Передплата 2024 «Добрий господар»

На власній шкірі

Чому у чоловіків пізніше з’являються зморшки і практично не буває целюліту?

Жінки заздрять Пенелопі Круc — папараці жодного разу не вдалося зафіксувати на обличчі голлівудської «зірки» прищика чи почервоніння. А заздрити треба… чоловікові, сусіду і колезі по роботі. У чоловіків від природи не тільки довші вії. Вони старіють пізніше за жінок, і їм не доводиться відчайдушно боротися з «апельсиновою шкіркою».

Шкіра як матрац

Людська шкіра за своєю будовою нагадує тришаро­вий матрац. Верхній шар (епі­дерміс) — найтонший. У пред­ставників сильної статі він складається із 30 шарів клітин- «цеглинок», у той час як у жі­нок — з 14−20. Ось чому чоло­віча шкіра на 25% товстіша від жіночої, більш стійка до соняч­ного випромінювання (не так швидко обгоряє на сонці і не так швидко піддається фото­старінню), механічних і хіміч­них ушкоджень.

Середній шар (дерма) у чо­ловіків також товстіший, ніж у жінок. Дерма менш еластична, гірше тягнеться, проте збага­чена колагеном — білком, який робить шкіру пружною. У чоло­віків колагену більше, тому не дивно, що їхня шкіра старіє з «невеликим запізненням».

Нижній шар — підшкірна клітковина, яка у жінок внаслі­док дії гормону естрогену є більш жирною та об’ємною. Це пояснює, чому чоловічі стегна не прикрашає «апельсинова шкірка», а у жінок (часто навіть худеньких) може з’являтися целюліт.

До сьомого поту

Шкіра складається з без­лічі клітин, які відповідають за наш зовнішній вигляд і по- різному поводяться залежно від статі. Наприклад, у муж­чин меланоцити (пігментні клітини) продукують більше меланіну, тому чоловіча шкі­ра, як правило, темніша за жіночу. А ще чоловіки актив­ніше пітніють, бо потових за­лоз, які працюють за принци­пом термостата, запобігаючи перегріву організму, у чолові­ків суттєво більше. Їхні сальні залози, діяльність яких регу­люється гормонами і сигна­лами, що їх надсилає мо­зок, інтенсивніше продукують шкірне сало (себум). Як наслі­док, у представників сильної статі сильніше розширюють­ся пори, частіше з’являються вугрі та комедони (наслідок закупорки протоку сальної залози шкірним салом і оро­говілими лусочками епітелію).

Облисіла голова? Буде більше волосся на тілі!

Зі шкіри ростуть волоси­ни, а точніше — з цибулинок, розміщених у волосяних фо­лікулах («мішечках»). У чоло­віків на густину «засадження» і кількість волосин впливають чоловічі гормони (андрогени), передусім тестостерон. Чим вищий рівень тестостерону, тим більший ризик облисін­ня. Проте природа вирішила не обділяти чоловіків і, як ком­пенсацію, пропонує їм густу «рослинність» на обличчі, ту­лубі, верхніх і нижніх кінцівках.

Чого хоче чоловік

«Ще років 10−20 тому чоло­віки соромилися звертатися до косметолога чи дермато­лога, купувати чоловічу кос­метику. Тепер представників сильної статі усе частіше мож­на побачити у косметологіч­них клініках та салонах краси. Але гендерна різниця і надалі присутня. Жінки звертаються більше профілактично, а чо­ловіки зазвичай зволікають зі зверненням. Приходять, коли вже є якась проблема», — ді­литься спостереженнями лі­кар-дерматолог, космето­лог вищої категорії Жанна Приходько. Хоча й наголо­шує: чоловіки, які застосову­ють ін’єкції ботоксу, прово­дять контурну пластику чи ревіталізацію обличчя, сьо­годні — не така вже й рідкість.

Що найбільше турбує пред­ставників сильної статі? Якщо вірити результатам опитуван­ня всесвітньо відомої німець­кої компанії, що спеціалізуєть­ся на виробництві споживчих товарів (в опитуванні взяли участь 7 тисяч чоловіків з єв­ропейських країн, Росії, Япо­нії і Китаю), 40% скаржаться на появу вугрів, 38% - на сухість шкіри, 34% - на почервоніння. На запитання, як вони борють­ся із подразненням шкіри, 48% респондентів відповіли: «Ви­користовую спеціальну косме­тику». 35% просто починають пити більше води. Внаслідок зневоднення в організмі почи­нають накопичуватися токси­ни, і першою на це реагує шкі­ра. Спробуйте не поспати ніч і при цьому нічого не пийте або пийте тільки каву і алкоголь­ні напої. Зранку подивіться у дзеркало. Результат, як то ка­жуть, — на обличчі! Здоровий чоловік середньої тілобудови повинен випивати близько 2 л води на день.

55% опитаних чоловіків припускають, що їхня шкіра не має гарного вигляду через надмірні фізичні навантаження (точніше, інтенсивне потови­ділення, яке їх супроводжує). 49% звинувачують погод­ні явища (мороз, вітер тощо). 47% визнають, що їхня шкіра — надто жирна і тьмяна через не­правильний раціон харчування (надлишок жирної, нездорової їжі, фаст-фуду).

Спершу «гусячі лапки», а незабаром — і мімічні зморшки…

Як і у жінок, у чоловіків пер­ші зморшки з’являються пе­реважно у ділянці повік (т. зв. гусячі лапки). Шкіра на пові­ках у 10 разів тонша за шкіру на щоках. У ній мало сальних і потових залоз, тому зазви­чай вона пересушена. Кро­вообіг у цій ділянці слабкий, водночас повіки складають­ся також із клітин, які відпо­відають за алергічні реакції — звідси застій лімфи, набряки, темні кола і «мішки» під очима.

У жінок є одна суттєва пере­вага над чоловіками: в останніх мімічні зморшки з’являються швидше. Це пов’язано з тим, що у шкірі чоловіків у 15 разів більше гладких м’язових воло­кон, розташованих між епідер­місом і основою волосяного фолікула, які відповідають за появу «гусячої шкіри» (підніма­ють волосини).

Схожі новини