Передплата 2024 ВЗ

На зміну китайському ширвжитку приходить український handmade

У Львові втретє відбувся фестиваль OneDayShop

У Львівському палаці спорту «Україна» відгримів OneDayShop, який зібрав багато молодих та перспективних handmade виробників з усіх куточків України.

Одна із організаторів фестивалю Христина Соломаха розповіла: «Це вже 18-ий захід в Україні, а у Львові, з якого ми розпочали, — третій. Виробники, дизайнери представили свої вироби — починаючи від одягу, аксесуарів. Кожен міг знайти якусь для себе цікавинку, розвагу». Тут були дощовики з Одеси, сумки з войлоку, гаманці зі шкіри з Києва, багато ювелірних прикрас. «Представлені різнопланові продукти. Варто було побувати на шопі, щоб побачити, що наші молоді дизайнери роблять. З кожним разом зростає кількість учасників з інших міст. Перші маркети відбувалися саме у Львові, де розвинений handmade. Згодом доєдналися учасники з Києва, Харкова, Одеси. Вони із задоволенням квитки бронюють завчасно, щоб потрапити на цей івент».

Також у програмі багато конкурсів, майстер-класів, подарунків, гарна музична програма. Сюди завітали молоді і креативні поціновувачі мистецтва, аби додати яскравих деталей до створення свого образу. У просторій залі — наче у вулику, людей зібралося стільки, що й яблуку ніде впасти. А подивитися було й справді на що. Укотре переконалася, що на зміну епосі китайського ширвжитку приходить ера нашого вітчизняного handmade — якісного та стильного.

Ідемо знайомитися із молодими дизайнерами.

Ось одна команда, яка виготовляє чудові аксесуари з бісеру (брошки, сережки), упаковує їх в оригінальні дерев’яні скриньки ручної роботи. Кожен із членів цієї команди раніше зай мався створенням чогось прекрасного для себе власноруч, а у березні 2018 року однодумці зустрілись і стали однією креативною командою. Познайомилася з Ольгою та Аллою, які розповіли, що наразі виготовляють жіночі аксесуари, а в перспективі планують ще й чоловічі аксесуари з бісеру, шкіри та металу. Дівчата показують свої вироби — це сережки-китиці яскравих кольорів, які вже впродовж кількох років у тренді. У моді — брошки у вигляді мушок. Візитівкою стали вишиті в українському стилі брошки-жучки, яких ще називають жукоквітами. Сподобала собі з-поміж великої кількості цікавих виробів два — фламінго та туканчика. Модний рожевий птах виготовлений із стразів, бісеру, фатину. А замріяного казкового туканчика, що заблукав серед кущиків чорниці, зробили із французьких паєток, дуже гарного пір’ячка, обшили мікробісером. Він — на двох застібках, тобто можна пристебнути до будь-чого. Коштує 500 грн., — ручна робота як-не-як!

Майстриня Алла демонструє вироби handmade – фламінго і туканчик
Майстриня Алла демонструє вироби handmade – фламінго і туканчик

Майстриня Іра ось уже три місяці в’яже з трикотажної пряжі кошички для зберігання речей. Її речі — гарні й оригінальні.

А творча лабораторія «Лапудики» у Львові працює з 2013 року. Тут вручну створюють блокноти, книги та альбоми. Альбоми справді гарні, маленькі коштують 150 грн., а більші — 250. «Найбільше любимо робити блокноти зі сторінками, які купались у каві. Також у майстерні ми проводимо творчі майстер-класи, де кожен власними руками може створити свій особливий блокнот», — кажуть у майстерні.

«У лісі є дух, який завжди стежить за балансом і гармонією, — розповідають представники команди liSova, яка шукає оригінальні візерунки та форми у стародавніх українських символах і трансформує знайдене у витвори. Четверо друзів два роки проектують та виготовляють вироби із фанери. Зокрема, великим попитом у малюків користується їхня «середньовічна зброя».

Оксана з чоловіком виготовляє корисні солодощі. «Усе починалось дуже просто: я робила корисні цукерки для себе та своєї сім’ї і публікувала в

Instagram на особистій сторінці. Мені запропонували продати цукерки. І я вирішила: чому б ні? Наші вироби — тільки з натуральних якісних інґредієнтів, без цукру, гарні та смачні. Використовуємо горіхи, сухофрукти, ягоди…".

Олена розповідає про історію свого бренду, яка почалась ще зі студентських часів. «Мама зі собою на обід мені через поганий зір завжди давала моркву. Одногрупники навіть мене називали Морква. Коли я почала виконувати свої ідеї в глині, першим варіантом, як назвати бренд, було саме Морква. Саме з неї все почалось. Я виготовляю декоративні вазонки-морквинки, які приносять не тільки користь, а й створюють позитивний настрій», — каже майстриня.

Молода дизайнерка Юлія з Києва зазначає: «Одна третина щастя — це займатися улюбленою справою, коли робота це не від 9.00 до 18.00, а нестримний потік натхнення і бажання творити щось нове. Саме тому ми творимо».

Фото автора