Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Осінньому салоні «Високий Замок» вперше «виставилися» діти

Відкрилася ХХІ Міжнародна виставка скульптури та живопису.

5 листопада у Львівському палаці мистецтв стартував ХХІ Міжнародний осінній салон “Високий Замок”. Мета щорічної виставки-конкурсу — популяризація сучасного українського мистецтва. Свої твори представили митці з України та з-за кордону, серед яких є не лише відомі, а й зовсім нові імена. Осінній cалон “Високий Замок”, незмінним інформаційним партнером якого є газета “Високий Замок”, - це також платформа для творчої співпраці, обміну досвідом, думками між митцями та глядачами. Про те, що незвичного і нового можна буде побачити на цьогорічній мистецькій виставці, журналісту “ВЗ” розповів голова журі Салону, художник Орест Скоп.

- Пане Оресте, як тільки кажемо “Осінній салон “Високий Замок”, розуміємо, що це — Орест Скоп. Бо, як сказали на церемонії відкриття, без вас Салон, мабуть, уже б давно закрився...

- У тому, що Салон працює, не лише моя заслуга. Сподіваюся, такі художні виставки ще довго тішитимуть не лише львів’ян, а й гостей міста. Цього року задовго до відкриття Осіннього салону ми поставили певні умови до відбору робіт: менший бік картини повинен був мати 80 сантиметрів. Натомість інший розмір міг бути довільним. У зв’язку з цим відпало багато випадкових робіт. Коли художник ставить перед собою певне завдання, тоді робота обдумана. На закритті кожного Салону прошу митців, щоб готувалися до наступної виставки, а не брали першу-ліпшу роботу і несли на виставку. Були деякі художники, які прибігали перед виставкою і перемірювали картину, чи ми часом не прийняли таку, яка не відповідала встановленим параметрам. У цьому також є інтрига, бо йде боротьба за можливість виставити свою роботу на Осінньому салоні. Цьогоріч виставилися 120 художників, що свідчить про популярність Салону “Високий Замок”. 21-й рік — це свідчення того, що ми чесно ставимося до виставки, не даємо підґрунтя до пліток та інтриг. Є прозорий відбір, відсутність блату.

- Бачу, виставка омолодилася...

- Багато молодих художників повірили у серйозність заходу. Та й сама цифра, 21-й Салон, свідчить про те, що захід став постійним, а не тимчасовим у мистецькому світі. Цього року ми вперше ввели до участі дитячу виставку художньої творчості з обласних шкіл. Понад сто дітей подали свої роботи, отримали дипломи і відзнаки, а скільки щастя відчули за свою малечу їхні батьки і вчителі! Росте гідна зміна старшому поколінню художників.

- У кожній справі є людина, яка є ентузіастом і сподвижником, - сказала журналісту “ВЗ” директор департаменту з питань культури Львівської ОДА Мирослава Туркало. - Саме таким є Орест Скоп, людина, яка любить цей проект і вірить у його майбутнє. Мабуть, через це йому все вдається. Якби не було у нас таких людей, як він, і команди, яку він очолює, не було би перспективи в Осіннього салону. Він має достойне минуле і велике майбутнє, бо організатори розширюють масштаби, розширюють проекти. Ми щороку підтримуємо цей проект - організаційно і фінансово. І цей рік не став винятком.

Триватиме виставка місяць.

5 грудня 2017 року відзначать переможців на закритті ХХІ Осіннього салону “Високий Замок”.

Фото автора

Схожі новини