Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Старі мури» не витримали натиску

Комунальники прийшли демонтувати літній майданчик на вулиці Сербській

У четвер, 10 травня, працівники Галицької районної адміністрації разом із представниками «Муніципальної варти» прийшли демонтовувати літній майданчик кафе-чаївні «Старі мури», що на вулиці Сербській (заклад громадського харчування є сусідом «Львівської майстерні шоколаду», яка теж має літній майданчик). Свідком операції з демонтажу майданчика стала журналіст «ВЗ».

…До кафе прийшли кілька муніципалів, чиновники та комунальники у помаранчевих жилетах, які, вочевидь, і принесли «пилу-болгарку», що лежала на землі біля майданчика. З кафе вийшов власник, він та ще один хлопець перегородили вхід на майданчик і не пускали «непроханих гостей». Тим часом за столиками на літньому майданчику сиділи відвідувачі кафе.

Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної

Як розповів «ВЗ» голова депутатської комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середо вища Львівської міської ради, член комісії, яка надає дозвіл на встановлення літніх майданчиків Ігор Телішевський, літній майданчик кафе «Старі мури» встановлено без відповідних дозволів… Майданчик закладу має так званий подіум, який заборонений мерією (виняток — подіум дозволяють встановлювати лише тоді, коли кафе має похилу площину двору і треба вирівняти літній майданчик). Каже, власника кафе «Старі мури» не раз викликали до мерії на комісію, яку очолює головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. «Ще два місяці тому підприємцю сказали переробити проект, висоту майданчика вимагали зменшити. Власник закладу просив, аби ще цього року його майданчик не рухали, щоб він працював так, як вже є, а наступного року обіцяв виправити недоліки, — каже Ігор Телішевський. — Районна адміністрація склала акт про порушення, тому цей майданчик вирішено демонтувати».

Принагідно запитала депутата, чи все гаразд із сусіднім літнім майданчиком, який належить «Львівській майстерні шоколаду». «Цей майданчик теж працює незаконно, — відповів Ігор Телішевський.

— На Сербській ці два майданчики працюють поза законом. «Львівська майстерня шоколаду» теж отримала припис про демонтаж. У Галицькому районі таких закладів-порушників — двадцять. Комісія, яка виконує такі рішення, найближчим часом навідається і до Майстерні шоколаду".

Журналіст «ВЗ» зателефонувала до власника кафе «Старі мури» Андрія Артима. Сказав, що літній майданчик залишили, з нього забрали лише меблі — столи та крісла. «Повантажили їх у машину, повезли на якийсь склад, — каже підприємець. — Сказали, що я завтра можу забрати свої меблі. Припускаю, що за них мені доведеться заплатити 4−5 тисяч гривень. Майданчик у нас стоїть вже три роки. І претензій не було. У березні я

звернувся до мерії, аби продовжили дозвіл. З невідомих причин документи досі не розглянули. Тепер мені не дали часу на добровільний демонтаж майданчика, мовляв, надійшов лист про примусовий демонтаж. Але я такого листа не отримував".

Андрій Артим каже, що його майданчик компактний, не заважає ні пішоходам, ні проїзду пожежної машини. «Чиновникам не сподобався подіум, — каже. — Подіум встановлений через перепад висот на вулиці Сербській».

Схожі новини