Передплата 2024 ВЗ

«Цього разу собака врятувався, у нього кличка Лаккі. Йому пощастило!»

У Городоцькій НВК № 2 виник скандал. Батьки та діти звинуватили працівників школи у жорстокому поводженні з тваринами

У групі «Все про Городок» у мережі Фейсбук з'явилася шокуюча інформація про те, що у Городоцькій НВК № 2 вбивають безпритульних собак. Причетні до цього працівники школи. «Територію школи відвідував собачка, безпритульний. Діти його знали та любили, оскільки він був дуже дружелюбний, — йшлося у повідомленні. — Проте це не дуже подобалося працівникам школи. І от вони чи то з власної ініціативи, чи можливо за вказівкою, вчинили самосуд над тваринкою. На очах у дітей собаку вдарили по голові лопатою, запхали у мішок і кинули у річку…». Під повідомленням — фото собаки чорного забарвлення (ілюстрацію дали для привернення уваги).

Як сказав журналісту «ВЗ» адміністратор групи, повідомлення було анонімним. Але воно дуже швидко розлетілося соцмережею, його поширювали відомі захисники тварин. Забили на сполох і журналісти. У соцмережах з'явилася інформація про те, що таке трапляється у школі уже не вперше (це вже третій випадок). При чому знущаються над тваринами працівники школи на очах у дітей! У ЗМІ з'явилася фотографія собаки білого забарвлення, якого кинули у річку у січні 2019 р. Врятувати його не вдалося… Проте вже наступного дня, той собака, якого начебто втопили, мовби нічого не сталося, прийшов до школи… Чи причетні працівники школи до жорстокого поводження з тваринами? Чи убивали собак? Чи це була чиясь провокація? Інцидент розслідує Городоцька поліція.

У поліції журналісту «ВЗ» розповіли, одночасно з анонімним повідомленням був дзвінок до поліції про те, що у Городоцькій школі жорстоко поводяться з тваринами. Телефонував один з батьків, Роман Смірнов. Про убивство собак на території школи йому розповів син — семикласник… «Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 299 ч.2 К К України (жорстоке поводження з тваринами), — повідомив начальник Городоцького відділення поліції Андрій Богуш. — Виявилося, що собака дійсно живий, але розслідування триває (Чи закривати кримінальне провадження буде вирішувати слідчий. — Авт.). Говорити про те, що діти все видумали, зарано. Можливо, такий факт, що собаку виганяли з території школи був, а діти не так зрозуміли. Плюс — уява домалювала».

Я зателефонувала до директора Городоцької НВК № 2 Петра Продивуса уже після того, як «убитий» собака з'явився на території школи. «Ця історія мала продовження, — каже директор. — Коли собака прийшов на подвір'я школи, підбіг батько, взяв пса на плечі і зі словами „тут жорстоко поводяться з тваринами“, кудись його поніс. Цю ситуацію на відео зняв наш соціальний працівник. Батько віддати пса відмовився. Потім слідчий забрав того собаку до поліції».

Директор зауважив, що діти вигадали усю цю історію. І запевнив, що особистісних конфліктів з батьками він не має (директор керує школою з 1990 року).

А ось батько трьох дітей, які навчаються у цій школі, Роман Смірнов розповів журналісту «ВЗ» таке: «Так, діти цього собаку упізнали. Він знову з'явився на території школи. Але діти бачили, як його били і кидали у річку (річка знаходиться прямо біля школи). Діти наполягають, що вони бачили, як цього собаку убивали. І не одна дитина. Діти підбігли до працівників школи, там був завгосп зі своїм помічником, зі словами: „Що ви робите?“. Один з працівників школи вигукнув: „Він виплив“. Перший такий випадок був восени, другий зимою. Взимку діти рятували одного пса, але він загинув. Цього разу собака врятувався, у нього кличка Лаккі. Йому пощастило! Діти пам'ятають, як взимку загинув собака. Вони приходили додому і плакали. Батьки кажуть: „Ми віримо дітям!“. Не може бути у дітей масовий психоз три рази за півроку».

«Ви про два попередні випадки знали, але мовчали. Чому?» — запитую у батька. «Про перший випадок не знав, лише про другий. Бо мій син взимку допомагав витягати собаку з річки (Того, що не вдалося, на жаль, врятувати. — Авт.). І тому діти, пам'ятаючи цей стрес, який тоді пережили, побачили, що собаку знову кидають у річку. Діти подумали, що цей собака теж загинув».

«Лаккі зараз зі мною. Ми у ветклініці, його обстежили, — каже Роман Смірнов. — Його господар знайшовся завдяки поширеній інформації. Господар живе недалеко від Городка. Він сказав, що хтось відчинив фіртку, і Лаккі вибіг з подвір'я. Розслідування триває, оскільки собака живий, то випадок не потрапляє під кримінальну справу. Але є адміністративна справа — ст. 89 (жорстоке поводження з тваринами)».

Сподіваємося, поліція поставить крапку у Городоцькій історії…

Схожі новини