Передплата 2024 «Добра кухня»

Славське, Затока чи Арабатська стрілка? А може, село Хрінники?

Порівняльний аналіз популярних напрямків літнього відпочинку

Дві третини літа позаду. Попереду — серпень, останній шанс відпочити, безтурботно поніжитись на сонечку. Але що обрати — море чи гори? А як щодо волинського села? Скільки усе це коштує і які переваги у кожного виду літнього відпочинку?

Краще гір можуть бути лише гори

Згадуючи про відпочинок у Карпатах, ніби вдихаєш чисте гірське повітря. Бачиш смарагдові гори, які підпирають небеса, та відчуваєш силу, якою діляться з тобою ці могутні велетні… Проте, щоб насолодитись цією красою, потрібно спершу забезпечити себе житлом та харчуванням у цій місцевості. Ціна за відпочинок у горах залежить від курорту, який оберете. У Буковелі, одному з найдорожчих гірських курортів України, у будні готельний номер категорії «двомісний стандарт» можна знайти за 553 грн. на добу, а «напівлюкс» — за 620 грн.

У літній період для відпочивальників у Буковелі є різні розваги: спортивні майданчики, прокат велосипедів, тролейна переправа, роуп-джампінг, велопарк, оренда скутерів тощо. Ціна квитка для дорослих на оглядові витяги становить 105 грн. (пільговий — 75 грн.).

У карпатському селищі Славське можна зняти житло кількох видів — готелі, приватний сектор, котеджі. Одномісний номер у готелі можна знайти за 350 гривень на добу (навіть із харчуванням). Ціна кімнати в приватному секторі в середньому становить 130 гривень (з людини). За додаткову оплату вам можуть готувати сніданок та вечерю. Котедж є хорошим варіантом, якщо хочете готувати самостійно, або згідні харчуватись у місцевих закладах (30−40 грн. за основну страву). Ціни за кімнату в котеджі починаються від 100 грн.

Кухня у ресторанах та кафе Славського переважно українська. Продуктові магазини розташовані поблизу залізничного вокзалу.

Я поспілкувалася з Мариною Джурою, студенткою факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, яка відпочивала у Славському на літніх канікулах.

«Після відпочинку в горах у мене залишилась купа позитивних вражень, — розповіла Марина. — Я була зачарована красою місцевості, не могла припинити фотографувати. Ми їздили відпочивати групою, тому нам завжди було весело. Особливо запам’ятались прохолодні карпатські вечори біля вогнища. Витратили відносно небагато — приблизно 600 грн. з людини. Це за три дні. Туди входило проживання в приватному будинку — 260 грн. за дві ночі, 90 грн. коштував підйомник на гору Захар Беркут, десь 40 грн. витратили на дорогу та 200 грн. — на продукти, бо готували собі самі».

О, море, море!

Похід на Говерлу – не для слабкодухих
Похід на Говерлу – не для слабкодухих

Якщо вам більше до душі засмагати на сонечку, купатись досхочу та милуватись безмежним синім морем, то час поговорити про Одесу. Вона вражає не лише своєю красою та унікальним одеським колоритом, а й захмарними цінами. Так, номер у готелі може коштувати понад 10 тисяч гривень за добу… Але, якщо добре пошукати, можна забронювати номер за 250 грн. У деяких готелях у вартість входить сніданок.

Також на час відпочинку можна зняти квартиру або кімнату. На сайті dom.ria.com ціни коливаються від 150 до 1900 грн. На вартість впливають не лише умови проживання, а й наближеність до моря. У такому варіанті харчуватися потрібно самостійно. В Одесі можна знайти як кафе та їдальні з помірними цінами, так і розкішні ресторани з українською, італійською та навіть японською кухнями.

А ось Марія Нестерук, пенсіонерка з міста Рівного, обрала для відпочинку не Одесу, а Херсонську область: «Я відпочивала на Арабатській стрілці. Знімала кімнату в приватному будинку разом з подругою, за 20 хвилин їзди до моря. Платила 100 грн. за добу. Харчувались продуктами, які привезли з дому, або купували фрукти та овочі на місцевому ринку. Загалом я не пошкодувала витрачених грошей, відпочинок видався дуже вдалим і корисним. Морська сіль та повітря, грязелікування пішли мені на користь».

Втекти у село

Пляж у селі Хрінники, що на Рівненщині
Пляж у селі Хрінники, що на Рівненщині

Існує стереотип, що гарно відпочити можна лише на морі або у горах. Проте втекти від скаженого ритму мегаполісу, з’єднатись із природою, дізнатись більше про давні українські звичаї і культуру та віднайти душевну гармонію і спокій можна у затишному українському селі. Звичайно, якщо ви не їдете туди сапати буряки…

Здавна Україна славиться своїми селами. Серед них мальовниче село Хрінники, що на Рівненщині. На території села розміщені бази відпочинку на березі річки Стир, оточені хвойним лісом. Тут є розваги для різних поколінь. На пляжі щодня проводять запальні дискотеки та тематичні вечірки. Є спортивні, естрадні та ігрові майданчики. Також організовано дитячий табір.

На території відпочинкової бази можна зняти будиночок, заплативши за добу 100−150 грн. Окрім того, на території є наметове містечко.

Марія Гогой, студентка медичного факультету ТДМУ ім. І. Горбачевського, задоволена вікендом у селі Хрінники: «Літо — найкраща пора для такого відпочинку. Волейбол на пляжі, танці до ранку просто неба. Просто супер! Подобається, що водночас тут можна й усамітнитись, втекти від метушні. Ми приїхали сюди на вихідні великою компанією. За житло не платили, бо взяли із собою намети. Гроші витрачали лише на їжу та розваги. Деякі продукти брали зі собою. Загалом за два дні кожен витратив по 300 грн., проте ми могли б вкластись і в меншу суму. Це все дуже індивідуально».

Усі фото з відкритих джерел

Схожі новини