Передплата 2024 «Добрий господар»

Ігор МИКИЧАК: «Ірокс» має усі дозвільні документи на будівництво, але мерія не хоче присвоювати кадастрові номери"

ПрАТ «Ірокс» має дозвільні документи на землю та будівництво.

ПрАТ «Ірокс» має дозвільні документи на землю та будівництво по вул. Шевченка, 418, Тернопільській, 42, вул. Антонича-Майданній. Усі ці ділянки законно придбані у попередніх власників.

Суди різних інстанцій теж підтверджують, що правда на боці забудовника. Одна з проблем по цих трьох об’єктах — львівська мерія навідріз не присвоює кадастрові номери. Про це повідомив «ВЗ» (на фото) і показує журналісту документи на зведення багатоповерхівок.

Нагадаємо, юридичне управління Львівської міської ради оголосило новий етап боротьби з компанією «Ірокс», якого вважають нечесним забудовником номер один у Львові. Начальник юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич заявив, що за результатами експертизи забудовник завдав місту Львову збитків на 1,4 мільйони гривень, захоплено шість тисяч квадратних метрів землі. За її словами, 12 власників квартир по вул. Антонича-Майданній звернулися до суду (!), бо дізналися, що придбали квадратні метри у незаконній багатоповерхівці (без дозвільних документів). «Власнику „Ірокс“ інкримінують підробку документів, шахрайство та захоплення земельної ділянки, — наголошує пані Гелена. — Було продано квартири людям в будинку без жодних документів. Працівники управління захисту економіки у Львівській області провели роботу: проведені необхідні експертизи, зібрані докази».

Ігор Микичак запевняє, що в 1999 році «Ірокс» придбав у заводу «Автонавантажувач» ділянку, напіврозвалені приміщення та незавершені об’єкти нерухомості на вул, Шевченка, 418. Під час зведення житла забудовник не захопив жодного квадратного метра землі. Це, а також законність придбання ділянки, підтверджено у кількох судових інстанціях. Ці справи суди розглядали з 2006 по 2015 роки. «Маємо проектну документацію, технічній паспорт, які нам мерія видала 2010 року, — каже гендиректор „Ірокса“.- І Господарський суд Львівської області, і Львівський апеляційний господарський суд, і Вищий господарський суд України підтвердили законність забудови на вул. Шевченка, 418. Сплачуємо у міський бюджет земельний податок».

Ігор Микичак каже, будівельна справа у Рясне-1 перебуває у Шевченківському районному суді Львова. Правоохоронні органи не беруть до увагу попередні експертизи, які підтверджують, що «Ірокс» не вийшов за межі купленої ділянки.

Забудову на вулиці Тернопільській, 42, головний юрист Львова назвала «особливим цинізмом». «Там немає жодного дозвільного документа, це чистої води самобуд», — сказала Гелена Пайонкевич. Власник будівельної компанії на це лише скептично посміхнувся. Запевняє, у 1998 році придбав ділянку та об'єкти нерухомості, які належали ТзОВ «Персенківка» (показує документи — Авт.). «Персенківка» володіє цим майном з 1948 року. Згодом Держархбудконтроль Львівської області видав дозвіл на початок будівельних робіт.

Наступний об’єкт, до якого має претензії львівська мерія — багатоповерхівка на вул. Антонича-Майданній (Сихів). Саме за цією адресою 12 власників звернулися до суду, бо вважають, що «Ірокс» їх ошукав.

Як сказав «ВЗ» адвокат Олег Мицик, 12 мешканців на Антонича-Майданній втягнуто у шахрайство, організоване працівниками поліції. «Після квітневого затримання Ігоря Микичака, поліція вклинилася у вайбер-групу власників квартир і почала переконувати їх подавати заяви про шахрайство, — каже адвокат. — Вони написали заяви невизначеного змісту, хоча мешкають у цих квартирах. У людей були певні нюанси, наприклад комусь потрібно було доплатити за квартиру за новим курсом долара. Хтось не хотів доплачувати, відтак був незадоволений і вважав це шахрайством. Аж 5 липня цього року поліція зареєструвала ці заяви, хоча люди їх написали ще у квітні. Тоді почалися розмови, мовляв „Ірокс“ вкрав гроші. Як таке може бути, якщо квартири збудовані, люди купили помешкання і зробили ремонт і в них мешкають. Аж тепер власники квартир зрозуміли, що їх просто обманули, використавши заяви».

Ігор Микичак пояснив «ВЗ», що «квартирні позивачі» — це відлуння конфлікту, який трапився у квітні цього року. Суть — покупець уклав договір з «Ірокс» на придбання помешкання за цією адресою 5 квітня 2018 року, але в офіс компанії приніс квитанцію про оплату «квадратних метрів»…від 1 квітня 2018 року, у вихідний день. Ігор Микичак зазначив, що до цієї афери причетний підставний покупець квартири, з’ясувалося, що він колишній працівник правоохоронних органів. Насправді гроші на рахунок «Ірокса» не надходило. Однак цей покупець наполягав на оформленні на нього усіх документів на, нібито, оплачену ним квартиру.

Гендиректор будівельної компанії «Ірокс» Ігор Микичак
Гендиректор будівельної компанії «Ірокс» Ігор Микичак

«Чоловік, який організував цю аферу звернувся до міліції, — каже Ігор Микичак. — Правоохоронці не з’ясували, чи покупець квартири справді переказав нам гроші. За фактом щодо покупця-афериста зареєстрували кримінальне провадження, мене визнано потерпілим. Згодом слідча цієї справи пішла до людей, які давно придбали квартири на Антонича-Майданній, просила їх написати заяви, мовляв я організував шахрайство. І ось знайшлося 12 таких мешканців. На підставі цих заяв, слідча звернулася у Держархбудконтроль Львівської області, переконала установу скасувати декларації про початок будівельних робіт та декларацію про здачу об’єкту в експлуатації на вул. Антонича-Майданній (ці документи були видані раніше.Авт.). Та є ухвала суду, яка змушує повернути ці декларації».

Фото ЗІК та автора

Схожі новини