Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«LvivMozArt розрахований на культурну публіку, яка хоче чогось більшого, ніж їсти і спати…»

Фестиваль класичної музики вразив високими цінами на квитки, багатим буфетом і, звичайно, неперевершеним виконанням музичних творів

Другий рік поспіль у Львові з розмахом проходить міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt.

Виявляється, Франц Ксавер Моцарт — син Вольфганга Амадея Моцарта, знаний педагог, піаніст, диригент, композитор, у 1808−1838 роках жив у Львові. Цей історичний факт спонукав креативних і підприємливих львів’ян організувати у місті грандіозний фестиваль. Відтак Leopolis Jazz Fest має гідного конкурента.

Франц Моцарт активно творив музичне середовище міста, зокрема заснував тут хорове Товариство святої Цецилії, яке стало першою музичною спілкою міста. LvivMozArt — не лише вечори класичної музики, який об’єднав найкращих музикантів України та світу. Це багатогранний мистецький проект — у палаці Потоцьких триває виставка «Реквієм як початок: від нерозгаданих таємниць до музичного життя у Львові в першій половині XIX ст.» (експонують унікальні історичні рукописи, ноти). Також у рамках фесту відбудеться презентація книги Богдана Коломійчука «Моцарт з Лемберга».

Цього року на так званій Моцарт-сцені (у сквері палацу Потоцьких) виступали симфонічний оркестр INSO-Львів (диригент — Оксана Линів), солісти — Софія Соловій (Україна-Італія), Ноел Боулі (США). У вівторок, 17 липня, в Оперному театрі відбудеться гала-концерт LvivMozArt, де виступатимуть світові зірки: Зоряна Кушплер, солістка Віденської національної опери, Чарльз Кастраново (США), Катерина Сюріна (Росія-США).

Журналіст «ВЗ» відвідала один із концертів фестивалю у палаці Потоцьких.

Ціни на квитки не усім по кишені

Цього року фестиваль класичної музики стартував зі скандалу. На території палацу Потоцьких монтували сцену, організатори (компанія «Дік-арт») наказали пожертвувати зеленими насадженнями — клумбами, травою, газоном… Французький парк біля палацу створив колишній директор Галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький. Тепер парк переритий, поруч зі сценою — болото.

Ще одне непорозуміння — організатори вирішили «відсіяти» журналістів. Акредитували лише 15 представників мас-медіа, і то лише на перший та заключний концерти (шансів потрапити на оперу Дмитра Бортнянського «Алкід» у Свірзькому замку в журналістів не було, хіба би заплатили від тисячі до двох тисяч гривень за квиток). Схоже, відсіяти вирішили не лише журналістів. Бо ціни на квитки не лише на цю оперу, а й на інші концерти, кусалися (найдешевший був за 200 гривень). Не знаю, чи багато львів’ян та гостей культурної столиці України зможуть собі дозволити насолодитися класичною музикою з такими цінами?

Співорганізатор фестивалю Андрій Сидор закиди щодо дорожнечі відкидає, каже, левова частка заходів LvivMozArt є безкоштовною. Зокрема, заходи у Гарнізонному храмі Св. Петра і Павла, у Домініканському соборі, концерт у Львівській філармонії (квиток коштує символічну 1 гривню). У коментарі для «ВЗ» пан Сидор запевнив, що ціна квитків не покриває організаторам навіть 30% витрат на проведення фесту. «Фестиваль класичної музики — дуже дорогий проект (щоправда, не уточнив суму. — Авт.), — каже Андрій Сидор. — Це один з найдорожчих проектів, які коли-небудь організовували у Львові. Фестиваль розрахований на культурну публіку, яка хоче чогось більшого, ніж просто їсти, спати і дивитися телевізор».

Під класичну музику смакують мюнхенські ковбаски

При вході до палацу Потоцьких на відкритті фесту — суворий контроль квитків, кожну перепустку сканують. Біля сцени юрбиться публіка. Є тут традиційна фотозона, де кожен охочий зміг поринути в епоху Моцарта. Скульптурований Моцарт сидів і награвав мелодії на своїй фірмовій скрипці. Журналіст «ВЗ» теж сфотографувалася з класиком.

