Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Укол від страху

Як захиститися від вірусного гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, правця та інших небезпечних хвороб і їх ускладнень?

До неділі, 29 квітня, в Україні триватиме Європейський тиждень імунізації. Медики закликають українців вакцинувати дітей і вакцинуватися самим.

Щеплені люди мають менший ризик захворіти, а якщо й захворіють — хвороба матиме легкий перебіг і не дасть ускладнень. Україна вперше за останні сім років повністю забезпечена всіма необхідними вакцинами. Рівень імунізації зростає. За даними МОЗ України, охоплення плановими щепленнями проти кору у 2017 році збільшилось більш ніж удвічі і перевищило 90%. Водночас рівень вакцинації від таких небезпечних хвороб як дифтерія, кашлюк та правець залишається критично низьким. За даними Центру громадського здоров’я, минулого року лише половину українських дітей віком 18 місяців вакцинували від дифтерії, правця та кашлюку і менш як половина дорослих пройшли планову ревакцинацію від дифтерії і правця. Проти поліомієліту щеплено 75%, проти гепатиту В — 50% дітей.

Від яких важких, а часом і смертельних недуг можуть захистити вакцини, розповідає лікар-епідеміолог Олександра Яхницька.

Вірусного гепатиту В. При цьому захворюванні уражається печінка. Основний симптом — пожовтіння шкіри та склер, але так буває не завжди. У деяких дітей хвороба переходить у хронічну. Є ризик розвитку цирозу.

Туберкульозу. Ця інфекція вражає всі органи і тканини організму людини. Але найчастіше — легені. Епідемія туберкульозу в Україні триває вже понад 20 років.

Поліомієліту. При цій недузі уражається спинний мозок і може розвинутися млявий параліч.

Дифтерії — захворювання дихальних шляхів, яке характеризується фібринозним запаленням слизових оболонок зіва, носа, гортані і токсичним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Правця. Збудник уражає нервову систему, викликає напади судом. Заражається ним людина переважно при контакті з ґрунтом — правцева паличка потрапляє в організм через дрібні порізи, ранки та тріщини у шкірі.

Кашлюку. Проявляється хвороба катаром дихальних шляхів і нападами спазматичного кашлю, що призводить до запалення легень. Захворювання виснажливе і надовго вкладає у ліжко.

Кору, який викликає тяжку лихоманку, висипання на шкірі, призводить до розвитку бронхіту, пневмонії, порушення роботи серця, печінки та нирок.

Краснухи, яка проявляється лихоманкою, висипаннями на шкірі. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок, які не мають імунітету (не хворіли у дитинстві або не щеплені). Жінка може втратити дитину або народити немовля з важкими вродженими вадами.

Епідемічного паротиту (у народі відомий як «свинка»). Збудник уражає слинні і статеві залози, нервову систему, мозкові оболонки та підщелепну залозу. Особливо небезпечний для хлопчиків, бо може стати причиною безпліддя у дорослому віці.

Гемофільної інфекції (НіЬ-інфекції), яка може маскуватися під ГРЗ, отит чи бронхіт. Найнебезпечніша форма — гнійний менінгіт. Уразлива група — діти віком від шести місяців до чотирьох років.

Крім перелічених обов’язкових планових профілактичних щеплень, проводять рекомендовані. Наприклад, з настанням осені можна робити щеплення протии грипу. Після укусів скаженими тваринами призначається курс профілактичних щеплень проти сказу.

За даними ЮНІСЕФ, довіра до вакцинації в Україні зростає. У 2017 році 84% опитаних батьків сказали, що роблять або намагаються робити щеплення своїм дітям вчасно, відповідно до календаря профілактичних щеплень. «У 2014 році ця цифра становила лише 63%, — підкреслила голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс. — Проте рівень вакцинації в Україні досі нижчий, ніж 95%, рекомендовані для того, щоб інфекції не поширювалися». «Деякі батьки відмовляються вакцинувати дітей. Хтось — через релігійні погляди. Хтось боїться появи реакцій та ускладнень. Після щеплення можуть виникати так звані місцеві реакції у місці введення препарату (набряк, почервоніння). Може підвищитися температура тіла. Такі реакції спостерігаємо у 5−30% випадків, залежно від того, як вакцина була введена. Є ускладнення, які, на відміну від реакцій, впливають на загальний стан здоров’я. Вони найчастіше розвиваються або у перші 24 години після введення вакцини (реакції негайного типу), або у перші 1−2 дні після введення інактивованих вакцин і з 5-го по 14-й день — після введення живих вакцин. Такі ускладнення, як енцефаліт, вакциноасоційований паралітичний поліомієліт після щеплення відповідними вакцинальними препаратами можуть проявитися протягом 30−40 діб.

Щоб цього не трапилося, необхідно дотримуватися певних правил, — каже Олександра Яхницька. — По-перше, проводити щеплення лише зареєстрованими в Україні вакцинми і чітко виконувати інструкції із застосування кожного препарату. Обов’язково дотримуватися умов «холодового ланцюга» (транспортувати і зберігати вакцини при температурі +2°С +8°С). Щеплення повинні проводити спеціально підготовлені медичні працівники у кабінетах щеплення з дотриманням установлених санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Проводити щеплення слід лише одноразовим шприцом. Перед вакцинацією лікар повинен з’ясувати, які щеплення робили пацієнту, оглянути його та виміряти температуру. Пацієнта кладуть на кушетку (зі страху може знепритомніти). Після вакцинації (не важливо, дитина це чи дорослий) повинен ще 30 хвилин перебувати під наглядом медиків".

Схожі новини