Передплата 2024 «Добра кухня»

Був програмістом, а став свічковим майстром

Іванофранківець Олег Ярема переобладнав гараж під міні-заводик і виливає пахучі декоровані свічки

Близько ста видів декорованих ароматизованих свічок презентує львів’янам і гостям нашого міста Олег Ярема з Івано-Франківська. Його будиночок на Різдвяному ярмарку у Львові — один із найпопулярніших.

Туристи купують різдвяні свічки у подарунок своїм рідним, аби пере­дати їм тепло й радість святкового Львова. Гостя зі сходу країни, пані На­талія, придбала декоровані свічки у ви­гляді ялиночки, Миколайчика, сердечка та різдвяної іграшки. Є свічки у вигляді милих і симпатичних їжачків, білочок, сов, пташок щастя тощо. Пан Юрій ку­пив у подарунок для своєї коханої свічки «Скандинавія» (в яскравих червоно-бі­лих кольорах), на яких зображені олені, ялинки й сніжинки. Ірина та Олена заві­тали до Львова із Черкас. Приглянули у подарунок рідним ароматизовані свічки ручної роботи «Зима», неймовірно ніж­ні «Троянди» і «Лавандовий букетик». У кожну із цих свічок вмонтований діод, який підсвічуватиме їх, коли вони запа­лені.

Запитуємо у свічкового майстра про його роботи, скільки, як і де навчався. Олег Ярема каже, два з половиною роки тому полишив фах програміста і став свічковим майстром. У своєму особняку під Івано-Франківськом переобладнав гараж під міні-заводик, закупив необ­хідні матеріали, придбав по кілька форм різних видів свічок і почав їх відливати. А його партнерка Леся розмальовує та запаковує їх.

Виливати свічки Олег спочатку на­вчався по відео, але там детальної ін­струкції не було. Тож почав вчитися сам, розробив свою методику, щоб свічки ви­ходили якісні, без бульбашок. Починав із кількох взірців саме різдвяних свічок. Зробив гіпсові форми, довгий час шукав «правильний» матеріал та його поста­чальників.

За день майстер може відлити 120−150 свічок. Каже, це мало, бо на великих виробництвах виготовляють до тисячі свічок на день. Тому в планах Олега — велике виробництво, на яке хоче пере­творити свій міні-заводик, можливо, на­віть найняти працівників і навчити їх цієї справи. Приклад такого виробництва бачив у Польщі. Там поблизу Вроцлава працює фабрика, яку вважають одні­єю з найкращих у Європі з виготовлен­ня декорованих свічок. У Польщі Олег консультувався й навчався у майстра з України (пан Іван уже понад десять ро­ків працює на тій фабриці). Вроцлавська фірма теж розпочиналася з двох робіт­ників, а згодом переросла у велику фа­брику, де зараз працюють 150 осіб.

Усі фото авторки

Схожі новини