Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мер Львова мріє, щоб рівень корупції у Ратуші був близьким до нуля

Андрій Садовий ініціював створення антикорупційної стратегії Львова

Міський голова Львова Андрій Садовий заінтригував своїми планами боротьби з корупцією на львівському рівні. Підписав розпорядження, яке передбачає створення у мерії робочої групи, яка візьметься за напрацювання проекту… антикорупційної стратегії Львова. Відповідальним за цей процес призначив заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка.

ДО робочої групи, яка працюватиме над проектом антикорупційної стратегії, увійшли чи не усі посадовці Львівської міської ради та представники різних громадських організацій. Переважно це члени Комітету підприємців Львівщини, представники Всеукраїнського антикорупційного центру, інформаційного центру «Наше право»… Андрій Садовий ставить їм дедлайн створення стратегії — до кінця 2018 року.

Журналіст «ВЗ» зателефонувала до Садового, щоб з перших уст дізнатися про особливості антикорупційної стратегії і про те, навіщо дублювати роботу антикорупційних органів. Відповів, така стратегія — європейська практика. «Потрібно унеможливлювати корупцію. Бо коли вона є, її пробують ліквідувати, — зауважив Андрій Садовий. — Але в Україні це успіху не приносить? Пригадайте прізвище хоч одного підозрюваного у корупції чиновника, який сидить за ґратами. Моє завдання — щоб у міській раді рівень корупції був близьким до нуля. Тому усі процедури треба таким чином вибудовувати, щоб вони були максимально прозорими. Треба працювати з персоналом. І це великий комплекс робіт, який ніхто, крім нас самих, не зробить. Буде велика профілактична робота, яка має на меті не допускати корупційні дії».

За словами Андрія Садового, роль «антикорупційних профілакторів» виконуватимуть громадські організації.

Депутат Львівської міської ради від фракції «Свобода» Андріян Гутник вважає, що антикорупційна стратегія Львова буде незайвою, проте мер мав би у своєму колективі частіше проводити антикорупційну профілактичну роботу. Каже, не бракує кримінальних антикорупційних справ, де фігурують чиновники Ратуші. «Програма націлена на боротьбу з корупцією у міській раді, але, думаю, будуть і профілактичні бесіди з іншими людьми, які теоретично мають вплив на лобіювання для вирішення своїх меркантильних інтересів, — наголошує Андріян Гутник. — Добре, аби у Львові нарешті поменшало випадків, коли мешканці приходять до мерії, стукають у мури, та не можуть вирішити свої комунальні чи побутові питання. Люди роками не можуть подати в мерію документи. Часто чиновники гальмують ці питання. Навіть не допускають, щоб на світ Божий з’явився проект ухвали сесії. До речі, мер Львова планує відправити депутатів на канікули, до осені не буде засідань».

Правозахисник, президент інформаційно-правового центру «Наше право» Юрій Танасійчук, який входить до складу робочої групи, що працюватиме над антикорупційною стратегією, сказав «ВЗ»: «Якщо Львівська мерія буде дублювати роботу НАБУ чи САП, тоді мені немає сенсу працювати у робочій антикорупційній групі. Це нонсенс! Припускаю, що у чиновників мерії є бажання побути в ролі місцевих детективів. Вважаю, мерія окремими актами може врегулювати питання, з яких виникає чимало корупційних діянь. Наприклад, будівництво і дозвільна система. Треба взяти забудовника, вислухати, з якими труднощами зіткнувся під час погодження документів. Корупційні речі є в освіті, зокрема в електронній реєстрації в садочки: що робити з дітьми, які не зареєстровані у Львові? Такі рішення посилюють корупційні вчинки окремих посадовців. Тут теж можна працювати, але аналітично. Треба ухвалити рішення, які б полегшили життя містянам».

Коментар для «ВЗ»
Олександр Кобзарев, директора ЛКП «Інститут міста»

— Кожен з нас має допомагати викоренити корупцію, бо є пряма залежність між свободою від корупції і розвитком економіки, добробуту. Чим нижча корупція, тим більше розвинута економіка. У Львівській міській раді є сектор доброчесності, і його завдання — створювати умови і реформувати правила роботи в міській раді таким чином, щоб корупція стала неможливою. З ініціативою створення робочої групи, яка працюватиме над антикорупційною стратегією, до нас звернулися представники громадських організацій. Погоджуюсь, що громадські організації не можуть підміняти роль слідства, але вони можуть і мають подавати сигнал, коли бачать очевидні прояви корупційних дій, або навіть корупційні ризики. Наприклад, ГО «Опора» вже декілька років проводить дослідження прозорості міських рад. І завдяки їхнім зауваженням Львів стає щороку прозорішим, доступ мешканців до інформації стає простішим. Те саме ми очікуємо від антикорупційної стратегії — більше прозорості, спрощення процедур, доступність інформації.

— Чи залучите до створення документа когось із НАБУ, САП, Генпрокуратури?

— Якщо питання і пріоритети, які з’являться у стратегії, будуть потребувати їх залучення, то, без сумнівів, ми їх запросимо. Але і так, якщо вони бажають, нехай звертаються. Ми організуємо їх участь в роботі над документом.

Схожі новини