Передплата 2024 ВЗ

«Не хочу, аби чіпали нашу вже утеплену стіну!»

Мешканці ОСБ МЖК-1 кажуть, що правління не мало право брати банківський кредитна утеплення будинку, бо люди не готові за нього розраховуватися.

Львівська міська рада не перший рік агітує містян створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Та не завжди ці об’єднання приносять мешканцям обіцяне покращення обслуговування житлового фонду та економію оплати за комунальні послуги. Декому господарювання за форматом ОСББ вилазить боком.

Об’єднання співвласників будинків Першого молодіжного житлового комплексу (ОСБ МЖК-1), що на проспекті Червоної Калини, — найстаріше у Львові. Цей перший у місті молодіжний житловий комплекс зводили молоді працівники заводів, об’єднані у трудові загони «черговики». Житловий комплекс разом із оздоровчо-реабілітаційним центром, дитсадком і школою завершили далекого 1987 року. А 1999 року п’ять житлових будинків (№№ 39, 41, 43, 47 та 49, усього 467 квартир) від’єдналися від ЖЕКу.

Будинки та територія довкола тішить око — тут чисто, тихо і затишно, багатоповерхівки не блочні, як здебільшого на Сихові, а з білої цегли. Нещодавно за сприяння ЛМР звели спортмайданчик із професійним штучним покриттям.

Саме тут живе «тато» цього комплексу, у 1989−1990 рр. очільник оргкомітету будівництва ОСБ МЖК-1, екс-голова Сихівської райадміністрації, депутат Львівської міської ради, член правління МЖК-1 Іван Рудницький. А також і його помічник-консультант, який якраз і є керівником ОСБ МЖК-1 (заодно і керівником приватного підприємства «МЖК-Сервіс») Любомир Бокало.

Мешканці ОСБ МЖК-1 розповіли «ВЗ», що живуть дружно. Мали добрі стосунки і з членами правління МЖК: навіть разом відзначали дні народження, хрестини. Правлінцям ніхто не дорікав тим, що замість обіцяної пральні допоміжне приміщення здають в оренду комерційним структурам (зараз приватний спортзал, фірма, що продає вікна-двері). Багато років була стоянка, яка давала прибуток, а на верхніх поверхах є квартири-готелі. Хоча надходження від орендних площ планувалося витрачати на спільні потреби «МЖКівців», але двері, освітлення та ремонти часто-густо мешканці робили за власний кошт. Далі «кухонного» осуду не пішов і той факт, що керівники у своєму окремому стояку «пробили» у міськраді дозвіл на встановлення автономного опалення. В інших жильців опалення залишилося централізоване.

Але справжня чорна кішка пробігла між мешканцями та правлінням МЖК, коли останні надихнулися ідеєю утеплення п’яти будинків за кредитні кошти. Три місяці тому взяли «теплий кредит», один будинок вже почали утеплювати. При цьому на загальних зборах людей запитували лише про гіпотетичну згоду на ідею утеплення.

Журналіст «ВЗ» побувала на зборах мешканців будинку № 43, які не згідні із тим, що правління «підкилимно» взяло кредит, за який треба розраховуватися мешканцям.

«У нас збирали підписи, але це були підписи щодо того, як будемо організовувати виплату за утеплення. Про конкретні суми та про те, що будемо брати кредит, не йшлося, — каже Іван Ванчак із квартири № 60. — Коли ми порівняли суму з іншими будинками на Сихові, які брали подібні кредити на утеплення, побачили, що у нас ціни значно завищені. В інших будинках на трикімнатну квартиру (70 кв. метрів) виходить 15 тисяч грн., а у нас — 23 500. Двокімнатна квартира (50 метрів) у нас — 18 850, в інших — 11 500. Розумію, що за три місяці ціна могла дещо вирости, але ж не на 50%? Підрядну фірму взяли без жодного тендера! Не всі мешканці можуть виплатити такі гроші. У нас живуть і пенсіонери, які ледь зводять кінці з кінцями, і малозабезпечені. А правління в ультимативному порядку заявило: тоді будете платити через суд! «.

Пан Ванчак розповів, як правління збирало підписи. Наприклад, до нього в квартиру один із членів правління, Ігор Паляниця, прийшов о десятій годині вечора. Івана Ванчака вдома не було, син не розібрався і поставив свій підпис.

