Передплата 2024 «Добра кухня»

Погані оцінки, застуда і… воші

Що робити, якщо дитина принесла зі школи неочікуваний «сюрприз» у вигляді паразитів?

Починається навчальний рік, а з ним — нові проблеми. І якщо влітку батьки більше переймалися тим, аби їхня дитина не розбила собі лоба, то тепер почнуть переживати, який «сюрприз» принесе зі школи, — погану оцінку, застуду чи… воші. Аптекарі вже замовляють зі складів додаткову поставку протипедикульозних засобів. Кажуть, восени продажі цих засобів традиційно зростають.

«Основний симптом педи­кульозу — нестерпне свер­біння. За найменших підозр огляньте потилицю дитини, а також ді­лянку шкіри за вухами. Розчешіть во­лосся над білим простирадлом або іншою світлою поверхнею. Якщо у ди­тини є воші, помітите або їх, або світлі яйця цих паразитів — будуть схожими на лупу, яка міцно тримається волоси­ни», — каже лікар-епідеміолог Львів­ського міського відділу обласного лабораторного центру МОЗ Украї­ни Ірина Цвик.

Від моменту зараження до пер­ших ознак хвороби може минути кіль­ка тижнів.

«Батьки часто запитують: моя ди­тина регулярно приймає ванну/душ, живе у чистому помешканні, звідки ж у неї з’явилися воші? Може, від сусід­ської кішки чи собаки? Але заразитися цими паразитами від тварин немож­ливо, оскільки людські воші можуть жити тільки на людині. Вони не стри­бають і не літають, а бігають. Зара­ження ними може відбутися лише при прямому контакті з хворим», — пояс­нює лікар.

Місця, де ризик заразитися пе­дикульозом найбільший:

— лазні, сауни, басейни;

— переповнений громадський транспорт;

— перукарні, в яких не надто пе­реймаються чистотою приміщення та робочих інструментів;

— спортивні зали (особливо, якщо заняття проводяться на килимах);

— дитячі садки, школи, лікарні;

— літні табори;

— примірочні магазину (вдягнувши річ, яку до цього приміряла заражена людина);

— під час безпосереднього контак­ту з хворим.

Потрапляючи на шкіру, воші смок­чуть кров і лімфу (чим, власне, й жив­ляться). Не дивно, що у місцях уку­сів з’являється свербіж. Ушкодження шкіри при розчухуванні нерідко при­зводить до інфікування бактеріями та гнійничкового висипу.

Воші швидко розмножуються і так само швидко поширюються. Самки щодня відкладають від 5 до 15 яєць (гнид), які приклеюються до волосся або білизни. Через 15−17 днів на світ з’являється нове покоління паразитів.

Як уберегтися від зараження?

— приймайте ванну/душ не рідше двох разів на тиждень. Здивуєтеся, але так роблять далеко не всі люди;

— регулярно змінюйте постільну бі­лизну, періть її при високій темпера­турі;

— не лінуйтеся прасувати одяг (осо­бливо ретельно пропрасовуйте шви);

— користуйтеся лише своїми руш­никами, гребінцем, білизною. Не ді­літь їх навіть із найближчими родича­ми;

— щоб уникнути повторного інфіку­вання, заражені речі прокип’ятіть і за­лишіть на два тижні. За цей час воші і гниди загинуть (або при кип’ятінні, або без харчування).

Що робити, якщо заразилися?

В аптеці вам запропонують ши­рокий асортимент препаратів, за допомогою яких можна позбутися паразитів. Уважно ознайомтеся з ін­струкцією. Переконайтеся, що препа­рат точно підходить для використання дітям. Оскільки головні воші можуть локалізуватися не тільки на волося­ній частині голови, таким препаратом (переважно у вигляді шампуню) треба обробити не лише голову, а й усе тіло.

Протипедикульозні засоби не ре­комендується застосовувати дітям до п’яти років, вагітним жінкам, тим, які годують грудьми, а також особам з алергічними захворюваннями. У таких випадках слід вдатися до механічно­го методу боротьби з вошами, тобто миття тіла, вичісування вошей густим гребенем, стрижки і гоління. Волосся необхідно зібрати на папір і спалити.

Щоб полегшити механічне вида­лення паразитів, волосся рекомен­дується змочити розведеним 5−10% столовим оцтом, пов’язати поліетиле­новою хусткою і рушником, потрима­ти 30 хвилин, прополоскати у проточ­ній воді, після чого вичесати загиблих вошей та їхні яйця густим гребенем.

Завошивлену білизну необхідно прокип’ятити у 2%-му розчині каль­цинованої соди протягом 15 хвилин з моменту закипання та випрасува­ти з обох боків, звертаючи особливу увагу на шви, складки і зморшки. Для обробки одягу і постільних речей за­стосовують камерну дезінсекцію (проведення цієї процедури варто до­вірити фахівцям).

Схожі новини