Передплата 2024 ВЗ

Жінка дістала з ока... 14 хробаків

Такі випадки в Україні реєструють щороку. Заражають людей глистами комахи, які переносять збудників від інфікованих тварин

Усі знають, що глисти можуть жити у кишечнику, отруюючи продуктами своєї життєдіяльності людський організм. Але далеко не всім відомо, що паразити можуть з током крові оселитися практично у будь-якому органі — від легень до мозку. Найстрашніший момент для хворого, коли черви починають виходити назовні. Так було з Еббі Беклі — 28-річною американкою, про випадок якої писала місцева преса.

Жінка, замість того, щоб дістати з подразненого ока вію, витягла... крихітного хробака 1,25 см завдовжки. Той продовжував ворушитися на її руці! Бажаного полегшення це не принесло — око продовжувало пекти. Було відчуття, наче у ньому й далі щось ворушиться! Згодом з-під повіки Еббі дістала... ще 13 паразитів!

Зростаючи на ранчо у Брукінгі (штат Орегон), американка звикла проводити багато часу на свіжому повітрі. Влітку подалася на Аляску, де працювала на риболовецькому судні. Через кілька тижнів після подорожі у неї почалися проблеми зі здоров'ям. “Ліве око почервоніло. Мучили напади головного болю, як при мігрені. Не розуміла, що зі мною відбувається, - згадує жінка. - Через кілька днів за порадою лікаря ретельно оглянула око. Побачене мене шокувало. Не розумію, як черви могли туди потрапити. Та найбільше, що мене тієї миті хвилювало: чи не ушкодили паразити мої внутрішні органи”.

Історію Еббі описало авторитетне наукове видання Centers for Disease Control and Prevention, аби застерегти людей від небезпеки зараження глистами у Північній Америці. “Це — одинадцятий випадок в історії, - каже керівник дослідницької групи Лабораторії діагностики та біології Річард Бредбері. - Але він — унікальний, бо червів Thelazia gulosa в організмі людини до цього часу не виявляли. Не можемо пояснити, як потрапили в око. У корів ці паразити викликають сліпоту, бо гризуть сітківку”.

Еббі пощастило — у неї лише розвинулася легка форма кон'юнктивіту. За однією з гіпотез, інфікувала бідолаху польова муха, яку жінка вчасно не змахнула з обличчя.

В Україні щороку фіксують випадки, коли люди дістають з ока паразитів. “Раніше дирофіляріоз (як і малярію) вважали завізною недугою. Проте останнім часом (через зміни клімату) хворі інфікуються нею переважно в Україні. В Україні перший випадок дирофіляріозу зафіксували 1996 року, - розповідає лікар-паразитолог Елла Матіяш. - Дирофіляріоз (у перекладі з лат. dirus filum — “жахлива нитка”) – паразитарне захворювання, яке передається під час укусу комара від хворої собаки чи кішки. Безпосередньо від тварини людина заразитися не може. Небезпеки для оточення хворий також не становить. Збудник потрапляє в організм людини зі слиною комахи. Як наслідок, утворюється “мігруюча” пухлина, всередині якої є гельмінт. “Мішечок” із паразитом локалізується у підшкірній клітковині. Найчастіше гельмінтів виявляють під шкірою, в очах, на шиї, голові. Вони можуть також паразитувати у легенях. Проявляється дирофіляріоз відчуттям свербіння різної інтенсивності (від легкого до нестерпного). Пізніше до цього симптому приєднується біль, почервоніння, локальні набряки та абсцес. Якщо глист оселився у легенях, 60% хворих не здогадуватимуться про це, бо не буде жодних ознак. Лише випадково при рентгенобстеженнях можуть виявити т. зв. холодні ушкодження. За даними різних авторів, в організмі тварин та людини паразити живуть від 4-5 місяців до двох років. Лікування — тільки хірургічне (паразита видаляють вручну)”.

Щоб не стати жертвою цієї недуги, лікар радить дотримуватися простих правил:

- у теплу пору року (або якщо поїдете у теплі країни з вологим кліматом) уникайте укусів комарів та інших комах. Використовуйте репеленти (препарати, що відлякують комарів і мошкару) у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів, електрофумігатори з інсектицидними пігулками або рідинами чи інсектицидні спіралі; носіть одяг, що максимально захищає від укусів комах; завішуйте вікна та двері протимоскітними сітками;

- собаці (а також коту, якщо випускаєте його на вулицю) одягніть нашийник, що відлякуватиме бліх та кліщів, які переносять дирофіляріоз;

- забезпечте належний догляд домашнім тваринам, час від часу показуйте їх ветеринару, при найменших симптомах нездужання — відразу звертайтеся до фахівця.

Увага! У вашого собаки чи кота — дирофіляріоз, якщо:

  • є набряк міжщелепного простору та кінцівок;
  • з’явився хронічний сухий кашель, задишка, хрипи у легенях;
  • посиніли шкірні покриви. При тромбоемболії у легенях розвинеться лихоманка. Під час кашлю буде виділятися мокротиння з кров’ю.