Передплата 2024 ВЗ

Комусь війна, а комусь — «велике крадівництво»

Верховна Рада таки прийняла закон, який дозволяє знову будувати дороги, а не фінансувати військо

Ремонт доріг. Фото Укравтодор
Ремонт доріг. Фото Укравтодор

Верховна Рада 6 жовтня, прийняла зміни до Держбюджету-2022. Парламентська більшість «відзначилася»: скасували норму, яка від початку повномасштабної війни дозволяла витрачати кошти з Дорожнього фонду винятково на фінансування військових потреб і виплату боргів. Натомість левову частку коштів дорожнього фонду знову скерують на будівництво доріг.

Про це повідомив народний депутат Олег Синютка («Європейська Солідарність») у своєму відео в соцмережах. «Комусь війна, а комусь — „велике крадівництво“, — сказав Олег Синютка. — Здавалося б, Верховна Рада України поставила крапку в історії з виділенням коштів на потреби військовим. Але ні! Сьогодні більшість знову провела законопроєкт, де передбачається, що витрати на військових з дорожнього фонду — мізерні. Знову велике будівництво-крадівництво отримає повністю всі ресурси!»

У першому читанні законопроєкт № 7669 про внесення змін до закону України «Про державний бюджет на 2002 рік» щодо використання коштів державного дорожнього фонду Рада прийняла ще 30 вересня. Тоді цей закон підтримав 241 народний депутат. Більшість із них — «слуги» і члени проросійських партій. А саме: «Слуга народу» — 187 голос, «Платформа за життя та мир» — 14, «За майбутнє» — 7 та інші. Проти були «Європейська Солідарність», «Голос» і «Батьківщина» — не дали жодного голосу.

Як прокоментував тоді перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, «одне слово, відкривають можливість знову будувати дороги замість скерувати гроші на армію».

У Пояснювальній записці законопроєкту № 7669 йдеться, що «за оперативною інформацією Укравтодору, станом на 9 серпня 2022 року внаслідок військових дій зазнали руйнувань різного характеру близько 24,8 тис. км автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській та Чернігівській областях. Також зруйновано або пошкоджено 311 штучних споруд».

У зв’язку з продовженням бойових дій на окремих територіях нашої країни загальний остаточний обсяг руйнувань автомобільних доріг загального користування наразі встановити неможливо. За інформацією служб автомобільних доріг, в областях першочергово потребують відновлення близько 65 штучних споруд протяжністю 8 750 погонних метрів, які сполучають між собою села, селища та міста з районними та обласними центрами та необхідні для своєчасного доставлення гуманітарної допомоги та інших вантажів. Проєктом пропонуються зміни до державного бюджету України на 2022 рік, що дасть можливість здійснити фінансове забезпечення виконання необхідних дорожніх робіт".

Схожі новини