Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові експонує свої полотна закарпатська вишивальниця

Вишиті хрестиком ікони, пейзажі, графіка, абстракції у чорно-білій та кольоровій гамі представила на огляд львів'ян закарпатська мисткиня Любов Лішка.

Персональна виставка її творів відкрилася у Музеї вишитих ікон Дмитра Блажейовського, що на вулиці Театральній, 26 у Львові

На відкриття виставки разом із майстринею завітали її друзі та рідні із Закарпаття, представники Закарпатського обласного музею архітектури і побуту.

У цій жінці поєднується протилежне: чоловіча професія інженера-будівельника, котру здобула в Київському інституті, та суто жіноче захоплення вишивкою. Спочатку йшлося просто про декорування власної оселі, та згодом світ вишивки захопив. Тепер, окрім серветок, подушок і килимів, вишитих хрестиком та гладдю, у доробку майстрині тематичні картини та ікони. Ікони почала вишивати у 1991 році. Відтоді це стало її улюбленим заняттям.

В Ужгороді відбулися дві персональні виставки творів Любові Лішки – "Світ захоплення" у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї (2006 р.) і "Муза душі" в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту (2010 р.).

У Львові — перша виставка поза межами рідного Ужгорода. Увазі відвідувачів музею авторка презентує свій різноманітний доробок, над створенням якого працювала понад 25 років. Це ікони, тематичні гобелени "Гуцул" і "Гуцулка", пейзажі й натюрморти.

Любов Лішка розповіла львів'янам про своє захоплення, яким почала займатися ще з дитинства. “ Ніколи не беруся до вишивання, якщо маю поганий настрій, навіть якщо це й заспокоює. Адже через мене негативні емоції накладаються на полотно і випромінюватимуть недобру енергетику на того, хто дивитиметься на картину”.

З творчістю закарпатської вишивальниці львів'яни можуть ознайомитись до 10 лютого.

Схожі новини