Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Половину квартир у новобудовах купують ще на стадії фундаменту

Будівельний бум не вщухає: львів'яни вкладають у нерухомість як надійну валюту

Торік у Львові (зокрема у Винниках, Брюховичах та Рудному) прийняли в експлуатацію житлові будинки площею 517,6 тис. квадратних метрів, що на 8,9% більше, ніж у 2016 році. У місті Лева звели 351 будинок. Про це повідомляє Львівське обласне управління статистики. «У розрахунку на тисячу мешканців обласного центру було збудовано 689,8 кв. м загальної площі житла. У 2017 році у Львові прийнято в експлуатацію 90 нових будинків з двома і більше квартирами. Натомість на 12,7% скоротилось будівництво одноквартирних житлових будинків», — повідомляється у звіті управління статистики.

Телефоную до представників кількох будівельних компаній, щоб запитати, який відсоток квартир у новобудовах продано, чи немає на ринку застою. Кажуть, половину квартир у новобудовах купують ще на стадії фундаменту. Решту докуповують, коли будинок здано в експлуатацію.

Ріелтор Роман Андрусяк розповів «ВЗ», що будівельний бум триває, оскільки підприємцям, і не лише, вигідно вкладати у нерухомість. «Банки стали ненадійними, чимало львів'ян вирішили вкладати свої заощадження у квартири. Бо це надійна валюта. Наприклад, якщо банк збанкрутує, вкладнику виплатять лише 200 тисяч гривень. Тож тримати у банку великі суми — невигідно. Якщо хтось має 20 тисяч доларів, вирішує купити однокімнатну квартиру, зробити ремонт і здавати її в оренду. Тому на ринку нерухомості пожвавлення. До Львова приходять нові будівельні компанії».

Проте є певні ризики. Ріелтор Оксана Гаврилів каже, що будують лише житло. Але поруч з багатоповерхівками потрібні дитячі садочки, школи, лікарні. У місті мала би бути грамотна програма будівництва…

Ціни на квадратні метрии у новобудах такі. У Винниках квадратний метр житла стартує від 8,5 тисячі гривень (якщо з євроремонтом — від 10 тисяч гривень), у Львові - 10−16 тисяч, у центрі Львова — 18−20 тисяч. Квартири з хорошим ремонтом дорожчі - 25−30 тисяч гривень за квадратний метр.

Схожі новини