Якщо театр починається з вішака, то концерт класичної музики — з алкогольних коктейлів. Поруч зі сценою LvivMozArt працював «ресторан на колесах». Ціни і тут кусаються. Коктейль Aperol Sprits — 95 гривень, горілка — 40, бренді — 70, віскі — 80, келих шампанського чи вина — 90 грн. Любителям класичної музики пропонували і «класичні» холодні закуски: сендвіч з куркою та овочами — 85 гривень, канапе з сиром та помідорами чері — 65, сирне асорті з виноградом — 95 грн. Серед гарячих закусок — курячі ніжки «буффало» (85 гривень за порцію), мюнхенські ковбаски — 75 грн. Зауважила, біля цієї харчевні зібралася чимала черга тих, хто прийшов послухати класичну музику. Навіть два сигнальні дзвінки, які попереджали глядачів зайняти свої місця в залі, бо ось-ось почнеться концерт, не могли відтягнути від коктейлів… Кавалери пригощали дам аперолем та шампанським. Старші пани брали своїм половинкам каву та десерт.

На концерт класичної музики — у джинсах та кедах

Звертаю увагу на одяг гостей. Жінки — у вишуканих вечірніх сукнях, дехто був у вишиванці. Але було і багато молоді, яка прийшла на концерт класичної музики у джинсах та кедах. Сподобалося вбрання однієї молодої жінки, яка граційно дефілювала у довгій червоній сукні, ніби на фестивалі у Канні. Це дружина власника однієї з IT-компаній міста. Дружина міського голови Львова Катерина Кіт-Садова на фестиваль одягнула чорну сукню з різнокольоровими вишитими квітами. А її двоє синів віддали перевагу стилю «кежуал» — шорти, кросівки, білі сорочки, піджаки.

Поспілкувавшись з деякими відвідувачами, зробила висновок, що, попри потужну рекламу, багато хто з львів’ян не знав про такий фест. Одна жінка розповідала, що багато її знайомих навіть не чули про фестиваль. «Дізнались лише з моїх постів у соцмережах, — продовжує розмову пані Уляна, яка займається туризмом. — На другий день фесту у палаці Потоцьких зал був напівпорожнім. Можливо, містяни більше люблять „попсу“? А може, відлякала вартість квитків? Місце у середніх рядах коштувало 800 гривень. Квиток з місцем, що ближче до сцени, — від тисячі гривень».

Музичні смаки Андрія Садового

Серед гостей фестивалю побачила чимало місцевих чиновників та бізнесменів. Але виглядало, що прийшли на захід не так заради класичної музики, як за принципом «себе показати і на інших подивитися». Міський голова Львова Андрій Садовий прийшов на фестиваль за кілька секунд до його початку. Ще встигла запитати мера про його музичні смаки. «Люблю хорошу музику, тим паче, коли вона у перфектному виконанні, — каже пан Садовий. — Коли диригує Оксана Линів — це шедевр! У повсякденному житті слухаю різну музику — під настрій. Люблю Барвінського, Скорика, джаз… Подобається і електронна музика. Свого часу був на фестивалі електронної музики на „Арені Львів“. Танцював з дружиною до другої ночі».

…На сцену виходять виконавці — оркестр INSO-Львів та диригент Оксана Линів. Виконали увертюру для оркестру ре-мажор, Арію Енріке — Cruda funesta smania, Арію Норми — Casta Diva та Adagietto зі симфонії № 5. А «родзинкою» концерту стало повернення в епоху львівських батярів. Оркестр виконав «Танго» Богдана Сегіна, де в унісон з класичною музикою прозвучали плівкові записи звуків старовинного міста — їзда на велосипедах, старенький трамвай, гамір батярів…

Зловила себе на відчутті, що мені, виявляється, також подобається класична музика. Раніше такого за собою не помічала… Зал вибухнув вигуками «Браво!», аплодисменти довго не вщухали…

LvivMozArt триватиме до 22 липня.

Усі фото авторки

Схожі новини