Передплата 2024 ВЗ

Задорого на Краківському? Купуйте в Америці!

На товарах із закордонних сайтів можна не лише зекономити, а й добряче заробити

Продавці на ринках скаржаться на погану торгівлю, мовляв, зубожілі українці не можуть собі дозволити обновки. Та ще одна причина, через яку покупців у реальних крамницях меншає, — популярність інтернет-магазинів. Адже в «неті» можна замовити все що хочеш, звідки хочеш, та ще й за менші гроші! Головне — хоч трохи розумітися на особливостях онлайн-шопінгу.

Не інструкція, а якась китайська грамота…

В українських інтернет-мага­зинах купувати зручніше: зрозу­міла мова, легко повернути то­вар, який не підійшов. Зрештою, чимало сайтів пропонують піс­ляплату, тобто можна розраху­ватись уже під час отримання товару. Тут теж можна вполюва­ти знижку, хоча загалом шопінг в українських онлайн-магазинах не такий вигідний. Значним чи­ном через те, що багато наших магазинів просто перепродують придбане за кордоном. А поло­вина товарів на ринках — асор­тимент китайських Аliexpress та Joom. То чому б не спробувати купити безпосередньо у них?

Для початку треба розуміти, що той же Аliexpress чи амери­канський eBay — не інтернет-ма­газини, а лише торгові майдан­чики, де продавці виставляють свої товари. Тому одну й ту ж річ на «алі» можна знайти за суттє­во різними цінами. Обов’язково треба дивитись рейтинги кон­кретного продавця та відгуки на обраний товар. Особливо цінне у відгуках — фото реального то­вару. Часто ці фото суттєво від­різняються від відфільтрованих зображень продавців. Саме за відгуками найлегше підібрати потрібний розмір (якщо йдеть­ся про одяг). Якщо ви носите єв­ропейську М-ку, то на азійських сайтах це може бути і ХХL, тому одяг на таких майданчиках купу­вати ризиковано, натомість різні дрібниці для дому — вигідно. Ска­жімо, найпростіші дитячі ґумки для волосся, які у нас коштують 1−1,5 грн за штуку, з Китаю мож­на замовити менш як за долар за 100 штук. І це уже з доставкою.

Чимало речей пропонують придбати з безкоштовною до­ставкою. Насправді вона не безкоштовна, просто включена у вартість. Буває, та сама річ з «безкоштовною» доcтавкою об­ходиться дорожче, ніж товар, за доставку якого заплатити окре­мо.

Речі з азійських торгових майданчиків — переважно де­шеві копії відомих брендів. Якщо хочете купити плаття, як у Вікто­рії Бекгем, за 10 доларів, маєте розуміти, що навіть на ідеальній фігурі дешева тканина так не си­дітиме. Купуючи сумку чи чере­вики, пам’ятайте, що PU leather — не шкіра, а замінник. Якщо ви­берете російську мову, то при автоматичному перекладі оте PU втрачається, і в описі часто йде «шкіра». Тому краще опис товару дивитись англійською. Ще одна мовна халепа — ін­струкції товарів з азійських сай­тів можуть бути лише ієрогліфа­ми. Спробуй розберися, як його увімкнути чи куди намастити…

Якщо замовляти з Америки, то на всю компанію

Якщо ви прихильник кон­кретних брендів, можете спро­бувати замовляти товари в їх­ніх інтернет-магазинах. Служби доставки за останні кілька років настільки розвинули свою ме­режу, що доставити можуть що хочеш і звідки хочеш. Але часом доставка може коштувати біль­ше, ніж сам товар.

Алгоритм придбання товарів на усіх сайтах однаковий: реє­струєшся, вказуєш ім’я і контак­тні дані. І тут може бути облом: більшість європейських і аме­риканських сайтів хочуть адре­су у своїй країні. Тобто якщо за­мовляєте на американському сайті Н&M, маєте вказати адре­су у Штатах. А де її взяти? Виру­чать служби доставки. Обирає­те ту, яка доставляє з потрібних вам країн за найкращим тари­фом. Реєструєтесь у їхній сис­темі, і тоді можете вказувати на сайті інтернет-магазину адресу складу вашого поштового сер­вісу у потрібній країні. Тоді сайт доставляє товар у межах сво­єї країни на склад, а вже звідти в Україну доставляє наша служ­ба доставки.

Виглядає просто. Але вар­тість доставки з-за кордону ко­штує в середньому від п’яти доларів за кілограм (кожен на­ступний дешевше). І навіть якщо вага посилки буде мен­шою, то переважно беруть як за кілограм. Якщо товар делікат­ний і в дорозі може розбитись, то доставка (і додаткова упаков­ка) коштуватиме дорожче. Тре­ба зважати на те, що чимало інтернет-магазинів можуть та­кож брати плату за доставку до складу. Або вказувати, що до­ставка безкоштовна, але брати фіксовану плату за формування посилки. Тому умови доставки і оплати треба читати дуже уваж­но.

Навіть попри таку недешеву доставку, купувати на цих сай­тах вигідно, якщо потрапляє­те на розпродаж (sale&offers, outlet). Крім того, зареєстрова­ні користувачі періодично отри­мують персональні промокоди на знижку. Якщо плануєте купу­вати багато, можна скориста­тись спеціальними сервісами, які продають промокоди. Ска­жімо, якщо плануєте купити на 100 євро, то вигідно, скажімо, за 10 євро купити промокод на 50%. Тоді економите 40 євро.

Ще один спосіб зекономити — збиратись компанією і купу­вати відразу на кілька осіб. Тоді вартість доставки можна розби­ти на кількох. Якщо ж такої ком­панії немає, можна звернути­ся до посередників. З огляду на те, що вони замовляють одно­часно досить багато речей, до­ставка виходить недорого. Крім того, як постійні клієнти, вони мають знижки на доставку, про­мокоди. Тож навіть з їхніми комі­сійними (за свої послуги беруть переважно 10−20% від вартос­ті покупки) виходить дешевше, аніж замовляти самостійно. Де­які служби доставки також бе­руть на себе посередницькі по­слуги, тож можна не замовляти самому, а лише скидати їм по­силання на обраний товар.

Підприємливі українці не­зле заробляють на товарах, які виловлюють на інтернет-роз­продажах. Переважно їх прода­ють через групи у Facebook чи Instagram.

Не більше, ніж 100 євро за тиждень!

Купуючи товар з іноземних сайтів, треба пам’ятати, що з 1 липня цього року вартість то­варів у посилці не може пере­вищувати 100 євро. Інакше до­ведеться сплатити мито і ПДВ. Раніше можна було замовля­ти на 150 євро. Тобто якщо вар­тість вашої посилки буде 150 євро, то за 50 євро доведеть­ся сплатити 10% мита та 20% ПДВ, переплативши 15 євро. (Для фізичних осіб-підприємців безмитний ліміт залишається на рівні 150 євро).

Увага! Якщо зробите кілька дрібних замовлень на одному сайті впродовж кількох днів, то на складі служби доставки їх мо­жуть об’єднати в одну посилку. Тож якщо зробили одне замов­лення приблизно на 100 євро, зачекайте хоча б тиждень, аби зробити інше.

Схожі новини