Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Аварійну стелу — на демонтаж! Долю інших елементів Монумента Слави вирішить робоча група”

Рішення виконкому передбачає пошук найкращого проекту на розвиток території біля комплексу

Цього тижня Галицька районна адміністрація розпочне юридичні процедури щодо демонтажу найвищої стели Монумента Слави, що на розі вул. Стрийської-Героїв Майдану. Найближчим часом аварійну стелу буде демонтовано і передано як експонат до музею “Територія терору”. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради. Доля решти елементів Монумента Слави буде розглядатися на засіданнях робочої групи.

“Аварійну стелу, яка загрожує обвалом — на демонтаж! Інші елементи Монумента Слави у задовільному стані, - сказав заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. - Демонтований елемент меморіалу відреставрують і передадуть на зберігання в музей “Територія терору”. Ухвалене рішення виконкому передбачає три пункти: проведення заходів щодо усунення аварійності, замовлення містобудівного розрахунку для визначення проблем довколишньої території, оголошення конкурсу на розвиток цієї території”.

Запитую Андрія Москаленка, чи районна адміністрація планує хоча б косметично причепурити пам’ятник, який понищили вандали, зокрема, відбили чимало плит та напис “Переможцям над фашизмом”. “Що буде далі і чи відновлять пам’ятний комплекс? Відповідь на це питання має дати міжнародний архітектурний конкурс, який оголосимо незабаром, - відповів Андрій Москаленко. - Зокрема, конкурс визначить, чи варто музеїфікувати монумент. Також рішення буде прийнято на засіданні робочої групи”.

“Треба уважно все проаналізувати, щоб розуміти, що на цій території має бути завтра. Але спершу цю територію (аварійну ділянку 30-метрової стели. - Авт.) треба обгородити, щоб зняти елементи аварійності. Безпека людей має бути на першому місці”, - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Праві радикали давно вимагають від міської влади демонтувати Монумент Слави, оскільки, на їхню думку, він підпадає під декомунізаційний закон. Але комісія, яка працювала над тим питанням, вирішила, що не підпадає. Якщо раніше монумент просто обливали фарбою, то нещодавно понищили напис “Переможцям над фашизмом”. Винних і досі шукають.

Схожі новини