Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хочуть будувати житло за п’ять метрів від раритетних корпусів медуніверситету!

Від цього постраждають унікальні будівлі, єдиний в Україні анатомічний музей та безцінні електронні мікроскопи

Останнім часом Львів «не по-дитячому» лихоманить від скандалів із незаконними та проблемними забудовами. Цього разу в епіцентрі скандалу опинився один із «патріархів» наших вишів — Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького.

Цей знаковий вищий навчальний заклад вимушений відстоювати своє право в абсурдній ситуації: буквально за кілька кроків від раритетних корпусів, пам’яток архітектури, хочуть звести шестиповерховий житловий будинок із підземним паркінгом!

Житло планують спорудити на місці гаражного кооперативу, створеного ще у 60-х роках минулого століття з дозволу тодішнього керівництва медуніверситету. Як розповіла журналісту «ВЗ» завідувач відділу комунікації і промоції ЛНМУ ім. Д. Галицького Людмила Майор, навчальні корпуси, що межують із гаражами, розташовані тут ще з часів Австро-Угорської імперії. Три корпуси медичного факультету медуніверситету звели у 1894−98 рр. за проектом архітектора Йозефа Браунзайса. Це двоповерхові величні споруди у стилі неоренесансу. Рішенням Львівського виконкому 1991 року їх внесли до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Вони пережили лихоліття двох світових воєн, але через сучасне проблемне будівництво можуть перетворитися на руїни.

Також небезпека загрожує унікальним електронним мікроскопам, розміщеним у сусідній міжкафедральній лабораторії електронної мікроскопії. Ці мікроскопи можуть збільшувати зображення від тисячі до 800 тисяч разів.

Вони змонтовані стаціонарно, і якщо почнуться будівельні роботи, будуть сильні вібрації, які можуть вивести мікроскопи з ладу.

Загальний стан раритетних корпусів далекий від ідеального. На їхню підтримку університет щорічно витрачає до мільйона гривень, які сам заробляє. Жодної дотації з боку держави на реставрацію немає.

У цих приміщеннях розташований музей хвороб людини з унікальними препаратами, які збиралися протягом двохсот років! Щорічно тут відбувається кількасот екскурсій для зацікавлених відвідувачів з усіх куточків світу. Постійно проводяться заняття для студентів різних факультетів.

Нещодавно у корпусі нормальної анатомії та фізіології було відремонтовано найстарішу лекційну аудиторію, яка межує з гаражами, а відповідно, і з гіпотетичним будівельним майданчиком.

Лише торік відреставрували анатомічний музей, аналогів якому немає в Україні. Експонати, які тут зібрані та виставлені в автентичних вітринах, створювалися австрійськими фахівцями майже 200 років тому, коли формувався цей навчальний заклад.

«Це злочин — будувати під вікнами нашого унікального музею, — обурюється завідувач кафедри нормальної анатомії ЛНМУ ім. Д. Галицького Леся Матешук-Вацеба. — Наш анатомічний музей був створений 1894 року. Такого музею взагалі немає у світі! Тут представлена унікальна колекція анатомічних препаратів. Будівництво під стінами призведе до того, що ми втратимо і цей музей, і цілий корпус. Адже корпус побудований за австрійською технологією таким чином, що крило, у якому третій музейний зал, побудоване не на фундаменті, а на землі. Тому тільки-но почнуть зносити гаражі, які у нас під вікнами, цей корпус просто завалиться. Величезних втрат зазнає наука — не тільки українська, а й світова. Від стіни

музею до найближчого гаража — не більше п’яти метрів. Якщо сюди заїде важка будівельна техніка і розпочне роботу, з музеєм та його експонатами можна буде попрощатися".

Натомість забудовники мають свої аргументи. За словами головного архітектора проекту житла Юрія Столярова, ініціатором будівництва виступив гаражний кооператив"Під горою медик", який орендує землю у Львівської міської ради. Причому попри те, що частина колективу медуніверситету висловилась проти будівництва поруч із анатомічним корпусом, Львівська міськрада вже розробила детальний план території для нового будівництва. Згідно з цим планом, 6-поверховий житловий будинок матиме 48 квартир з підземним паркінгом на 43 місця. Для цього доведеться змінити цільове призначення землі — із транспортної інфраструктури на зону малоповерхової житлової забудови.

За інформацією агенції ZAXID.NET, згідно з даними бізнес-платформи Youcontrol, до гаражного кооперативу «Під горою медик» входять 49 осіб. Директором кооперативу є Роман Оліярник, якого немає у переліку викладачів ЛНМУ.

1 серпня відбулися громадські слухання з приводу будівництва на території медуніверситету. Голосування не було, це фактично була інформаційна акція, під час якої архітектори представили проект, а сторона медуніверситету висловила незгоду із забудовою. Наводили свої аргументи і представники кооперативу. Наступний етап — представники медуніверситету подаватимуть свої зауваження до секретаріату Львівської міської ради.

Схожі новини