Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На пенсію вийдете через п’ять років? Дізнайтеся сьогодні, якою вона буде

Запрацював електронний сервіс, завдяки якому можна довідатися, яким буде розмір виплат та чи вистачить стажу, щоб вийти на заслужений відпочинок

Запровадив послугу Пенсійний фонд України. Ресурс надасть вичерпну інформацію про робочий стаж (спеціальний і пільговий). Завдяки йому можна перевірити пенсійні відрахування, зокрема дізнатися про розмір внесків, які робить за працівника роботодавець. Ресурс розміщений на сайті фонду (www.portal.pfu.gov.ua).

Щоб отримати необхідну інформацію, користувачу слід зареєструватися в «Особистому кабінеті». Це можна зробити за допомогою електронного цифрового підпису або пройти офлайн-реєстрацію, подавши заяву до територіальних органів Пенсійного фонду.

Нагадаємо, зараз розмір пенсії залежить від страхового стажу, а також розміру заробітної плати, яку людина отримувала до настання пенсійного віку.

З 1 січня 2018 року мінімальна кількість страхового стажу, необхідного для виходу на заслужений відпочинок, становить 25 років. До цього було 15. Планка буде підвищуватися щороку на один рік. Тобто наступного, 2019-го потрібно буде мати вже 26 років стажу, а у 2028-му — 35.

Якщо людина працювала без оформлення трудових відносин, автоматично вважається такою, що не працювала. Записів у трудовій книжці також недостатньо для того, аби щомісяця отримувати грошові виплати від держави. Стаж зараховується лише у тому випадку, якщо працівник та роботодавець сплачували страхові внески. Якщо за якийсь місяць ці внески не були сплачені, цей місяць не буде зарахований у страховий стаж.

Якщо стажу при досягненні пенсійного віку забракне, людина змушена буде й далі працювати або може докупити страховий стаж через внески у Пенсійний фонд. Потрібно буде сплатити подвійний мінімальний страховий внесок від мінімальної зарплати. Мінімальний страховий внесок — 22% від мінімальної зарплати. З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата зросла з 3200 до 3723 гривні. Отже, мінімальний страховий внесок становить 819 гривень та 6 копійок.

Множимо на два і отримуємо суму, яку необхідно буде сплатити за один місяць стажу, якого забракло, — 1638 гривень 12 копійок. Відповідно, один рік «коштуватиме» 19 тисяч 657 гривень і 44 копійки. Мінімальний розмір пенсії з 1 січня 2018 року становить 1373 гривні. Тож якщо людина мало заробляла і розраховувати може лише на «мінімалку», докуповувати стаж їй просто немає сенсу…

А тим часом…

Для українців створили сервіс, за допомогою якого вони можуть онлайн порахувати вартість страви, яку збираються приготувати, та відстежити динаміку цін на її інґредієнти. На порталі Платформи ефективного регулювання (regulation.gov.ua) необхідно вибрати продукти, з яких складається страва, та обрати часовий проміжок. Програма покаже, як змінювалася вартість окремих складників та страви у цілому.

На Платформі доступний також інфляційний калькулятор, що дозволяє оцінити, як змінювалися ціни в країні.

Як це працює? Онлайн-сервіс автоматично збирає дані з відкритих джерел (Держстату, НБУ, Світового банку, Євростату) та фіксує щоденну динаміку цін на товари за інформацією, яку надають найбільші онлайн-супермаркети. Ці дані представлені також у регіональному розрізі по областях.

Користувач може редагувати графік відповідно до своїх цілей і завантажувати його на свій комп’ютер. Також є можливість вбудувати окремі графіки у власний веб-сайт. Незабаром Платформа планує запустити індекс доступності житла.

Схожі новини