Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Президент сказав, що у біді нас не залишить. Сподіваюсь, так і буде»

Але квартиру родині гірника, загиблого на шахті «Лісова», придбав не глава держави, а телеканал «Прямий»

Телеканал «Прямий», випередивши президента Володимира Зеленського, купив родині загиблого шахтаря Михайла Павлика трикімнатну квартиру. У Михайла залишилася дружина та троє дітей: два сини, 16 і 15 років, і 8-річна донька. До цього часу родина мешкала в однокімнатній орендованій квартирі у Червонограді. Нагадаємо, у ніч на 29 травня на шахті «Лісова» ДП «Львіввугілля», у селі Сілець Сокальського району Львівської області, стався обвал породи. Загинули двоє гірників — 22-річний Михайло Турко, який працював на шахті лише 9 місяців, та 48-річний Михайло Павлик.

На місце події виїхав президент України Воло­димир Зеленський. Під час візиту глави держави на шахту між журналісткою кана­лу «Прямий» та Володимиром Зеленським виникла словес­на перепалка. Журналістка до­рікнула президенту через його спізнення. Володимир Зелен­ський різко відреагував на кри­тику:

— І що — я не приїхав? Чи від того, що ви телеканал «Прямий», ви можете допомогти? Давайте зараз із вами купимо квартиру людям. Давайте ви — телеканал «Прямий» — зараз ми з вами по­обіцяємо (канал «Прямий» нале­жить п’ятому президенту Петру Порошенку. — Авт.).

— Я не можу поділитись сво­єю журналістською зарплатою. А ви готові поділитись своєю президентською? — запитала журналістка.

— Я куплю квартиру. Що ви мені тут — інтерв’ю проводите? Я вас запитую. Давайте з вами — «Прямий» і я — скидаємося 50% на 50% і купуємо квартиру. По­обіцяйте зараз, — звернувся Зе­ленський до журналістки.

Ця розмова між журналіст­кою і президентом набула ши­рокого розголосу у соцмережах. У підсумку телеканал «Прямий», випередивши президента, при­дбав родині загиблого шахта­ря Михайла Павлика трикімнат­ну квартиру.

Ситуацію прокоментував де­путат Львівської обласної ради Ігор Грабінській, який займаєть­ся проблемами шахтарів Черво­нограда: «Дружина — вдова, у ді­тей немає тата. Мама навряд чи купить квартиру. Тому добре, що телеканал купив родині помеш­кання. Було б непогано, якби президент поклав дітям гроші на рахунок, щоб капали відсо­тки… У нас завжди допомагають у перші хвилини і у перші дні, коли стається біда. А потім ми­нає час, все забувається. Від­ходить на задній план… Мама іншого хлопця, який загинув, сказала, що їй нічого від прези­дента не потрібно. Думаю, вла­да мала би поставити загиблим шахтарям пам’ятник».

«Я був на нараді щодо неви­плат зарплат гірникам, — веде далі пан Грабінський. — Їм не ви­плачують зарплати з березня (середня зарплата у шахтарів 15−18 тисяч грн. — Авт.). Керів­ник ДП казав, підприємство не має грошей навіть на похован­ня… Обладнання — старе, спецодяг — такий самий. Крім того, не налагоджено питання збу­ту вугілля». Депутат ЛОР каже, розслідування трагедії на шахті триває. Висновків наразі немає.

Вдова загиблого шахтаря Ан­тоніна Павлик каже, що вже має на руках документ про даруван­ня квартири. Скільки саме теле­канал заплатив за помешкання, жінка не каже.

— Квартира, яку нам подарува­ли, у тому самому під’їзді, де ми орендували житло. Тільки на чет­вертому поверсі, — каже пані Ан­тоніна. — Вона якраз продавалася.

— Президент пропонував ку­пити вам квартиру разом з те­леканалом, 50 на 50. Є реакція Зеленського на такий подару­нок телеканалу «Прямий»?

— Держава надала нам 100 тисяч гривень матеріальної до­помоги (100 тисяч отримала та­кож родина іншого загиблого гірника. Авт.). Президент ска­зав, що у біді нас не залишить. Сподіваюсь, що так і буде.

— Коли плануєте заселяти­ся у нову квартиру?

— Наразі у ній ще живуть люди. Скоро мають виїхати. А нам треба знайти когось, хто би допоміг з переїздом, з ме­блями. Добре, що у цій кварти­рі зроблено ремонт. Нам уже не доведеться білити стіни… Люди, які там жили, частково залиша­ють нам меблі: стіл для дітей, кухню. Діти дуже раді. Ми з чо­ловіком планували, що наступ­ну квартиру будемо орендувати вже більшу. Донька дуже хотіла мати свою кімнату. Але стала­ся така біда, чоловік загинув… Вдячна цим людям, які купили нам квартиру, і я не залишилася з дітьми на вулиці.

Схожі новини