Передплата 2024 «Добрий господар»

Сину нардепа-радикала захотілося гострих відчуттів – пограбував магазин

Діти-мажори не вперше підставляють своїх респектабельних батьків.

Минулої неділі, 26 листопада, ввечері, по столичній Оболоні розлетілася звістка про зухвале пограбування магазину, яке вчинили два підлітки. А вже невдовзі ця кримінальна новина переросла у політичну. Один із грабіжників, 14-річний Богдан, виявився сином колишнього голови Комітету виборців України, а нині - 45-річного народного депутата від Радикальної партії, заступника голови парламентського Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігоря Попова. У соціальних мережах Попова-молодшого називають... серійним грабіжником. Є підозри, що він з напарниками причетний до п’яти аналогічних злочинів.

У поліцейських зведеннях про цей злочин розповідають таке. Близько 20.00 у Киє­ві, на проспекті Рокосовського, 3, у магазин «Продукти» забігли двоє невідомих у масках. Погрожуючи предметом, схожим на пістолет, забрали виручку у сумі 2000 гривень. Одного з нападників затримали свідомі громадяни, які у той момент перебували у крамниці. Інший, 15-річний школяр, втік, але через сім хвилин після дзвінка у поліцію його затримали біля житлового комплексу «Міністерський». У зловмисників вилучили стартовий пістолет, яким погрожували продавцям, балаклави.

Батько неповнолітнього сина-грабіжника, стан якого можна зрозуміти, не став відмовчуватися. На своїй сторінці у Facebook народний депутат Ігор Попов написав:

“У мeне в сім’ї біда. Мій син 14-ти років потрапив у погану компанію і здійснив серйозне правопорушення. Це моя вина, що недостатньо часу приділяв вихованню, не догледів, не попередив. Я прошу вибачення у потерпілих, у суспільства, у моїх рідних, у моєї найкращої команди.

Слава Богу, всі живі, пройде слідство, винні понесуть відповідальність без жодних виключень. Нехай це стане уроком і сину, і мені.

Прошу не пов’язувати моє горе з політикою чи з чиїмось інтригами. Якби не моя публічність, я горював би мовчки. Друзі підтримають морально, пресу прошу не смакувати якісь деталі. Я на певний час пропаду з ефірів і побуду з родиною”.

Смакувати біду Ігоря Попова не збираємося. Але тема для розмови є. У багатьох українців виникають закономірні питання до “державних мужів”: чому вони та їхнє близьке оточення своєю ганебною поведінкою так часто компрометують високі мандати, які вручив довірливий народ?

Одним з перших таке розчарування у виборців посіяв “народний президент” Віктор Ющенко, 19-річний син якого Андрій після Помаранчевої революції дозволяв собі мажорне життя. Ганяв на нерозмитненій машині за 130 тисяч євро, жив у помешканні на 600 “квадратів”, користувався мобільником Vertu, ціна якого тоді коливалася від 4 до 35 тисяч євро. Розкошував у дорогих київських ресторанах і клубах, де пляшку шампанського замовляв за 1000 євро, а “на чай” давав 300 євро. Був причетний до скандалів з нерухомістю в Івано-Франківську. На жаль, впливовий батько, замість того, щоб поставити сина на місце, “наїхав” на журналістів, порекомендувавши своєму чаду тицьнути їм чеком про оплату “у морду”...

Розкішне життя під крилом заможних і впливових батьків свого часу зіграло погану службу Роману Ландику, сину народного депутата від Партії регіонів. Нащадок династії політиків-господарників затіяв бійку у ресторані, бив, тягав за волосся дівчину...

Рік тому син народного депутата від “Волі народу” Ігоря Молотка, будучи у нетверезому стані, розбив автомобіль патрульної поліції та ще один автомобіль. Внаслідок його дій постраждало четверо осіб. Мажор не захотів проходити експертизу на вміст спиртного у крові.

Напевно, високий статус “предка” - народного депутата від “Опозиційного блоку” Нестора Шуфрича, був щитом для його сина-лихача Нестора, який, гасаючи Києвом на великій швидкості, збив людину на пішохідній “зебрі”, ледь не звів її зі світу.

Сивих волосин додалося недавно і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, сина якого —Олександра — запідозрили у багатомільйонних оборудках з державними коштами — “справа про рюкзаки”...

Ліків, які позбавляли б дітей з політичного бомонду комплексу вседозволеності, немає. Єдиний запобіжник проти неї — небайдуже громадянське суспільство.

Олександр СТРАЖНИЙ, лікар-психотерапевт, письменник, автор книги “Український менталітет”

Причина того, що українські політики не рахуються з нормами суспільної поведінки полягає у тому, що ці політики вважають себе вище суспільства. Щодо себе радо використовують слово “еліта”, геть не усвідомлюючи, що вони - лише клерки, лише виконавці народної волі. Але “обраність”, “пихатість” і “вельможність” міцно закарбувалась у світосприйняті багатьох народних депутатів. І це бачення власної “винятковості” передається їхнім дітям. Буцімто “нам можна робити все, що завгодно, адже “папа відмаже”. Хоча, з іншого боку, проблеми з поведінкою 14-річних синів мають не лише політики…

Фото зі сайту “Київ оперативний”

Схожі новини