Передплата 2024 «Добрий господар»

Темний бік Сонця

Любителі засмаги ризикують захворіти на меланому — найагресивніший тип раку. Де у Львові можна безкоштовно перевірити свої родимки?

У п'ятницю, 20 квітня у Львові та інших містах України можна буде безкоштовно перевірити свої родимки. Сезон відпусток — не за горами. Чимало людей вирушає у солярії, аби на пляжі не виглядати «білими воронами». Медики закликають не наражати себе на смертельну небезпеку. Засмага — ознака того, що ваша шкіра ушкоджена. Кожного разу, коли виходите на пляж або лягаєте під ультрафіолетові лампи, ваша шкіра травмується. Особливу загрозу становлять сонячні опіки, які збільшують ризик розвитку всіх типів раку шкіри, зокрема меланоми — найбільш смертельної форми раку, яка швидко метастазує (клітини пухлини розсіюються по інших органах та тканинах, що призводить до порушення їх роботи та смерті людини). Виникає меланома з епідермальних меланоцитів, які виробляють пігмент меланін (пігмент, який «зафарбовує» нашу шкіру під час засмаги).

«Коли у людини виникають захворювання серця, шлунка, гепатобіліарної системи, з'являються симптоми, які змушують її звернутися до лікаря. А от пухлини шкіри довший час мають безсимптомний перебіг. Починають прогресувати, коли піддаються надмірній інсоляції», — пояснює Заслужений лікар України, Президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Головний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «дерматовенерологія», Член Європейської Академії дерматології та венерології Віктор Степаненко.

Ви — у групі ризику, якщо:

у вас — світла шкіра, очі та/або волосся;

● на меланому чи рак шкіри хворів хтось із близьких (схильність до меланоми передається у спадок);

● у дитинстві зазнали більше трьох сонячних опіків;

● на вашому тілі — понад 50 родимок;

● п'ять невусів і більше мають розмір понад 5 мм;

● часто травмуєте родимки;

● ви — палкий прихильник засмаги (перебуваєте на сонці влітку з 10.00 до 16.00 та/або відвідуєте солярії);

● хоча б один із ваших невусів має ознаки переродження.

АКОРД (симптоми меланоми):

А (асиметрія) — поділіть родимку уявною віссю. Якщо половинки нерівні, це — привід бити на сполох;

К (край) — не повинен мати нерівностей і зазубрин. Невус має бути круглим;

О (окрас) — зміна кольору (не важливо, посвітліла родимка чи, навпаки, потемніла). Важливо звернути увагу на рівномірність забарвлення. Не повинно бути вкраплень та прожилок іншого кольору. Якщо родимка посвітліла лише з одного краю або по центру темна, а по краях — світла (родимка-«яєчня»), на це також слід звернути увагу;

Р (розмір) — невус не має збільшуватися ні вшир, ні вглиб (у висоту);

Д (динаміка) — насторожити повинна поява кірочок, кровоточивість, втрата волосся (якщо росло з родимки).

Увага! Наявність навіть однієї ознаки може свідчити про переродження родимки (доброякісного новоутворення) у злоякісну пухлину. «Не ставте самі собі діагноз „рак“ — зверніться до лікаря. У більшості випадків це нічого не означає — просто у вас такий невус, — заспокоює хірург-онколог, к.м.н., старший науковий співробітник відділення пухлин шкіри та м'яких тканин Національного інституту раку Марія Кукушкіна. — Ваш обов'язок — переконатися, що все гаразд».

У День меланоми, 20 квітня у Львові це можна зробити безкоштовно за такими адресами:
  • DermLine centre (вул. Туган-Барановського, 9, тел. (093)93 66 446, (067)93 66 446);
  • Центр дерматології та косметології Новодерм (вул. Сахарова, 82, тел. (067) 65 77 999);
  • Кафедра ФПДО ЛНМУ ім. Д. Галицького (с. Сокільники, вул. Данила Галицького, тел. (063)78 81 588 та м. Львів, вул. Коновальця, 1, тел. (032)23 85 637);
  • Медичний коледж (вул. Дорошенка, 70, тел. (067)78 10 568);
  • Медичний центр святої Параскеви (вул. Заводська, 7, тел.(067)29 54 000, (095)29 54 000);
  • Львівський обласний шкірвендиспансер (вул. Коновальця, 1, тел. (032)23 85 637);
  • поліклініка обласного шкірно-венерологчного диспансеру (вул. Замарстинівська, 83, тел. (032)25 20 348).

Якщо у вас цього дня не буде змоги відвідати лікаря, сфотографуйте новоутворення (фото має бути максимально якісним), вкажіть, скільки часу воно у вас є та свій вік і надішліть на електронну пошту [email protected]. Фахівці надішлють свої висновки та рекомендації в електронному форматі.

За повідомлення ГО «Стоп меланома», за 9 років у рамках проведення «Дня меланоми в Україні» лікарі-дерматологи та онкологи обстежили понад 305 тисяч українців. Меланому виявили у 954 осіб, рак шкіри — у 2708! «На жаль, держава забезпечує онкохворих ліками лише на 27% від потреби. Не раз стикалася зі ситуацією, коли поставили пацієнту діагноз „меланома“ і скерували на видалення за місцем проживання, а наступного року людина приїздить з тією самою переродженою родимкою, тільки більш агресивною, злоякісною. На запитання, чому не позбулася її, відповідає: „У лікарні мені дали перелік медикаментів, які мушу купити, а у мене немає грошей“. Без введення загальнообов'язкового медичного страхування цієї проблеми не вирішити. Будемо й далі мати ситуацію, коли лише 18−36% (у залежності від локалізації пухлини. — Авт.) матимуть доступ до медичної допомоги у перший рік життя», — наголошує голова Комітету В Р з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. «На І А стадії людина проводять хірургічне втручання (видаляють родимку). На цьому лікування закінчується. На IV — лікування складне і дороговартісне. Один курс терапії новітніми препаратами може коштувати сотні тисяч гривень», — каже Марія Кукушкіна. Метастази меланома може давати протягом одного року після видозмінення родимки…

Схожі новини