Передплата 2024 «Добрий господар»

«На моїх товаришів напали! Двадцять ультраправих з ножами і „телескопами“…»

У різанині на львівській вулиці Замкненій — четверо потерпілих. Але заяви до поліції ніхто наразі не написав

У неділю, 23 вересня, на території спортивного майданчика СШ № 34 (поблизу Львівського цирку) сталася різанина. Четверо представників ГО «Екологічна платформа» та «Чорний стяг» заявили, що на них напали близько двадцяти невідомих молодиків. Деякі з них начебто мали на чорному одязі емблеми «Національного корпусу». Про сутички повідомила одна з потерпілих, Вероніка Яблонська. Дівчина розповіла, що разом із друзями грала у футбол на спортмайданчику. За її словами, після завершення гри до них підійшли близько двадцяти юнаків і напали з ножами та палицями… Як наслідок, четверо постраждалих опинилися на лікарняних ліжках.

ЯК дізналася журналіст «ВЗ» з власних джерел у правоохоронних органах, по­терпілі навідріз відмовилися розпові­дати про інцидент та писати заяви до полі­ції. Водночас після інциденту на сторінці ГО «Чорний стяг» з’явилося повідомлення про те, що «проводиться збір коштів на лікуван­ня постраждалих».

Поруч — номер банківської картки на ім’я Марти Островської. Також я зна­йшла у «Фейсбуці» пост Марти Фендер. Вона на своїй сторінці написала таке: «На моїх товаришів і товаришок напали! Десь двадцять ультраправих з ножами і теле­скопами. Ніка — пробита ножем нога і можлива зламана рука. Сергій — про­ламана голова і ножове в область серця. Він не приходить до тями. Зараз проопе­рований і у реанімації. Дмитро — вибиті суглоби на пальцях, побиті ноги, поріза­не плече. Олександра — ножове у руку, два переломи, забій голови. Збираю на них гроші. Звіт буде у коментарях».

«Гуляють» у соцмережах і фото по­терпілих. Щоправда, дівчата вбрані не зовсім для гри у футбол (розповідали, що конфлікт стався, коли вони йшли зі спортмайданчика). Одна — у міні-спід­ниці та у колготках в сіточку…

Представник «Чорного стяга» Ан­тон Парамбуль звинуватив у нападі чле­нів організації «Національний корпус». «Напад вчинили ультраправі, їх було близько двадцяти осіб. У кількох була символіка „Нацкорпусу“. Мені розповіли, неподалік у них були ідеологічні лекції. Яка причина нападу? Хлопці та дівчата з „Чорного стягу“ мають антирасистські та анархістські погляди. Вони організували антирасистський марш у Львові, коли убили рома. Також вони критикують уль­траправі партії…».

Цікавлюся, у пана Парамбуля, хто фі­нансує «Чорний стяг»? «Активісти. Та й діяльність „Чорного стяга“ не така аж до­рога, щоб потрібне було фінансування. Навіть антирасистський марш був із са­моробними банерами, на які пішло гри­вень двісті», — додав Антон Парамбуль.

Керівник львівського осередку «Національних дружин» Андрій Бон­дар заявив, що під час тієї сутички пред­ставників «Національного корпусу» та «Національних дружин» не було. «Цілком і повністю заявляю, що там нашої діяль­ності жодної не було і бути не могло. Ми так не працюємо. Те, що вони пробують нас звинуватити, це не дивно. У нас до­волі різне бачення, і, що б не сталось, у всіх гріхах будемо звинувачені ми. За „Національні дружини“ і за „Національ­ний корпус“ я можу поручитися, що наші хлопці такими речами не займаються», — зазначив Андрій Бондар.

Речниця Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська під­твердила інформацію про сутичку. За­значила, правоохоронці встановлюють усіх учасників інциденту. «Надійшла ін­формація від медиків про ножові пора­нення на вул. Замкненій, 8. Постраждали двоє чоловіків та дівчина — віком 20, 22 та 18 років. Пізніше медики госпіталізували четвертого постраждалого. Наразі полі­ція встановлює усі обставини події. Від­крито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 К К України (хуліганство)».

То хто винен у нападі? Як дізналася журналіст «ВЗ» з власних компетентних джерел, праворадикали напали на ліво­радикалів (серед ліворадикалів є колиш­ні члени ГО «Автономний опір», які мають давній конфлікт з праворадикалами за образливі дописи у соцмережах). «Вони висміювали „правих“, що торік на Книж­ковому форумі ті дали провести презентацію книги „Ліва Європа“ („Ліва Європа“ — це збірка статей, котра описує та ана­лізує історію та сьогодення соціальних рухів у країнах Європейського Союзу, альтернативних до чинного неолібераль­ного порядку. Авт.). Як на мене, було прогнозовано, що буде відповідь. Від­тоді почалося загострення у стосунках з „правими“. А „Чорний стяг“ — це ті самі „автономники“, які себе дискредитува­ли участю у „медведчуківських“ акціях. Звичайні ліві анархісти, пацифісти-по­фігісти… Зараз їх контролює СБУ, і вони малоактивні у соцмережах».

Натомість на сторінці одного з по­страждалих, Дмитра Купера (хлопець з Мукачевого, живе у Львові, навчався у «Політехніці»), читаю таке: «Соціальні активісти з „Чорного стяга“ захищають парки, борються із незаконними забудо­вами, відбудовують притулок „Вуглик“, ходять по судах „Народної дії“ та захис­ників „Знесіння“. Свідома активна мо­лодь…».

Схожі новини