Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У психоневрологічному диспансері випадково дізналися про реорганізацію закладу

Працівники Львівського обласного психоневрологічного диспансеру, що на вулиці Коциловського у Львові, вийшли під стіни обласної ради з плакатами «Диспансер — не Кульпарківська», «Малій психіатрії — бути!»

Таким чином лікарі, медсестри (а їх у диспансері працює 230) протестували проти планів обласної ради реорганізувати заклад та при єднати до обласної психіатричної лікарні.

«Наша присутність тут викликана тим, що на сайті обласної ради з’явився проект рішення, який припиняє діяльність нашого закладу шляхом долучення його до Львівської обласної психіатричної лікарні, — сказав у виступі з трибуни обласної ради головний лікар комунального закладу ЛОР «Львівський обласний психоневрологічний диспансер» Володимир Яєчник.

— Колектив обурило те, що це вирішувалось за нашими спинами. Нам нічого не пояснюють — які механізми ліквідації і прилучення до Львівської психіатричної лікарні, що чекає персонал, що чекає наших пацієнтів".

У диспансері на обліку 14,5 тисячі пацієнтів, з яких п’ять тисяч — інваліди першої та другої групи. Лікарі пояснюють, що диспансер щороку обслуговує жителів міста Львова і області та всього західного регіону і надає допомогу особам, котрі не хворіють на важку психіатричну патологію (так звана «мала», або «погранична», психіатрія) — неврози, депресії, післяродові психічні розлади, підліткові поведінкові порушення, анорексії тощо.

«З нами не йдуть на контакт, нічого не пояснюють», — кажуть лікарі. Вони хочуть знати і про свою долю, адже у тих поясненнях, що їм надали неофіційно, та й у самому проекті рішення, немає нічого про їхні робочі місця.

Ситуацію прокоментувала директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, яка також виступила на сесії облради: «Ми рухаємось так, як йде вся Україна, відповідно до концепції реформування психіатричної допомоги, що затверджена Кабінетом Міністрів. Наш варіант концепції співзвучний з цим варіантом. Ця концепція напрацьована группою провідних психіатрів на чолі з професором Фільцом ще кілька років тому».

«Переважна більшість працівників диспансеру буде переведена на роботу в обласну психіатричну лікарню. Але це не буде поширюватися на тих працівників, які мають глибоко пенсійний вік або кваліфікація яких не відповідає вимогам стаціонару третього рівня медичної допомоги», — каже Ірина Микичак.

Стосовно долі приміщень, які розташовані у центрі міста, то, як зазначила очільниця департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА, з цим питанням слід звертатися до їхнього власника — Львівської обласної ради. Голова ЛОР Олександр Ганущин на брифінгу після сесії не спростовував, що вивільнені внаслідок реорганізації приміщення Львівського обласного психоневрологічного диспансеру можуть бути продані з аукціону, а виручені кошти скерують на потреби галузі. Висловлюючи своє ставлення до пікету представників колективу диспансеру, Олександр Ганущин зазначив, що «медицина — не біржа праці і не приміщення, а ефективне надання медичної допомоги».

Кореспондент «Високого Замку» звернулася по коментар до професора Олександра Фільца, якого Ірина Микичак назвала автором концепції реформування психіатричної допомоги у Львівській області. Олександр Орестович розповів, що два роки тому він разом із групою німецьких спеціалістів напрацював проект реформування цього напряму медицини спочатку в Україні загалом, а потім у Львові. Мета реорганізації, яка відбувається зараз, професорові Фільцу невідома. А про диспансер він каже, що це надзвичайно добра і прогресивна клініка, де проводять по два міжнародні семінари на місяць, на які приїжджають фахівці з-за кордону. Як можна ліквідувати відділення, яке є одним з найкращих у Європі? Цього ж ніхто не зрозуміє.

На думку професора Фільца, місцева влада мала би вчинити інакше: «Місцева влада повинна була запросити і сказати, що хоче прийняти таке-то рішення. Цього, на жаль, не було зроблено».

Газета «Високий Замок» відстежуватиме розвиток подій довкола диспансеру і повертатиметься до цього питання на своїх сторінках.

Схожі новини