Передплата 2024 «Добра кухня»

Приміряли ремесло швачки, токаря і електрозварника

Понад півтори тисячі учнів Львівщини взяли участь у Марафоні актуальних професій

Швачки і кравці, слюсарі, токарі та електрозварники — найбільш потрібні ремесла у нашій області. Саме їм присвятили цілий марафон, який організував Львівський обласний центр зайнятості під гаслом «Живи і працюй в Україні».

Закономірно, що Марафон актуальних робітничих професій у Львівській області розпочався із Дня швачки і кравця, у рамках якого у двадцятьох центрах зайнятості цю затребувану на ринку праці професію презентували у різних форматах.

У місті Лева на захід запросили старшокласників СШ № 10, СШ № 96, «Школи-садка «Софія», а також безробітних.

Розповіли про тонкощі швейної справи. А родзинкою став показ моделей, який влаштували вихованці Львівського ВПУ технологій та сервісу. У рамках марафону юнаки та дівчата відвідали ТзОВ «Елегант», що веде діяльність на теренах Яворівщини. Адже, що не кажіть, а краще раз побачити, ніж сім разів почути. Виробничники радо зустріли юних екскурсантів, показали їм швейну майстерню, запропонували виконати окремі операції, вмостившись за сучасними машинками, а водночас — приміряти роль справжнього знавця швейного ремесла.

Посадовці Городоцького РЦЗ запросили старшокласників району відвідати ТзОВ «Бадер Україна». Опісля професіо графічної екскурсії молодь мала змогу ознайомитися з умовами навчання, які створені у Міжрегіональному центрі професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну м. Львова, та поспілкуватися з представниками цього навчального закладу.

У першому дні Марафону актуальних професій взяли участь 884 учні шкіл Львівщини. Аби учасники марафону на власні очі побачили виробничий процес, для них провели 26 професіографічних екскурсій.

Другий день Марафону актуальних професій, що крокує Львівщиною під гаслом «Живи і працюй в Україні», був присвячений найбільш затребуваним в області працівникам, котрі виконують слюсарні, токарні та електрозварювальні роботи.

Саме про ці ремесла розповідали учнівській молоді спеціалісти дванадцятьох центрів зайнятості. А щоб їхній монолог був підкріплений цифрами і фактами, на зустріч зі старшокласниками запросили представників дев’яти фірм і компаній, де трудяться представники згаданих професій. Для прикладу, у Бориславі розповідали про професію токаря, яка має давню історію, і тепер спеціалісти, які здобули цей фах, отримують високі заробітки. Про освітні послуги, матеріально-технічну базу, а також можливість здобуття практичних навичок безпосередньо на робочому місці повели мову представники десятьох навчальних закладів, які займаються підготовкою токарів, слюсарів та електрогазозварників.

Довідка «ВЗ»

Загалом заходами, які відбулися під час другого дня Марафону актуальних професій, охоплено 555 учнів шкіл Львівщини.
На ринку праці Львівщини збільшується кількість вільних робочих місць і вакантних посад, натомість меншає кількість безробітних. Про це повідомили у Львівському обласному центрі зайнятості.

Працедавці, відчуваючи нестачу в кадрах, почали збільшувати зарплату працівникам. Для прикладу, середній розмір заробітної плати станом на 01.03.2018 р. становив 5195 гривень, що на 32% більше, ніж було на початку березня 2017 року. У регіоні до 13,1% зменшилася частка вільних робочих місць з мінімальною винагородою (торік було 25,7%).

Упродовж перших двох місяців за допомогою служби зайнятості знайшли роботу 8,1 тис. осіб, зокрема 1,8 тис. безробітних, професійним навчанням охоплено 1,7 тис. краян, до громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 0,4 тис. жителів області.

Схожі новини