«Доводилося працювати вночі, а зранку бігти на пари...»
Студент факультету журналістики випробував на собі фах баристи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/394517/aroma4.jpg)
В одній із кав’ярень мені на очі потрапила анкета з запрошенням на роботу баристи. А чому б і ні, прозвучало у моїй голові, і я без вагань її заповнив…
Вже тоді розумів, що мені доведеться опановувати новий фах з нуля. Перше, що потрібно було зробити, це пройти стажування. У мене була невеличка перевага. Попри те, що мені терміново була потрібна робота, я ще й люблю вчитись. Ті шість днів стажування, що були виділені на засвоєння усіх технологій приготування кави (а їх просто безліч), пролетіли дуже швидко. Сказати, що це було складно, я не можу. Ця робота була в задоволення! Після навчання я без проблем склав іспит. За час стажування заробив 1200 грн. (навчання новачків компанія оплачує).
Але і у цій «кавовій» роботі є свої підводні камені. Наприклад, графік роботи. Кожен працівник кав’ярні має відпрацювати 18 змін на місяць (тобто п’ять днів на тиждень — робочі). Якщо ти студент, то поєднувати такий робочий графік з навчанням складно. Тому доводилося працювати вночі, а зранку бігти на пари… Однак і з цим завданням я впорався. І сам не помітив, як швидко втягнувся у цей темп! Але коли повертався додому, то падав з ніг…
Ще одна штука, до якої ніяк не міг звикнути. Увесь робочий день за тобою стежать чотири камери (усі розмови також записуються). Якщо працівник припускається помилки (порушує правила компанії, не виконує план денної або ж нічної зміни), його штрафують. Можуть оштрафувати і за те, що під час нічної зміни, особливо це стається, коли людей у кав’ярні немає, бариста задрімав — мінус 500 гривень з твоєї зарплати.
Попри усі нюанси, є у цій роботі чимало плюсів. Навіть за невеликий період роботи ти починаєш розумітися на каві, розрізняєш смаки та аромати. Для тебе кава перестає бути просто міцною чи м’якою. Ти можеш сам поєднати, наприклад, арабіку та робусту… Кава стає для тебе життям! Зараз мені вже важко уявити цей світ без неї. Саме у кав’ярні можна приготувати, здавалось би, просту каву, безліччю способами.
За час роботи у мене з’явилося море нових знайомих. Як серед працівників мережі (у штаті чимало багатогранних людей), так і серед гостей. Щодня я вчився у них чогось нового! А ще тішить той момент, що працівників кав’ярні годують. Тобто керівництво дбає про своїх працівників. Хоча плинність кадрів на підприємстві — висока. Компанія обіцяє стабільний дохід від 7 000 гривень (+ чайові та відсоток від каси). Чайові, що їх залишають відвідувачі, не сягають великих сум, але це водночас є заохоченням працювати краще та подяка за старанну роботу. Однак чи насправді студенти можуть заробити такі кошти? Скажу з власного досвіду. Я пропрацював у кав’ярні три місяці. На місяць заробляв 6500 гривень (разом з усіма надбавками, що їх обіцяє компанія). Звісно, це не обіцяні 7000, але мені, як студенту, цілком достатньо…
Максим Скленар