Передплата 2024 ВЗ

«У МОЗ кажуть, що це комунальний заклад обласної ради, — шукайте гроші там…»

Унікальну історичну будівлю пологового будинку, що на вул. Чернігівській, закрили на капітальний ремонт. Але коштів, аби завершити роботи, забракло…

З жовтня 2017 року пологове відділення Львівської обласної клінічної лікарні (вул. Чернігівська, 7) закрили на капітальний ремонт. Торік частину робіт виконали. Згідно з обласною програмою енергозбереження, у будівлі замінили покрівлю, встановили нові вікна, замінили старі батареї на енергоощадні, відновили фасад… На ці роботи використали близько 14 млн. грн. З 56 млн. грн., передбачених з державного бюджету на завершення реконструкції пологового відділення, використали 27 млн.грн. Щоб повністю завершити капітальний ремонт, потрібно ще близько 30 млн. грн. Коли відкриють пологовий і де взяти кошти на ремонт? Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з генеральним директором Львівської обласної клінічної лікарні, депутатом Львівської облради Михайлом Гичкою.

«Корпусу, де розташова­не пологове відділення, — по­над 150 років! — каже Михайло Гичка. — Останній капітальний ремонт тут робили років 60 тому. Тож треба було робити капітальний ремонт самих при­міщень. Буде вісім сучасних по­логових залів. Для породіль облаштували дво-, тримісні па­лати. У кожній палаті — душ, туалет. Для цього довелося повніс­тю замінити усі стояки (раніше тут були лише загальні туале­ти). До кожної палати провели Інтернет».

Зі слів Михайла Гички, у по­логовому відділенні народжу­ють жінки, які мають різні па­тології (вади серця, цукровий діабет тощо), або ж патологію має плід. У лікарні є фахівці, які працюють зі складними полога­ми. Пологовий будинок розра­хований на 120 породіль. 90% з них — жительки Львівщини. У се­редньому тут приймають 3500−4000 пологів на рік. З них при­близно тисячі роблять кесарів розтин.

«Ми звернулися до Держав­ного фонду регіонального роз­витку, аби нам допомогли завер­шити цей капітальний ремонт, — веде далі Михайло Гичка. — У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, якщо ми комунальний заклад ЛОР, щоб шукали гро­ші там… Посприяла нам нар­деп Оксана Юринець — з держ­бюджету отримали 10 млн. грн. Виконали усі чорнові роботи, за­лишилося покласти плитку, за­вершити роботи в операційних, облаштувати санвузли. Це все — дороговартісні роботи».

Михайло Гичка не приховує, що отримати гроші з обласного бюджету нелегко (ще не завер­шився ремонт у Перинатально­му центрі, що на вул. Джорджа Вашингтона). «Обласна влада тримає це питання на контролі, — каже. — Нам ще потрібно 1,5 млн. грн. на ремонт піддаш­шя після пожежі та ремонт від­ділення судинної хірургії (його залило водою, коли гасили по­жежу). Як зійде сніг, візьмемо­ся за ці роботи. Щодо полого­вого, усі запевняють, що кошти будуть. Сподіваюсь, завершимо усе будівництво у першому пів­річчі цього року».

Допомагають з облад­нанням меценати. Амери­канський меценат укра­їнського походження Іван Гинянський передав Львів­ській обласній клінічній лікарні два унікальні реанімобілі, осна­щені усім необхідним для по­рятунку передчасно народже­них дітей (їхня вартість — понад 7 мільйонів грн.). Іван Гинян­ський запевнив, зробить рекон­струкцію Неонатального цен­тру.

Заходжу у будівлю пологово­го будинку, аби подивитись, як просуваються ремонтні роботи. Перший поверх ще у процесі ре­монту. Тут будуть післяпологові палати та палати спільного пе­ребування для породіль і ново­народжених. Піднімаємося по­верхом вище.

«Другий поверх майже зро­блено, — каже моя співрозмов­ниця. — Тут буде вісім пологових залів і палати інтенсивної терапії для дорослих і дітей». Заходимо у простору кімнату. Це один із пологових залів. Звертаю увагу на ще запаковане джакузі. Його планують тут встановити. Від­так пологи прийматимуть у воді. Звісно, якщо таке бажання ма­тиме породілля. Є тут спеціаль­но обладнані душова та туалет для людей з інвалідністю. Тре­тій і четвертий поверхи майже зовсім не відремонтовані. Май­стри працюють. Якраз сьогод­ні зранку, каже моя співрозмов­ниця, приїхала машина цементу. На третьому поверсі буде три операційні і палати для вагітних з екстрагенітальною патологі­єю (хронічні недуги, на які жінка хворіла ще до вагітності). Зага­лом на 30 ліжок. На четвертому поверсі — палати для вагітних з акушерською патологією (на 30 ліжок) та гінекологічне відділен­ня на 40 ліжок.

До ремонту тут працювало майже п’ятсот осіб персоналу.

Якщо лікарі-гінекологи частко­во працюють — для них облашту­вали робочі місця у сусідньому корпусі, то акушери та санітари залишилися без роботи. Дехто влаштувався на тимчасову робо­ту, дехто підпрацьовує на базарі, дехто — поїхав до Польщі… «У нас тільки 60 акушерів, — каже жінка. — Це вузька спеціальність, знайти роботу складно. Хто тимчасової роботи не знайшов, отримує дві треті окладу. Санітарам легше, вони сьогодні тут прибирають, завтра — у магазині. Але, впевне­на, коли пологовий відкриється, усі повернуться».

Я поспілкувалася з головним інженером компанії, яка вико­нує ремонтні роботи (директо­ра на місці не було). Володи­мир Павлович небагатослівний. «Дах, фасад, система опалення, заміна вікон — ці роботи викона­ні згідно з обласною програмою енергозбереження. На внутріш­ні роботи матеріали є. Це вже інша угода. Другий поверх зро­блено. На третьому, четвертому (свого часу був надбудований) — працюємо».

Схожі новини