Передплата 2024 ВЗ

 Три дози кофеїну, 14 ложечок цукру…

…може міститися в одній банці енергетичного напою. Не кожне серце таке витримає…

Не виспались, а попереду — цілий день, який потрібно провести у шаленому ритмі? В останню ніч перед іспитом вирішили вивчити матеріал за півроку? Чи просто не вистачає драйву?

Енергетичні напої стали па­нацеєю у вирі­шенні подібних си­туацій. Ви також не уявляєте свого життя без кофеїну? Вранці кава, в обід — кава, далі — енерге­тик або знову кава. Ніколи навіть полі­чити кількість ви­питих філіжанок та банок, адже на дум­ці одне — треба швидко відновити втраче­ні сили. І ось ви вже відчуваєте приплив бадьорості, бажання активно діяти. Зда­ється, що гори можете звернути. Проте невдовзі кава чи енергетик перестають ді­яти. Хилить на сон, повертається втома. Відчуття, наче ви — вичавлений лимон. Не­обхідна нова підзарядка. «Це тільки цьо­го разу так вийшло», — переконуєте себе і обіцяєте подумки від завтра почати вести здоровий спосіб життя. Однак наступного дня знову беретеся за старе.

Енергетики — це напої, які містять у своєму складі стимулюючі речовини. Як правило — кофеїн. Кількість кофеїну зале­жить від виробника. Одна баночка тако­го напою може містити три дози кофеїну і близько 14 ложок цукру!

За рахунок того, що ці напої є газова­ними, засвоєння кофеїну прискорюється. А ще до їхнього складу входить таурин, передозування яким викликає виснажен­ня нервової системи, матеїн, женьшень і гуарана, які володіють сильною тонізую­чою дією, різноманітні барвники. От вам і «порція енергії»!

Надзвичайно небезпечними є слабо­алкогольні енергетичні напої. Етиловий спирт і кофеїн — протилежні за дією речо­вини. Етиловий спирт сповільнює роботу серця і гальмує нервову систему, а кофе­їн, навпаки, прискорює. Від такої ядерної суміші серце може просто перестати би­тися…

Пам’ятайте! Енергетики не надають додаткової енергії, а лише допомагають використовувати власні ресурси. Побіч­ною дією енергетичних напоїв є сонли­вість або, навпаки, безсоння, роздрату­вання і навіть депресія.

Найчастіше енергетичні напої вжи­вають люди інтелектуальної праці, осо­бливо ті, що багато часу проводять за комп’ютером, студенти, молодь, зокре­ма підлітки.

— Оскільки у дітей нервова і серце­во-судинна системи до кінця не сфор­мовані, їм взагалі заборонено вжива­ти кофеїн, — пояснює лікар-кардіолог Львівського обласного клінічного кардіологічного центру Галина Мак­сим. — Особливо енергетичні напої, які будь-який школяр може купи­ти в необмеженій кількості. Енергетич­ні напої насамперед містять величез­ну дозу кофеїну, до якого формується звикання. Часто людина не контролює, скільки такого напою вживає протягом дня. Надмірна доза кофеїну призводить до стимуляції, а у подальшому — до ви­снаження нервової і серцево-судинної систем, що має ряд негативних наслід­ків (прискорене серцебиття, підвищен­ня артеріального тиску, кардіоміопатії і навіть гострий інфаркт міокарда). Енер­гетичні напої негативно впливають на шлунок, печінку, нирки.

Лікар-кардіолог Львівського обласного клінічного кардіологічного центру Галина Мак­сим. Фото з приватного архіву
Лікар-кардіолог Львівського обласного клінічного кардіологічного центру Галина Мак­сим. Фото з приватного архіву

— З енергетичними напоями все зрозуміло. А як щодо кави? Часто тіль­ки вона і рятує гіпотоніків. Зрештою, Львів і кава — поняття нероздільні…

— Львів розташований у зоні з низьким атмосферним тиском, де часті дощі, по­хмурна погода, тож без філіжанки кави обійтись і справді складно. Сама не можу без кави (сміється). Але каву слід сприй­мати як ласощі, а не як енерготонік. Нею потрібно смакувати, наприклад, у ком­панії хороших друзів. Або розпочати свій ранок із запашної кави. Багатьом людям вона й справді допомагає прокинутись, піднімає настрій.

Кофеїн протипоказаний жінкам «при надії». Оскільки під час вагітності відбу­вається гормональна перебудова орга­нізму, доволі часто у вагітних спостеріга­ється прискорене серцебиття. Це може призвести до порушення кровопостачан­ня плоду. Не варто пити каву людям похи­лого віку, адже більшість із них має серце­во-судинні захворювання.

Гіпотонікам раджу пройти обстеження, перевірити стан судин, чи немає супутніх захворювань. Кава — не медичний препа­рат для вирішення проблем із тиском.

Краще зробіть вранці легку зарядку, прийміть контрастний душ. Ввечері про­гуляйтесь на свіжому повітрі. Довго не за­сиджуйтесь за комп’ютером.

Схожі новини