У паперах, які правління нарешті роздало мешканцям, зазначено, що загальна сума кредиту — 2 мільйони 777 тисяч грн. Відшкодування від держави — 44% від вартості матеріалів. 400 тисяч грн. — відшкодування від Львівської міської ради. Мешканцям залишається відшкодувати «лише» мільйон 338 тисяч 300 грн. тіла кредиту та 68 тисяч грн. банківських відсотків.

«У договорі сказано, що банк має право змінювати суми відносно коливання курсу долара. Це до нового року такі відсотки (18%), а з нового року їх мають право змінювати, — розповідає мешканка будинку № 43 Леся Вагіла. — Та навіть без відсотків виходять чималі суми — для однокімнатної квартири треба виплатити 13 260 грн., для двокімнатної — 18 850 грн., трикімнатної — 22 750 грн. У нас багато орендних площ, то люди думали, що утеплення буде за кошти з оренди. Керівник МЖК Любомир Бокало робить „великі очі“: „Як люди могли таке подумати?“ Вже 19 „МЖКівців“ написали заяви на відмову від утеплення».

Дехто з мешканців ще раніше самотужки зробив собі утеплення. Тепер кажуть, що нове утеплення будуть робити поверх вже наявного…

«15 років тому, коли моя дитина хворіла, ми з чоловіком утеплили стіну, бо було холодно. Тоді заплатили за це 400 доларів. Хто мені відшкодує ці гроші? Не хочу, аби чіпали нашу вже утеплену стіну! Також люди проти утеплення підвалів, тобто цоколю будинку. Навіщо, якщо і зараз там так тепло, що бульба у підвалах проростає?», — каже пані Леся.

Коментар для «ВЗ»

Іван РУДНИЦЬКИЙ, член правління ОСБ МЖК-1, депутат ЛМР

Через те, що комунальні платежі зростають, особливо вартість газу, на загальних зборах МЖК-1 було прийнято рішення, що починаємо процедуру утеплення своїх будинків. Проводити утеплення — моя ініціатива. У будинку № 43 заново перекрито дах, викладено бруківку, залишилося ще зробити два серйозні кроки — утеплити будинок і перейти на індивідуальне опалення. Частина квартир вже таке опалення має. Крім того, міськрада в порядку експерименту на Сихові буде встановлювати у кожному будинку індивідуальні теплові пункти — за кошти кредиту ЄБРР.

Держава має хороші програми, як-от «Теплі кредити», де значну частину вартості матеріалів відшкодовують. Міська рада відшкодовує значні кошти на утеплення — для ОСББ. Ми серйозно налаштувалися брати участь у цих програмах. Юридично рішення про утеплення письмово підтримало більш ніж дві третини усієї кількості мешканців. На засіданні правління ми встановили почерговість утеплення будинків, почали з першого будинку.

Не сподівався, що серед членів МЖК знайдеться так багато людей, які проти утеплення. Мотивують тим, що дуже велика його вартість. Ми проводили декілька зборів мешканців і там озвучували ці цифри. У будинку № 43 — дві третини людей, які підтримують утеплення.

Згідно із нашими розрахунками, утеплення одного метра квадратного фасаду (із врахуванням відшкодування від держави і компенсації від міста — 400 тисяч грн.) коштує 366 гривень. Після чергових зборів більшість зійшлися, що треба рахувати відносно метрів квадратних житлової площі квартир. Вийшла дещо менша цифра — вартість розрахунку утеплення на 1 м. кв. площі квартири — 325 грн.

У мене трикімнатна квартира 75 м кв, то мені виходить близько 24 тис. грн. Щороку хочемо утеплювати по одному будинку.

Аби не платити великі банкові відсотки, можна сплатити кредит достроково. Приблизно половина мешканців готові на це піти. Банк нам дав кредит під 18%. Людям, які не спроможні заплатити, пропонуємо по 500 — 1000 гривень віддавати щомісяця на утеплення. Їм піде на це від півтора до трьох років. Хто не матиме можливості і це виплачувати, може платити по 300−400 грн. щомісяця — протягом десяти років.

В будинку є 5−6 людей, у яких вкрай складні фінансові обставини, ми готові їм допомогти фінансово — чи то безвідсотковим кредитом від правління МЖК (бо маємо крім квартплати ще й орендну плату), чи в інший спосіб.

Дивує, що двоє чи троє людей із будинку № 43 так агресивно налаштовані щодо утеплення. Свого часу утеплили собі квартири, а щоб весь будинок утеплити — проти.

Схожі новини