Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Цукерки або життя!»

Як на Яворівському полігоні святкували Гелловін.

Солдати армії США влаштували свято Гелловіну для дітей українських військових, які проходять службу у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ.

Гелловін, або День всіх святих, — одне з улюблених традиційних свят американців. Вважається, що у цей день відчиняється завіса у потойбічний світ. Для дорослих — це добра нагода навідати друзів, трохи попустувати. Та найбільше це свято люблять дітлахи: переодягаються у костюми страхіть, відвідують сусідів з вимогою «Цукерки або життя!», традиційним гаслом цього вечора.

Яворівський полігон — сотні гектарів поля, схованого у лісах, — ідеальне, за канонами американських жахів, місце для святкування Гелловіну. Та й сценарії, які тут відпрацьовують, страшніші від вигаданих страхіть, бо у них ворог реальний.

Увечері, коли над полігоном зайшло сонце, до спортзалу тамтешнього військового містечка почали сходитись юні відьми, вампіри, перевертні та інша «нечисть» — переодягнуті у карнавальні костюми діти військових. На них уже чекали американські військовослужбовці, які приготували для дітей Гелловінський міні-ярмарок з атракціями та призами. Також облаштували для дітей ігрові секції. Чимало охочих створили чергу за тематичним гелловінським малюнком на обличчі від американських солдатів. На одних секціях малята вгадували навпомацки, що сховане у потаємному ящику, на інших — прикріплювали павучків до павутини, грали в боулінг та баскетбол.

Облаштували у спортзалі й міні-полігони, на яких діти намагались влучити у картонну «нечисть» з іграшкової зброї (на фото). Американські вояки й собі бавились з дітьми. На свято завітало багато дітей — від найменших до школярів.

«Найбільше сподобалась гра, де потрібно без рук витягувати з води яблука», — розповідає донька українського офіцера Ірина. «А мені сподобалось, що я виграла цукерки», — ховається за спідницю старшої сестри маленька Софійка.

Проведення свята Гелловіну на Яворівському полігоні — ініціатива американського батальйону. Речниця нав­чальної операції на Яворівському військовому полігоні, капітан американської Національної гвардії Кайла Крістофер розповідає, що Гелловін для американців таке ж важливе свято, як для українців Різдво чи Великдень. Тому й підійшли з душею. Занурити українських дітей в американські традиції вирішили колективно, всім батальйоном.

«Сьогоднішня подія — це можливість сказати «дякую» спільноті, з якою ми тут живемо. Гелловін — наше свято, яке українці майже не святкують, і це добра нагода поділитись нашими традиціями», — розповідає Кайла Крістофер.

Начальник прес-служби Міжнародного центру миротворчості та безпеки капітан Віталій Ілик каже, що таке святкування сприяє зближенню з американськими колегами. Попри те, що на всіх атракціях американці бавилися з дітьми без перекладачів, вони чудово розумілися. «Багато дітей перекладу не потребують. Це діти іншої формації, вони дивляться передачі іншими мовами, мають можливість спілкуватись іноземною мовою у соц­мережах. Зрештою, гра перекладу не потребує», — підсумував Віталій Ілик.

Фото надала Академія сухопутних військ

Схожі новини