класі

Назмітали у засіках борошенця, затопили у печі, замісили гарненько тісто, спекли хлібчик і поклали на вікні, аби вистигав… Поринути у чарівну кулінарну казку допомагають дітям на пекарських майстер-класах, які проводить ґаздиня Світлана Савка у бойківському селі Дешичі на Старосамбірщині.

Це не просто майстер-клас. Це творчий процес випі­кання хліба, починаючи із замісу тіста. Діти просіюють бо­рошно «чарівними ситами»… Майстриня Світлана Савка розповідає: «Для дітей це захо­пливий процес, до якого вдома не завжди допускають. А у нас дозволено все! Усі бачили кар­тини, які малюють на піску. А чому б не на борошні? І тут фан­тазії немає меж. Замки Серед­ньовіччя, Велика китайська сті­на, єгипетські піраміди, ажурні скатертини, хліб на столі з коло­сками пшениці та сонцем, „Ти­танік“ на морських хвилях»…

Світлана Савка охоче пере­дає своє вміння юним пекарям. Вона справжня майстриня, має 20-річний досвід пекарської ро­боти. Діти власноруч місять тіс­то, прикрашають його, печуть і забирають додому. Окрім того, печуть інші вироби — штруделі, булочки. Фруктові штруделі — з різними начинками залежно від сезону: ягоди, сливи, яблука, навіть карамелізований гарбуз. У нагороду за найкращий витвір на борошні школярі отримують випечені медалі. Із залишків тіс­та печуть «фугаси» — листочки, посипані сіллю. З тіста роблять миколайчиків і ковбойські ка­пелюхи… Кожен хліб юні пекарі прикрашають на свій розсуд: лі­плять квіточки, посипають. Коли хлібина спечеться і її виймають із печі, діти впізнають: «О, це моя хлібина».

Створено мініпекарню у рам­ках впровадження на Старо­самбірщині проєкту «Ковбойки: Український Дикий Захід», який реалізовує Новоміська ОТГ (у партнерстві з ФРГО «Західноу­країнський ресурсний центр», ОСН «Горизонт» та ЮК «Моріс Груп», за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»). Обладнання заку­плено за кошти проєкту.

«Проєкт CowBoyky поклика­ний розвивати туризм у ОТГ, — розповіла Оксана Заяць, ви­конавчий директор ФРГО „Західноукраїнський ресурс­ний центр“. — Вирішили за­початкувати пекарські май­стер-класи, щоб це було щось водночас туристичне, інтерак­тивне й атракційне».

На перший майстер-клас у серпні до ковбойської мініпе­карні запросили дітей із міс­цевої Новоміської ОТГ, приле­глих найближчих територій. Той майстер-клас був пробним. Але як тільки виставили у Фейсбу­ці про нього інформацію з фо­тографіями, відразу пішла хвиля замовлень. Згодом майстер-класи почали набирати обертів. Приїжджають групи зі Львова, з боку Східниці, Трускавця. Стар­тували з одного — двох майстер-класів на тиждень. Зараз діти приїжджають майже щодня, крім вихідних.

Поки тісто настоюється (адже печуть хліб, дотримуючись усіх технологій), діти розважаються. З ними займаються місцеві ані­матори. Креативні «ковбойки» навигадували усіляких атрак­цій для різних сезонів та для різ­ної погоди, аби ніхто не нудьгу­вав, усім було цікаво і весело. Діти бавляться на вулиці у роз­важальні ігри. Малеча може по­кататися на бичку, сфотографу­ватися у фотозоні з бичками і кактусами, кидає кільця, стріляє з рогатки, грає у командні ігри.

Зараз на майстер-класах у Дешичах панує передріздвяний настрій. Юні пекарі створюють із борошна малюнки на святкову тему. Тут сніговики і зимові пей­зажі. Печуть різдвяні плетінки. Ду-у-уже смачно! Хочете спро­бувати? Завітайте!

Схожі новини